Kolejnym z testowanych na blogu produktów z portalu urodaizdrowie.pl są olej lniany i olej rzepakowy firmy Vis Natura.
Na początek kilka słów na temat obu rodzajów olejów:
Olej rzepakowy wytwarzany jest – jak sama nazwa wskazuje, z rzepaku. Według badań posiada on więcej kwasów omega-3 i omega-6 niż oliwa z oliwek, a więc jest zdrowszy. Poza tym posiada sterole roślinne oraz polifenole.
Olej lniany tłoczony na zimno z nasion lnu zwyczajnego, podobnie jak olej rzepakowy posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Wykorzystywany jest on przede wszystkim jako środek wspomagający walkę z nowotworami, chorobami serca oraz cukrzycą. Oleju lnianego nie wolno poddawać obróbce cieplnej, a więc smażyć, gotować, czy używać do pieczenia.
Dzięki bardzo dużej zawartości kwasów omega-3 olej lniany stał się niezwykle pożądanym w dietach produktem. Jedną z takich diet opracowała dr Johanna Budwig. Dieta budwigowa zakłada spożywanie oleju lnianego wraz z serem w postaci pasty. Nie będę opisywać całej diety, choć polecam zapoznanie się z jej zasadami i zaleceniami.
Postanowiłam jednak w myśl poprawy swojego zdrowia i działania prewencyjnego włączyć do swojego jadłospisu pastę serową z olejem lnianym, a poniżej przepis na nią:
– 4 łyżki oleju lnianego
– 250g twarogu chudego
– 2 łyżki kefiru
Składniki zmiksuj blenderem na jednolitą gładką pastę, możesz doprawić do smaku solą i pieprzem lub ulubionymi ziołami.
Olej lniany, podobnie i rzepakowy firmy Vis Natura posiadają niezwykle intensywny smak. Nadają się idealnie do sałatek. Ponadto olej rzepakowy jest niezastąpiony do smażenia.