Nie jest tajemnicą, że oleje pochodzenia naturalnego to prawdziwa skarbnica dobroczynnych składników. Wykazują doskonały wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Stosowane przez naszych przodków, skutecznie chroniły przed rozwojem raka i innych chorób cywilizacyjnych. Jednak, aby faktycznie odczuć ich działanie, należy sięgać wyłącznie po produkty pochodzenia naturalnego.
Każdy olej posiada swoje charakterystyczne właściwości. Wybór tego odpowiedniego zależy od naszych oczekiwań i problemów zdrowotnych, z którymi się borykamy. Jednak wszystkie oleje mają pewną wspólną cechę, która ma ogromny wpływ na jakość i długość naszego życia. W 1920 roku profesor Otto Warburg – laureat Nagrody Nobla, odkrył, że rakowacenie komórek wynika przede wszystkim z niedotlenienia komórek. Wykazał również, że przyczyną niewystarczającej zawartości tlenu w komórkach jest pewien niedobór. Chodzi o niedostateczną ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Z czasem naukowcy udowodnili, że z powodu niedoboru tych dobrych tłuszczy i jednoczesnego nadmiaru złych tłuszczy w naszej diecie, może dochodzić do rozwoju nowotworów oraz chorób układu krążenia.
Jak zapewnić organizmowi te cenne, „dobre tłuszcze”, które uchronią nas przed rakiem i pozostałymi dolegliwościami? Dostarczając je z zewnątrz. Organizm nie potrafi wytworzyć kwasów omega-3 i omega-6 samodzielnie, dlatego musimy spożywać produkty, które je zawierają. Najlepszym źródłem są w tym przypadku oleje, zwłaszcza lniany, z wiesiołka, słonecznikowy, oraz konopny. Zapewniają ochronę antyrakową i przeciwcukrzycową, powodują wzrost energii i koncentracji, wspomagają odchudzanie, mają dobry wpływ na układ nerwowy. Oddziałują też na nasz wygląd, czyli stan skóry, włosów i paznokci. Jednak tak dobroczynne działanie wykazują jedynie te oleje, które są świeże, tłoczone na zimno, a przy tym nieoczyszczone, nieutlenione i nierafinowane. Jednym z miejsc, w którym znajdziemy w tak niewielkim stopniu przetworzone i dobre jakościowo produkty, jest mała, rodzinna firma o nazwie Olejarnia Gaja.
Chcesz mieć pewność, że kupujesz wartościowy produkt? Postaw na rodzinną firmę z tradycjami
Olejarnia Gaja oferuje świeże i w 100% naturalne polskie oleje. Firma działająca w starym ogrodzie, otoczonym drzewami i bujną roślinnością, działa wedle filozofii, która wyróżnia ją spośród konkurencji. Tutaj liczy się bliskość z naturą, oddanie tradycyjnym metodom tłoczenia oleju, oraz pozyskiwanie ziaren wysokiej jakości, pochodzących wyłącznie z ekologicznych upraw i od sprawdzonych dostawców. Z tych względów Olejarnia Gaja produkuje na małą skalę, tłocząc swoje oleje samodzielnie, aby mieć pewność, że zachowają wszystkie cenne składniki odżywcze. W ofercie Olejarni obecne są wyłącznie Extra Virgin Oils, czyli tłoczone tradycyjnie, na zimno, a więc w temperaturze, która nie przekracza 40 stopni. W ten sposób, z ziaren wydobywa się wszystko to, co najlepsze dla zdrowia i urody.
W asortymencie tego producenta znajdziemy m.in.: olej z czarnuszki (idealny na wzmocnienie odporności), olej lniany (bogactwo kwasów Omega-3), konopny (doskonały do pielęgnacji skóry i włosów), z ostropestu (oczyszcza z toksyn, wspiera pracę nerek i wątroby), olej kokosowy (dodaje energii i wykazuje m.in. właściwości bakteriobójcze), rzepakowy (z wysoką zawartością Omega-3, steroli roślinnych i witaminy E), słonecznikowy (pełniący funkcję naturalnego kosmetyku, oczyszczający organizm), oraz z wiesiołka (stosowany na choroby skórne, obniżenie cholesterolu i wzmocnienie odporności). Ogromnym plusem jest fakt, że każdy z nich jest tłoczony na świeżo, bezpośrednio po złożeniu zamówienia przez klienta. Dzięki temu zyskujemy pewność, że mamy do czynienia z produktem najwyższej jakości.