„Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej” – nowość!

4 września 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Jak zniwelować czynniki genetyczne, niezdrowy styl życia i codzienny stres

Poznaj zasady chińskiej teorii dietetycznej oraz ich zastosowanie w codziennym życiu. Dzięki 175 przepisom dla różnych typów ludzi, uporządkowanych według pór roku, możesz wprowadzić chińską dietetykę leczniczą we własnej kuchni. Tak smakuje zdrowie.

Jeśli starasz się właściwie dobierać produkty spożywcze dla poprawy swego zdrowia, nie jesteś w tym odosobniony. Wielu z nas jednak nie ma pewności, co jeść, i kieruje się pobudkami innymi niż zdrowy rozsądek. Istnieje jednak rozwiązanie mające swoje korzenie w starożytnej mądrości medycyny chińskiej. Jest to system stawiający sobie za cel przyswojenie leczniczego potencjału żywności, który możesz zaadaptować i włączyć w codzienne życie. O jego skuteczności świadczą stulecia stosowania.

Holistyczne zdrowie zgodnie z TMC
Do podstawowych założeń Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i dietetyki leczniczej należy klasyfikacja produktów żywnościowych według czynników yin i yang, natury termicznej oraz smaku. Ta praktyka obejmuje też zielarstwo, akupunkturę, pracę z ciałem, ćwiczenia Chi Kung oraz elementy szamanizmu. Podczas gdy medycyna zachodnia bierze pod uwagę mechanizmy chorób, bada dotknięte nimi części ciała i leczy objawy, jej chiński odpowiednik stara się rozpoznać wzorce zaburzenia harmonii. Jej praktycy stosują holistyczne podejście do zdrowia.

Dlaczego wciąż mamy problemy związane z dietą?
Obecnie zagubiliśmy się na ścieżce dobrego odżywiania. Obserwujemy efekty uboczne w postaci wzrostu liczby chorób przewlekłych, którym można zapobiegać, takich jak otyłość, cukrzyca dziecięca i dolegliwości układu krążenia. Istnieje mnóstwo diet, ale skarbiec mądrości na temat pożywienia i zdrowia jest tuż przed naszymi oczyma – w naturze. I o tym dokładnie mówi ta książka.

Jedzenie to lekarstwo
Dzięki Autorowi nauczysz się wsłuchiwać we własne ciało i jego potrzeby, być bardziej cierpliwym i dostrajać się do tego, jak klimat i zmiany pór roku wpływają na organizm. Z łatwością ustabilizujesz wagę, pozbędziesz się dolegliwości i bólu. Dostosujesz sposób odżywiania do wspierania zdrowia i leczenia chorób. Wykorzystasz rodzime produkty dostępne przez cały rok. Nie znajdziesz tu z góry ustalonej diety, lecz wskazówki, jak kultywować i wzmacniać swoją wewnętrzną siłę obserwacji. Posiądziesz też zdolność dobierania i przyrządzania pełnych energii i życia potraw, które wesprą Twoje zdrowie i dobre samopoczucie. Całość uzupełnia 175 przepisów na lecznicze dania zgodne z Tradycyjną Medycyną Chińską i dietą według Pięciu Przemian.

W książce znajdziesz przepisy, które pomogą Ci na:
• alergie,
• przeziębienie z objawami gorąca i zimna,
• pobudzenie odporności przed złapaniem przeziębienia,
• zaparcia spowodowanego przez zastój qi wątroby i gorąco,
• kaszel,
• cukrzycę typu 2,
• zmęczenie,
• wysokie ciśnienie krwi,
• wysoki poziom cholesterolu,
• bezsenność,
• wahania nastroju,
• utratę wagi,
• objawy perimenopauzy i menopauzy,
• stres i napięcie.

Tak smakuje zdrowie!

Polecamy jako patron medialny – książka jest dostępna TUTAJ