Kuchnia, uroda i zdrowie w angielskim stylu

5 maja 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Mrs Jones British Shop in Warsaw

Wyspiarski rynek to nie tylko źródło ciekawych produktów, ale również praktycznych porad ułatwiających codziennie i niecodzienne czynności. Przekonaj się, co warto dodać do swojej listy zakupów.

W rozmowie wzięła udział Mrs Jones z Londynu.

Który produkt w kuchni wskazałaby Pani jako niezastąpiony?

Kiedyś najwięcej trudności sprawiały mi wypieki, zwłaszcza uzyskanie idealnej bezy. Zmieniło się to, od kiedy stosuję Cream Of Tartar.To bardzo pomocny produkt. Utrwala i nadaje objętości ubitym białkom jaj. Może być również używany do uzyskania kremowej konsystencji lukru, ponieważ zapobiega tworzeniu się kryształków. Nadaje także objętości i puszystości wypiekom.
Co ważne, w przeciwieństwie do chemicznie uzyskiwanego proszku do pieczenia, Cream of Tartar jest pochodzenia naturalnego. To produkt uboczny procesu fermentacji winogron. Dlatego polecany jest przy robieniu ciast i ciasteczek dla najmłodszych. Jako mama dwójki dzieci mam to szczególnie na uwadze.
Uważam, że nie powinno go zabraknąć w żadnej kuchni.

23

Cream of Tartar znajdziesz w British Shop in Warsaw.

Wspomniała Pani, że ma dwójkę dzieci? Czy jest coś godnego polecenia właśnie dla dzieci?

Cóż, moje dzieci są już duże, mają po 6 i 5 lat, jednak w okresie ich pierwszego wzrostu i rozwoju zawsze przygotowywałam im posiłki z serii Ella’s Kitchen.
To gama różnorodnych warzywnych i owocowych obiadków oraz deserów, dzięki którym dzieci poznają nowe smaki. Najważniejsze, że są proste i naturalne, wyprodukowane tylko z organicznych składników pochodzących z ekologicznych upraw, a połączenia smaków są tak dobrane, aby zadowolić podniebienia nawet najbardziej wybrednych dzieci.
Plusem są również wygodne wyciskane opakowania, które doskonale sprawdzają się na spacerze i w podróży.

4

Ella’s Kitchen znajdziesz w British Shop in Warsaw.

Jaki jeszcze produkt z rynku brytyjskiego warty jest odkrycia w Polsce?

Chyba ciężko mojej rodzinie byłoby się obejść bez pasty do zębów Euthymol.
Uwielbiamy ją od pokoleń. Produkowana jest z naturalnych składników, nie zawiera fluoru oraz ma działania wybielające, antyseptyczne i przeciwzapalne. W jej skład wchodzi także wyjątkowa mieszanka składników i olejków eterycznych pomagająca utrzymać czyste i zdrowe zęby oraz dziąsła.
I żadna inna pasta nie ma tak intensywnego miętowego smaku, który utrzymuje się naprawdę długo.

5

Euthymol znajdziesz w British Shop in Warsaw.

Skoro jesteśmy w temacie pielęgnacyjnym, może mogłaby Pani powiedzieć kilka słów o oleju kokosowym, podobno ma niesamowite właściwości?

Zgadza się. Osobiście stosuję tylko olej kokosowy firmy Biona, ponieważ jest organiczny i z pierwszego tłoczenia.
Olej kokosowy powstaje poprzez staranne obranie, rozdrobnienie i suszenie orzechów kokosowych. Następnie masa przechodzi delikatną obróbkę mechaniczną, podczas której uzyskiwany jest z niej pożądany produkt. Olej Biona dodatkowo nie jest wybielany ani pasteryzowany, a dzięki zastosowanej metodzie produkcji zachowane zostają w nim wszystkie dobroczynne składniki odżywcze oraz wspaniały smak.
Nieocenione są jego właściwości w kosmetyce, zwłaszcza nawilżające. Stosuję go na skórę całego ciała, a także jako maseczkę lub serum na włosy. Ale nie tylko, bo świetnie sprawdza się też w mojej kuchni.
Tak naprawdę nadaje się do wszystkich rodzajów gotowania. Od pieczenia i smażenia w wysokiej temperaturze, do smarowania na zimno na kanapce. Sama najczęściej używam go do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej.

666

Coconut Oil znajdziesz w British Shop in Warsaw.

Czy poza kuchnią azjatycką jest coś co szczególnie lubi Pani gotować?

Bardzo lubię przygotowywać skrzydełka w ostrym sosie po amerykańsku, tzw. Buffalo Wings. Nie wymagają one aż tyle pracy i czasu, a z użyciem sosu do skrzydełek RedHot Buffalo Wings zawsze wychodzą perfekcyjnie. Wystarczy zamarynować skrzydełka w sosie i zapiec. Jeżeli ktoś lubi pikantną kuchnię w amerykańskim stylu to musi koniecznie spróbować przygotować właśnie to danie. Do wyboru są trzy rodzaje sosów z serii RedHot, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

7a7

RedHot znajdziesz w British Shop in Warsaw.

Pobudziła Pani mój apetyt. Zapytam, więc o słynne Fish & Chips?

Tak, tradycyjne, angielskie Fish & Chips to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Świeża ryba, otoczona w puszystym cieście i usmażona na głęboki oleju, podana z grubo ciętymi frytkami i dodatkami. Pycha.

Jakiego rodzaju są to dodatki?

Najczęściej chrupiące krążki cebulowe oraz mushy peas, czyli puree z zielonego groszku. Ale przede wszystkim rybę i frytki trzeba skropić octem słodowym. To jeden z naszych specjałów. My używamy octu Sarson’s, tradycyjnego, o bardzo intensywnym smaku i aromacie. Nadaje on potrawie lekko kwaskowego posmaku, a także pobudza apetyt i sprzyja lepszemu trawieniu. Ocet słodowy świetnie sprawdza się także jako dodatek do różnego rodzaju marynat oraz sosów i dressingów do sałatek.

8a8

Sarson’s Malt Vinegar znajdziesz w British Shop in Warsaw.
Mushy Peas znajdziesz w British Shop in Warsaw.

Na koniec muszę jeszcze zadać pytanie o to, z czego najbardziej słynną Anglicy, czyli o herbaty. Które Pani poleca?

Ilość marek i rodzajów herbaty w Anglii jest niezliczona, ale wszystkie charakteryzuje dbałość producentów o ich smak i jakość. Najchętniej piję herbaty Twinings, Pg, Taylors of Harrogate oraz Fortnum & Mason.
Co ważne zazwyczaj wybieram te w torebkach gdyż nie odbiegają one w smaku od tych sypanych, a są zdecydowanie wygodniejsze w użyciu na co dzień.
Moją ulubioną herbatą jest Twinings Lady Grey o delikatnym cytrusowym aromacie, która jest ciekawą alternatywą dla klasycznego earl greya. Można się w niej zakochać od pierwszej filiżanki.

10a9

Twinings Lady Grey znajdziesz w British Shop in Warsaw.

Więcej brytyjskich produktów na stronie www.britishshop.pl

Polecamy!