Olej arganowy – płynne złoto Maroka!

13 października 2014, dodał: katarzyna.15
Artykuł zewnętrzny

Olej arganowy znany jest przede wszystkim jako eliksir młodości. Sprawdza się on nie tylko w kosmetyce ale również w medycynie i w kuchni. Tak więc „złoto Maroka” obniża ciśnienie krwi i zapobiega chorobie Parkinsona i Alzheimera. Wykorzystywany jest jako składnik wielu kosmetyków i zabiegów pielęgnacyjnych. Ale to tylko nieliczne właściwości tego produktu.

file1413192793

Olej arganowy to jeden z najstarszych olejów na świecie – znany był już w XII wieku p. n. e. Jest nie tylko znany od setek lat, ale i jest również jednym z najdroższych olejów na świecie ze względu na jego ograniczoną dostępność i pracochłonny proces wytwarzania. Olej arganowy wytwarza się z drzewa arganii żelaznej. Zwana jest drzewem żelaznym ponieważ dostarcza bardzo twardego drewna. Drzewa te rosną tylko w jednej części Maroka, mianowicie na obszarze wpisanym na listę UNESCO i zwane są Drzewami Życia. Owoc arganowy ma wielkość małej śliwki. W jego wnętrzu znajdują się 3 ziarna orzecha i gorzka masa. Natomiast skorupa orzecha jest bardzo twarda.
W jaki sposób wytwarzany jest olej? Produkcją oleju – zgodnie z tradycją- zajmują się marokańskie kobiety. Każdy orzech jest ręcznie otwierany – co wymaga sporego wysiłku ze względu na twardą skorupę. Następnie orzech jest suszony, prażony, dodawana jest woda, a dopiero na końcu zostaje zmielony. Od niedawna zaczęto wykorzystywać maszyny do tłoczenia oleju. Produkcja 1litra oleju zajmuje aż 20 godzin. Zwany jest także „płynnym zlotem”, „złotem Maroka” lub „złotem Berberów”. Ma delikatny orzechowy zapach i nieco ciemniejszy od oliwy kolor z lekko czerwonawym zabarwieniem. Ciemniejszy – używany jest do gotowania, natomiast jaśniejszy wykorzystuje się w kosmetyce. Złoto Berberów ma oleisto-wodną konsystencję, dzięki czemu bardzo dobrze się wchłania.

Dla tych, którzy chcą szczegółów i lubią liczby…

Olej arganowy składa się w 90% z nienasyconych kwasów tłuszczowych – zwłaszcza linolowego i oleinowego. Zawiera polifenole (5,6mg/100g), które słyną ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i likwidują wolne rodniki, oraz karoteny (300mg/100g), sterole (160mg/100g) – stygmasterol regeneruje naskórek, alkohole triterpenowe (150mg.100g), tirukallol – łagodzi objawy alergii i tokoferole, które zawierają witaminę E (62mg/100g). zawiera również butyrospermol, chroniący skórę przed i po opalaniu. Działanie przeciwzapalne olej posiada dzięki zawartości beta-amiryny. Co więcej zawiera kwasy Omega -6 i -9, które pomagają obniżyć cholesterol.

Olej arganowy jest ostatnio niezwykle popularny i zawdzięcza to swoim niezwykle cennym właściwościom odmładzającym i pielęgnacyjnym.

Właściwości oleju arganowego w kosmetyce:

  • Przeciwdziała procesom starzenia się skóry
  • Ujędrnia, nawilża i rewitalizuje skórę
  • Chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza i uspokaja podrażnioną skórę
  • Ma właściwości przeciwzmarszczkowe: zapobiega powstawaniu zmarszczek a także spłyca te już powstałe
  • Wzmacnia włosy, zwalcza łupież, odżywia i regeneruje przesuszone i łamliwe włosy, łagodzi suchość i swędzenie skóry głowy
  • Jest świetnym produktem do masażu – ujędrnia ciało
  • Regeneruje i zmniejsza blizny
  • Może być z powodzeniem stosowany w przypadku alergii, trądziku młodzieńczego, egzemy, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, ospy wietrznej
  • Przyspiesza gojenie się ran, oparzeń, odleżyn, , podrażnień, owrzodzeń, odmrożeń czy pęknięć skóry, chroni tkankę łączną i zapobiega powstawaniu przebarwień
  • Skutecznie wyleczy efekt „spierzchniętych ust”
  • Neutralizuje wolne rodniki, stymuluje proces oddychania wewnątrzkomórkowego, zapobiega utracie wilgotności przez skórę
  • Redukuje problem cellulitu i rozstępów
  • Stosowany do pielęgnacji rąk i paznokci sprawia, że skóra staje się widocznie zdrowsza, miękka, nawilżona i delikatna a paznokcie wzmocnione
  • Zmniejsza widoczność blizn pooperacyjnych i żylaków
  • Idealny do pielęgnacji niemowląt – chroni przed odparzeniami
  • Polecany do każdego typu skóry do codziennej pielęgnacji oraz demakijażu.

Olej arganowy w medycynie:

  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka: prostaty, skóry i piersi
  • Wzmacnia układ immunologiczny
  • Zapobiega migrenom i bólom głowy
  • Rozwija i usprawnia koncentrację, pamięć, percepcję i świeżość umysłu
  • Wspomaga funkcje wątroby
  • Zapobiega chorobom Parkinsona i Alzheimera
  • Łagodzi bóle mięśniowe i reumatyczne
  • Wspomaga proces odchudzania – zmniejsza głód
  • Obniża poziom złego cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi oraz poprawia krążenie krwi
  • Łagodzi objawy menopauzy
  • Ma działanie antybakteryjne i antygrzybicze.

Zastosowanie oleju arganowego w kuchni:

  • Złoto Berberów posiada delikatny smak i orzechowy zapach
  • Zalecany jest do spożywania na zimno, nadaje unikatowy smak potrawom
  • Doskonały dodatek do: sosów, sałatek, mięs, potraw rybnych, grillowanych warzyw
  • Można przygotować amlou – marokańską nutellę.

Marokańska nutellą – amlou:

250ml oleju arganowego, 200g migdałów, 125ml miodu.

Zmielić migdały i stopniowo łączyć je z olejem arganowym. Na końcu dodać miód i wymieszać dokładnie na gładką masę. Możne go przechowywać w słoiku przez 2 miesiące.

Podsumowując, olej arganowy sprawdza się w każdym aspekcie: jest doskonały w pielęgnacji ciała i włosów, ma niezwykłe właściwości lecznicze i nadaje się do wykorzystania w kuchni. Jest to zdrowy olej, który można stosować w zależności od indywidualnych potrzeb. Nie występują efekty uboczne stosowania oleju. Jest bardzo wydajny, ze względu na to, iż stosuje się go zaledwie kilka kropel dziennie. Można go także stosować do opalania, ponieważ zapobiega zaczerwienieniom, które powodowane są nadmiernym opalaniem.

ViVio.pl – z miłości do zdrowej żywności!
ViVio.pl jest miejscem, w którym znajdziesz zdrową żywność a także informacje na temat prowadzenia zdrowego trybu życia. Możemy zdradzić Ci tajemnice, dzięki którym życie Twoje i Twojej rodziny będzie długie i zdrowe.