Olej z pestek dyni – magiczny eliksir, lek i kosmetyk w jednym

Avatar photo
3 lipca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Nazywany jest zielonym złotem i nie bez powodu przylgnęło do niego to określenie. Olej z pestek dyni to jeden z najbardziej wartościowych olejów. Wprowadzenie go do menu to krok w stronę lepszego wyglądu i zdrowia. Przekonaj się o tym sama. Codzienne stosowanie może zrewolucjonizować Twoja dietę i pielęgnację! Bogaty skład oleju wspiera organizm w codziennym funkcjonowaniu, buduje naturalną odporność i pomaga zachować młodość na dłużej. Poznaj jego niezwykłe działanie.

Olej z pestek dyni to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Ma w składzie witaminy A, C, D, E, K, grupę witamin B, a także cynk, potas, żelazo, magnez i fosfor. Obfituje w fitosterole, tokoferole, flawonoidy. Zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone (oleinowy), wielonienasycone (linolowy) i nasycone (palmitynowy i stearynowy). Kwasy nienasycone obniżają stężenie cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo i profilaktycznie w chorobach układu krążenia. Ponadto olej z pestek dyni poprawia metabolizm, wspiera płodność, pracę wątroby, wspomaga wzrost włosów i reguluje ciśnienie krwi. Dzięki zawartości antyoksydantów przeciwdziała skutkom stresu oksydacyjnego i starzenia. Jest też silną bronią w okresie zachorowań na grypę i przeziębienia. Łagodzi stany zapalne i stymuluje komórki odpowiedzialne za odporność.

Kosmetyczne zastosowanie oleju z pestek dyni

Specyfik ten wchodzi w skład wielu kosmetyków. Zarówno tych dostępnych w sklepach, jak i domowych. Możesz więc sama spróbować, jakie niesie korzyści. Pozytywnie oddziałuje na włosy, skórę i paznokcie. Jest znakomicie tolerowany przez skórę, choć w czystej postaci może być zbyt tłusty. Dlatego najlepiej zmieszać kilka kropli z kremem lub serum. Zaleca się jego stosowanie w przypadku skóry dojrzałej i przesuszonej. Świetnie sprawdza się jako emolient. Można go również wykorzystać do olejowania wysokoporowatych włosów – wystarczy nałożyć na włosy 30 minut przed myciem. U panów wspiera walkę z łysieniem. Pomaga też przeciwdziałać rozstępom, koi rany i regeneruje skórę. Możesz go wykorzystać jako dodatek do balsamów lub olejek do kąpieli czy masażu. Zmniejsza widoczność cellulitu, jeśli regularnie wmasowujesz go w skórę.

Jaki olej z pestek dyni wybrać i jak go przechowywać?

Kupuj tylko olej tłoczony na zimno. Najlepiej nierafinowany i niefiltrowany. Unikaj tanich zamienników i sprawdzaj skład – powinien zawierać tylko 100% oleju z pestek dyni. Ważne jest też opakowanie. Olej musi być przechowywany w ciemnej butelce. Trzymaj go w zacienionej szafce, a od momentu otwarcia – wyłącznie w lodówce. Zwróć uwagę, czy sprzedawca nie eksponuje go w miejscu narażonym na działanie promieni słonecznych. Pamiętaj też o terminie ważności. Zjełczały olej jest bezużyteczny. Jeśli olej zacznie mętnieć, nie wyrzucaj go. Osad wytrącający się na dnie butelki nie jest niczym niepokojącym. Jeśli olej nie był poddany rafinacji, osad będzie się wydzielał – to efekt sedymentacji, czyli opadania cząsteczek zawartych w mieszaninie. Brak filtracji i rafinacji może wpływać na wygląd oleju, ale przynajmniej nie zostaje zaburzona jego biochemia.

Jak wykorzystać olej z pestek dyni w kuchni?

Olej ten nadaje się do wszelkich zastosowań na zimno, a więc jako dodatek do sałatek, makaronów, kasz i pieczywa. Można z jego dodatkiem przygotowywać humusy, dipy, pesto, zimne sosy, dressingi, pasty. Nie używaj go jednak do smażenia i pieczenia. Wysoka temperatura niszczy dobroczynne kwasy nienasycone. Jako suplement można spożywać olej na czczo. Zalecana do spożycia dawka to łyżeczka lub dwie dziennie. Nie należy jej przekraczać. Olej można użyć np. do przygotowania szybkiego, kremowego dipu, który będzie znakomitym dodatkiem np. do krakersów czy chrupiącej bagietki.

Kremowy dip z olejem z pestek dyni

Przygotuj 200 g kremowego serka kanapkowego, 3 łyżki jogurtu greckiego i 2-3 łyżki oleju z pestek dyni. Do tego trzeba dodać 50 g wyłuskanych pestek dyni, duży ząbek czosnku, sól i pieprz. Pestki podpraż na patelni i wystudź. W miseczce wymieszaj serek, jogurt i olej. Dopraw solą i pieprzem, wciśnij ząbek czosnku. Możesz też dodać drobno siekany szczypiorek, który sprawi, że dip będzie bardziej wyrazisty. Na koniec dodaj pestki dyni. Możesz je posiekać, wymieszać w całości lub posypać nimi wierzch dipu.

Olej z pestek dyni to coś więcej niż modny superfood. To prosty, codzienny sposób na wzmocnienie odporności, zadbanie o serce i poprawę kondycji skóry. To produkt w pełni naturalny i bezpieczny, zwłaszcza jeśli pozyskiwany jest w tradycyjny sposób. Jego właściwości mogą zastąpić działanie szeregu sztucznych suplementów. Odkryj prawdziwą moc natury, której nośnikiem jest zielona kropla niezwykłego oleju.



FORUM - bieżące dyskusje

Walka ze stresem
Są takie papierowe malowanki, więc nie tworzę ich sama
nadprzyrodzone zdolności?
Mój kot kręci się zawsze przy furtce, gdy wracam z pracy. Wyciągam klucze...
próbkomaniaczki i konkursomaniaczki…
Dawno już nie brałam udziału. Kiedyś uwielbiałam konkursy, a potem jakoś przestałam brać...
Walka ze stresem
Super! To pole dla nieograniczonej wyobraźni. A czym i na czym malujesz?