Zielona bomba witaminowa!
Olej awokado pozyskiwany jest z owoców, rosnących w subtropikalnym i tropikalnym klimacie obu Ameryk i charakteryzujących się długim, trwającym kilka miesięcy czasem dojrzewania. Otoczony zieloną skórką miąższ zawiera ponad 20% oleju, który tłoczony na zimno i nierafinowany jest bezcennym składnikiem kosmetycznym.
Olej z awokado, przeznaczony jest dla cer dojrzałych, pozbawionych jędrności i blasku oraz przesuszonych z zaburzoną gospodarką wodną. Nazywany olejem 7 witamin (A, B, D, E, H, K, PP) działa silnie regenerująco i odżywczo. Zawiera mnóstwo chlorofilu, silnego przeciwutleniacza, chroni więc włókna elastyczne przez rozpadem, czyniąc skórę jędrną i sprężystą.
Olej z awokado zawiera skwalen i fitosterole, substancje zbliżone budową do naturalnego spoiwa międzykomórkowego, co wpływa na regenerację uszkodzonej bariery ochronnej naskórka.
Jedną z najważniejszych cech oleju z awokado jest duża zawartość lecytyny. Lecytyna to naturalny składnik błon komórkowych, skłonny do tworzenia liposomów. Liposomy to niewielkie sfery, które poprzez zamykanie w swoim wnętrzu substancji nierozpuszczalnych w tłuszczach (np. wody i wielu witamin) ułatwiają im penetrowanie głębokich warstw naskórka. Dzięki temu olej z avocado działa jak naturalny promotor wchłaniania, zatrzymuje wodę i substancje, które naturalnie nie mają właściwości wiązania się w skórze.
Olej z awokado idealnie sprawdza się w pielęgnacji suchych, zniszczonych włosów. Olej nie traci właściwości pod wpływem ciepła, idealny do stosowania w formie kompresu na rozdwojone końcówki lub całą długość włosów. Na zwilżone włosy nałożyć niewielką ilość oleju z awokado, podsuszyć suszarką w celu lepszego wchłonięcia w pory włosa, pozostawić na 15 min, umyć. Taka kuracja wzmocni włosy, nada im połysk i elastyczność.