Odzyskaj równowagę hormonalną – recenzja

8 kwietnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Mia Lundin, Ulrika Davidsson:

Odzyskaj równowagę hormonalną – recenzja

Niewłaściwa dieta prowadzi do stanów zapalnych, które mają wpływ na zaburzenia równowagi hormonalnej w organizmie. To co jemy ma wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję, a w tym również na poziom hormonów. Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne w przebiegu wielu procesów życiowych i chociaż poziom hormonów w organizmie nieustannie się zmienia, nie bez znaczenia jest to co jemy i jak się odżywiamy. Co bardzo istotne równowaga odżywcza i hormonalna wpływa na atrakcyjny wygląd, który jest najlepszą reklamą naszego zdrowia, bowiem piękne ciało, oznacza często równie dobrą kondycję. Zdrowa, zbilansowana i bogata we wszystkie składniki odżywcze dieta wpływa na poprawę zdrowia, a co za tym idzie jakość życia.

Książka Odzyskaj równowagę hormonalną podzielona została na dwie części. Pierwszą opracowała Mia Lundin, gdzie opisała w bardzo przystępny sposób zasady gospodarki hormonalnej kobiet, zmiany następujące w tej sferze wraz z wiekiem oraz wpływ diety i stylu życia na ogólny stan zdrowia. Nasz organizm wytwarza około 70 ważnych hormonów, które mają zdolność sygnalizowania stanu zapalnego, rozmnażania, głodu, sytości, poziomu energii i prawie każdej innej funkcji potrzebnej do przetrwania. Hormony działają niczym przekazujące informacje chemiczne sygnały, które wpływają praktycznie na wszystkie procesy fizjologiczne i rządzą funkcjonowaniem organizmu kobiety, czy tego chcemy czy nie. Nie musimy jednak być nieszczęśliwe i cierpieć dlatego, że jesteśmy kobietami. Bycie kobietą to nie jest kara, ale wspaniałe, piękne możliwości. Musimy tylko się siebie nauczyć i wiedzieć jak o siebie dbać, abyśmy były zdrowe, szczęśliwe i pełne energii. Książka Odzyskaj równowagę hormonalną pozwala zrozumieć, co dzieje się z naszym ciałem i emocjami w poszczególnych fazach hormonalnych. Zawiera informacje, wskazówki i rady, które pomogą poczuć się lepiej i utrzymać poziom hormonów na stabilnym poziomie.

Autorka podpowiada, jak odzyskać prawidłowy poziom hormonów w naturalny sposób, podaje najważniejsze informacje na temat hormonów oraz witamin i ich roli w przebiegu wielu procesów życiowych. W książce oprócz cennych informacji otrzymujemy również praktyczny plan żywieniowy na okres dwóch tygodni, który śmiało możemy wprowadzić do swojego życia. Został on opracowany z myślą o kobiecych hormonach oraz zbędnych kilogramach, których chcemy się pozbyć, w oparciu o listę najważniejszych składników spożywczych, potrzebnych do podtrzymania produkcji hormonów.

Drugą część książki Odzyskaj równowagę hormonalną (przepisową) opracowała Ulrika Davidsson. Autorka podzieliła przepisy na śniadania, sałatki i ciepłe zupy, dania ciepłe, desery oraz zaproponowała dwutygodniowy plan żywieniowy. Wśród pomysłów na śniadania znajdziemy między innymi fantastyczne pomysły na kaszkę z szałwią hiszpańską, mango i pomarańczą lub kremem czekoladowym, kruchą granolę z jagodami goji, serek twarogowy z owocami, owocowe smoothie, jajecznicę z brie czy omlet z gruszką, malinami i fetą oraz bułeczki z żurawiną czy chleb ze słonecznikiem.

Zupy i dania ciepłe, to między innymi ciekawe pomysły na pastę z cukinii i pesto, marynowane czerwone buraczki z serem chevre, wrapy ryżowe z kurczakiem, sałatkę z gruszką i serem żółtym, liczne sałatki w słoiku, a także omlet z farszem, zupę szpinakową z awokado i zielonym groszkiem, zupę pomidorową z serem halloumi, owocowy wok z łososiem, sandacza zapiekanego z grochowym pesto, pieczeń w smażonych pomidorach, potrawkę z kurczaka po włosku, karkówkę z soczewicą, potrawkę jagnięcą czy pieczarki faszerowane pastą warzywną ajvar lub pulpety z ryżem kalafiorowym.

Wśród różnorodnych deserów w książce znajdziemy przepisy na: talarki czekoladowe z owocami, sorbet malinowy, ciasto czekoladowe z owocami, faszerowane arbuzy, czy ciasto cytrynowe.

Książka prezentuje multum ciekawych przepisów, z których można skomponować wartościowe menu codzienne, jak również przeznaczone na specjalne okazje. Autorka w nietypowy sposób łączy produkty tak, by powstałe dania miały niepowtarzalne kompozycje smakowe. Przepisy są innowacyjne i bardzo urozmaicone, często zawierają też dość wymagające składniki. Wszystkie przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy na własny stół. Książka jest naprawdę przepiękna, apetyczna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent.

Książka warta uwagi osób lubiących eksperymentować w kuchni i szukających inspiracji na atrakcyjne dania, która bez cienia wątpliwości udowadnia, że można jeść i smacznie i kolorowo i zdrowo. Kuchnia w zgodzie z gospodarką hormonalną jest dla każdego, a odchudzanie i dopasowywanie przepisów do potrzeb kobiety to nowoczesne podejście do dobrego odżywiania, w trosce o swoje zdrowie oraz urodę. Polecamy ciepło.

Autorzy

Mia Lundin: wykwalifikowana pielęgniarka w dziedzinie ginekologii i położnictwa. Od dwudziestu lat zajmuje się leczeniem zaburzeń hormonalnych, takich jak dolegliwości klimakteryczne, PMS i depresja poporodowa.

Ulrika Davidsson: jedna z najbardziej doświadczonych w Szwecji doradczyń do spraw dietetyki, autorka książek kulinarnych. Efektem jej rozległej wiedzy w zakresie dietetyki i zdrowia są zawarte w książce Odzyskaj równowagę hormonalną przepisy na potrawy, które mają pozytywny wpływ na utrzymanie równowagi hormonalnej.

Wydawnictwo: Zwierciadło