Olej rydzowy Semco – Produkt Miesiąca w kategorii Żywność!
Laureatem miesiąca lutego w naszym cyklu na Produkt Miesiąca w kategorii żywność został olej rydzowy tłoczony na zimno marki Semco. Jest to olej produkowany wedle tradycyjnych receptur z zachowaniem najwyższej jakości produktów tłoczony z tłoczony z nasion lnicznika siewnego.
Olej rydzowy jest jednym z nielicznych olejów łatwo rozpoznawalnych po charakterystycznym zapachu i cebulowo-gorczycowym (lekko korzennym) smaku.
Ma ciepłą, złocistą i złocisto-zielonkawą barwę. Kolejną ciekawą jego cechę stanowi wysoka trwałość, mimo dużej zawartości prozdrowotnych a zatem łatwo utleniających się kwasów tłuszczowych, wynikająca z naturalne bardzo wysokiej zawartości antyutleniaczy (z grupy tokoferoli, do których należy między innymi witamina E). Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają układ krążenia, zapobiegają miażdżycy, udarom mózgu i zawałom serca. Spożywanie oleju z lnianki wspomaga również pracę układu odpornościowego, dlatego warto włączyć go do diety przed rozpoczęciem sezonu jesienno-zimowego. Olej rydzowy skutecznie wspiera także redukcję „złego” cholesterolu i trójglicerydów, obniża ciśnienie krwi oraz poprawia samopoczucie, pamięć i koncentrację.
Ze względu na lekko korzenny posmak znakomicie nadaje się do wszelkich warzywnych sałatek, surówek czy śledzi w oleju, a także kasz i białego sera. Jego smak i aromat świetnie harmonizuje ze wszelkimi potrawami, do których dodaje się drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Warto wiedzieć, że olej ten był szczególnie popularny właśnie okolicach Szamotuł, gdzie obecnie firma Semco ma swoja siedzibę, a jego spożycie radykalnie wzrastało w okresie postów (okrasa do potraw, a także dodatek do chleba).
Przepis na banalnie prostą szybka i bardzo smaczną sałatkę z ziemniaków do dań z grilla z dodatkiem oleju rydzowego:
składniki:
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
natka pietruszki
czerwona cebula
ser feta pół kostki
olej rydzowy
ocet winny lub łyżka musztardy
łyżeczka miodu
sól i pieprz
Cebulę czerwoną kroimy w piórka, parzymy pod strumieniem wrzącej wody. Ziemniaki kroimy w większą kostkę, ser kroimy w kostkę, natkę siekamy. Do miski wrzucamy poszczególne składniki. Przygotowujemy sos: do szklanki lejemy ocet winny lub musztardę, mieszamy z miodem, doprawiamy do smaku i dodajemy olej rydzowy. Całość mieszamy, sałatka świetnie pasuje do dań z grilla.
Do kupienia w sklepie: https://semco.pl/sklep/
Testowała: Katarzyna Lewandowska