Poprawia morfologię krwi, zmniejsza ciśnienie tętnicze, zapobiega miażdżycy.
Olej arganowy – otrzymywany jest z nasion drzewa arganowego, występującego wyłącznie w Afryce, w południowo-zachodniej części Maroka.
Drzewo arganowe rośnie w ekologicznie czystym środowisku, na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Próby sadzenia drzew arganowych w innych krajach nie powiodły się.
Olej Arganowy Natuwit Classic charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem i aromatem . Otrzymywany jest z prażonych orzechów arganowych. Olej arganowy składa się w 80 % z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego ( ok. 35 % ). W swoim składzie zawiera również wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy; karotenoidy ( 37 % ) i tokoferole ( 8 % ). Tokoferol jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
OLEJ ARGANOWY-ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE NATURALNEJ Ze względu na naturalną równowagę zawartych w oleju arganowym nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływ oleju arganowego na nasz organizm jest wszechstronny. Bezsprzecznie do jednej z największych zalet zalicza się niespotykanie wysoka liczbę zawartych w oleju arganowym naturalnych antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Witamina E to idealny obrońca przed starością i doskonale nadaje się do walki z utleniaczami.
Zawartość Wit. E ( 620 mg/kg ) jest prawie dwukrotnie wyższa niż dla przykładu w oliwie z oliwek ( 320 mg/kg ). Olej arganowy zawiera również kwas linolowy ( 35 %), czyli witaminę F. Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom. Olej arganowy zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działaja naprawczo i regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone naukowo.
W celach zdrowotnych można przyjmować bezpośrednio 1 łyżeczkę oleju arganowego 3 x dziennie przed posiłkiem. Wpływa to korzystnie na układ krążenia, wyrównuje poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega chorobom serca, wzmacnia odporność organizmu.
OLEJ ARGANOWY-ZASTOSOWANIE W KUCHNI . Olej arganowy posiada subtelny zapach i posmak prażonych orzechów. Nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, potraw rybnych, mięs. Wystarczy kilka kropel, aby nadać potrawie wyjątkową nutę . Jako prawdziwy rarytas podaję się białe, świeże pieczywo, namaczane w oleju arganowym .Olej można również podgrzewać, ale dla zachowania właściwości zdrowotnych oraz aromatycznych poleca się dodawać go do potraw dopiero pod koniec smażenia lub gotowania.
OLEJ ARGANOWY NATUWIT to produkt w 100 % naturalny, nieprzetworzony chemicznie, tłoczony na zimno ( pierwsze tłoczenie). Bez środków konserwujących, bez sztucznych barwników, bez cholesterolu. Bogaty w naturalną Wit. E.
Produkt certyfikowany ( Vegan Society) i dopuszczony do obrotu przez Unię Europejską ( Novel Food Verordnung )
Oryginalny marokański, butelkowany w Niemczech z zachowaniem surowych norm higienicznych
Cena: 85,01 zł