W sklepach i na straganach rolników pojawiają się już młode ziemniaki wczesnych odmian. Mają one delikatną skórkę, którą łatwo uszkodzić. To skłania nas, aby gotować je w mundurkach, jednak obrane smakują równie dobrze. Aby nie utracić cennych właściwości odżywczych, które kryją się tuż pod skórką, warto je obrać bez użycia noża.
Letni obiad z udziałem młodych ziemniaków zawsze smakuje wyśmienicie. Można je posypać świeżą, posiekaną pietruszką lub koperkiem, dodać do zupy warzywnej lub jako bazę drugiego dania. Zanim jednak wrzucimy je do garnka, a potem wyłożymy na talerze, trzeba je obrać. To bardzo nielubiana czynność, gdyż sok z młodych ziemniaków barwi palce na brązowo, a skórka miejscami przylega bardzo mocno. Używając do tego noża, wyrzucamy sporo jadalnej części bulwy.
Weź to do obierania ziemniaków
Kreatywne panie domu prześcigają się w pomysłach, jak szybko i bez użycia noża obrać młode ziemniaki. W sieci można znaleźć sporo pomysłów. Jednym z nich jest użycie szorstkiej szczotki do warzyw. Za jej pomocą zwykle szorujemy zabrudzone ziemią warzywa korzeniowe i to samo należy zrobić z młodymi ziemniakami. Jednak w sprzedaży coraz częściej mamy już umyte warzywa. Twarde włosie szczotki skutecznie zerwie delikatną i cienką skórkę z młodych ziemniaków. Wystarczy kilka pociągnięć i będzie można przejść do dalszych etapów przygotowywania potrawy. Podobnie zadziała zwykły druciak, którym czyścimy przypalone garnki i patelnie. Tu jednak trzeba uważać, aby nie pozostały w ziemniakach jego oderwane części.
Z tymi dodatkami ziemniaki smakują najlepiej
Urozmaicając nasze menu o potrawy z młodymi ziemniakami, warto codziennie wymyślać nowe połączenia. Dzięki temu wydobędziemy wszystkie walory smakowe z tych smacznych warzyw. W upalne dni warto postawić na sałatkę warzywną w klasycznym wydaniu z jajkami, zielonym groszkiem i majonezem. Dla dzieci sprawdzą się frytki lub domowe chipsy, polane ketchupem lub sosem czosnkowym. Wśród zup szczególnie polecamy szczawiową, której wyraźnie kwaśny smak zostanie nieco złagodzony przez delikatność młodych ziemniaków. Drugie danie to zdecydowanie młode ziemniaki z potrawką z młodej kapusty, która nie wymaga nawet innych dodatków. Każdy pomysł zgodny z kulinarnymi upodobaniami naszych bliskich na pewno będzie mile widziany.
Przygotowując młode ziemniaki do obiadu, warto pamiętać o tym, aby zabezpieczyć dłonie rękawiczkami ochronnymi. Dzięki temu skóra nie zostanie zabarwiona ich sokiem i nie będzie trzeba później pozbywać się tych nieestetycznych plam. Forma ich podania zależy już tylko od naszej kulinarnej fantazji. Sezon na młode ziemniaki nie potrwa długo, więc warto z niego korzystać.