Prezentujemy poniżej kolejny produkt testowany przez blogerkę szalonapatelnia.blogspot.com w ramach Wielkiej Akcji Testowania – olej lniany Vis Natura.
Portal Urodaizdrowie.pl umożliwił mi przetestowanie oleju lnianego Vis Natura, który można kupić w sklepie Olejzycia.pl. Jest to olej tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany, który zawiera ok. 52% kwasów Omega-3. Wiele osób z pewnością słyszało o diecie dr Budwig, która zaleca spożywanie właśnie oleju lnianego w połączeniu z chudym twarogiem. Olej lniany Vis Natura, w odróżnieniu od innych olejów lnianych, może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez 6 miesięcy bez utraty swoich właściwości.
Smak oleju lnianego moim zdaniem jest dość subtelny. W surówkach i sałatkach ze składników intensywnych w smaku (np. kapusta) praktycznie się go nie wyczuwa, natomiast gdy składniki są delikatniejsze w smaku, to olej jest zauważalny, ale nie można powiedzieć, że dominuje. Często spożywam siemię lniane, więc smak tego oleju mi odpowiada.
Olej ma dość intensywny żółty kolor. Posiada również charakterystyczny zapach, nie przeszkadza to jednak w konsumpcji.
Olej lniany Vis Natura jest produktem wysokiej jakości. Smukła butelka z ciemnego szkła, ładna etykieta i porządna zakrętka zachęcają do częstego używania.
Należy jednak pamiętać, że oleju lnianego nie wolno podgrzewać. Do smażenia można jednak wykorzystać inny produkt Vis Natura – olej rzepakowy, który zawiera 10 % Omega-3. Jest on tłoczony na zimno, nierafinowany. Ma ciemniejszy kolor niż olej rzepakowy, który często gości w naszych kuchniach. Po spróbowaniu tego oleju zakochałam się w jego smaku – nie sądziłam, że olej rzepakowy może być taki smaczny. Dlatego również ten olej rzepakowy chętnie wykorzystuję do sałatek.
Wcześniej nie stosowałam oleju lnianego w mojej kuchni. Ponieważ olej ten można spożywać jedynie na zimno, wykorzystałam go do przyrządzania surówek, sałatek oraz dipów. Poniżej przedstawiam przepis na znaną surówkę z kiszonej kapusty, która świetnie komponuje się podana np. z rybą.
Surówka z kiszonej kapusty
Składniki:
200 g kiszonej kapusty
1 mała cebula
1 średnia marchewka
2 łyżki oleju lnianego Vis Natura
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Marchewkę zetrzeć na tarce, kapustę (można ją wcześniej przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna) pokroić, cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodać olej lniany, doprawić pieprzem i wymieszać.
Olej lniany dostępny jest w pojemności 250 ml i 500 ml, a olej rzepakowy w butelce 500 ml na stronie www.olejzycia.pl