Odżywianie się podczas walki z nowotworem

26 września 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Badania naukowe prowadzone w ostatnich latach wykazały, że w prawie 70% przyczyną powstawania chorób nowotworowych jest tryb życia oraz warunki środowiskowe. Pozostałe 30% należy do uwarunkowań genetycznych. Dlatego też, naukowcy nieustannie alarmują oraz doradzają, aby kwestii naszego zdrowia nie bagatelizować i postawić na odpowiednią profilaktykę antynowotworową, która w przeważającej mierze wiąże się ściśle ze zdrowym style życia. A oto jej kluczowe założenia:

 

1.       Pij napar z zielonej herbaty! Od dawna udowodniono, że picie zielonej herbaty ma dobroczynne działanie na nasz organizm, gdyż reguluje pracę całego przewodu pokarmowego. Roślina ta jest źródłem witaminy P, która ułatwia przyswajanie witaminy C przez organizm, co sprzyja kumulowaniu się jej w wątrobie, nerkach czy śledzionie. Ponadto herbata ta zawiera polifenole, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Napar z zielonej herbaty parzony 10 min uwalnia również związki katechinowe, które hamują rozwój nowotworu. Co więcej, należy go pić zaraz po zaparzeniu, gdyż po kilku godzinach traci cenne właściwości.

2.       Postaw na czerwone warzywa i owoce, a zwłaszcza na marchew, dynię, buraki, morele oraz pomidory, które są bezcennym źródłem witaminy A i likopenu, skutecznych w ograniczeniu wzrostu komórek nowotworowych. Przygotowywane posiłki warto wzbogacać również o zielone warzywa liściaste, czosnek, a także cebulę. Jedz do woli truskawki, maliny, winogrona, jagody, czarną porzeczkę oraz aronię. Są one bogatym źródłem przeciwutleniających polifenoli, które działają stymulująco na mechanizmy eliminacji substancji rakotwórczych. Specjaliści zgodnie twierdzą, że im wyższe jest spożycie warzyw i owoców, tym ryzyko zachorowania na nowotwór znacznie spada.

3.       Ogranicz spożycie czerwonego mięsa, do nie więcej niż 500 g tygodniowo. Warto wybierać chude odmiany mięsa takie jak drób, indyk czy cielęcina. Według Światowej Fundacji Badań nad Rakiem WCRF dieta o małej zawartości mięsa zmniejsza ryzyko zachowania na raka jelita grubego oraz inne nowotwory złośliwe.

4.       Dieta antynowotworowa powinna być również bogata w błonnik, który jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jego źródłem są nasiona roślin strączkowych, pieczywo razowe, brązowy ryż, otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe.

5.       Naukowcy podkreślają, że panie powinny szczególnie pamiętać o wprowadzeniu do diety soi. Jej spożywanie może redukować ryzyko zachorowania na raka piersi nawet do 60 %. Zawarte w niej izoflawony hamują rozwój komórek nowotworowych.

6.       Spożywaj jogurty naturalne oraz kefiry. Obecne w nich bakterie probiotyczne, wspomagają trawienie, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka.

7.       Ogranicz spożycie soli do 5 g na dobę oraz postaw na zioła! Biały proszek warto zastąpić przyprawami takimi jak: bazylia, oregano, mięta, curry, imbir, tymianek czy rozmaryn.

8. Unikaj spożywania nadmiaru tłuszczów. Tłuszcz zwierzęcy zastąp olejami pozyskiwanymi z kukurydzy, oliwki, orzeszków ziemnych, rzepaku, słonecznika oraz soi. W diecie postaw na ryby.

9.       Unikaj alkoholu oraz nadmiernej ilości słodyczy. Ciastka zastąp gorzką czekoladą a piwo lampką czerwonego wina.

Należy dodać, że na rynku jest także wiele preparatów, które bazują na owocach bogatych w polifenole, takie jak np. aronia i czarna porzeczka. Jednym z nich jest bioaktywny ALFA NECTAR. Dzięki zawartości bogatych w witaminy wyciągów z aronii i czarnej porzeczki, nektar dostarcza odpowiednią dawkę substancji odżywczych. Zawarte w owocach antyoksydanty wspomagają proces detoksykacji, minerały (jak np. potas) przyspieszają usuwanie metali ciężkich, a trzeci kluczowy składnik nektaru – miód – wpływa odżywczo i kojąco na organizm. ALFA NECTAR poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i wydalniczego, poprawia również przemianę materii. Dzięki czemu można go z powodzeniem wprowadzić do profilaktyki antynowotworowej.

Więcej informacji na: www.alfanectar.eu

Ilona Ismaiłowa, ekspert firmy Alfa – producenta bioaktywnego nektaru ALFA NECTAR