Obiad – recenzja

8 czerwca 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Z badań dotyczących odżywiania się Polaków jednoznacznie wynika, że zwracamy coraz baczniejszą uwagę na to, co jemy na śniadania, ale nadal lekceważymy wartość odżywczą potraw spożywanych na obiad. Zbyt często zamiast po zupę i drugie danie, sięgamy po niezdrowe jedzenie typu fast food i słodkie albo słone przekąski. Zdrowymi daniami, które dostarczą naszemu organizmowi potrzebnych składników, są potrawy mięsne, rybne, warzywa oraz zupy.

Jak przygotować pyszny i zdrowy obiad na każdy dzień roku i zachwycić smakiem rodzinę? Wystarczy sięgnąć po wspaniały poradnik kulinarny Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Obiad. Dla singla, dla rodziny, na weekend, na już, na kilka dni. To książka dla każdego, która podpowie, jak wyczarować prawdziwe dzieła kulinarne ze zwykłych i dobrze znanych składników. Fantastyczny poradnik, który powinien znaleźć miejsce w każdej kuchni.

Książka Obiad podzielona jest na pięć rozdziałów, w tym kolejno: zupy i dania warzywne, dania mięsne, dania rybne, dania z makaronu, kaszy i ryżu oraz dania mączne. W ciepłych porach roku dietetycy radzą sięgać po zupy zawierające więcej warzyw liściowych i nadziemnych. Natomiast w zimnych porach roku powinno się jeść często zupy na bazie warzyw korzeniowych, które mają spore ilości witaminy C, zwiększającej odporność. Dzięki zupom organizm dostaje ogromną dawkę witamin, błonnika i różnych innych składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Osobom, które nie gustują w tradycyjnych zupach, dietetycy polecają kremy na bazie zmiksowanych warzyw. Dzięki swej naturalnej gęstej konsystencji zupy-kremy nie wymagają zaprawiania mąką ani zasmażką, są więc niskokaloryczne, lekkostrawne, ale i sycące. Autorzy książki Obiad wszystkim polecają przepisy na fenomenalne zupy na każdą porę roku w tym: żurek z kiełbasą i ziemniakami, zupę pomidorową kremową, zupę szczawiową z jajkiem, minestrone, zupę jarzynową z kaszą jaglaną, krupnik na żołądkach, krem buraczany, zupę cebulową, krem szparagowy z pesto czy krem z soczewicy i pomidorów lub chłodnik z botwinki, albo chłodnik z awokado i ogórków.

Dania z warzyw to pomysł nie tylko dla wegetarian i wegan. Takie przepisy na dania będą też doskonałym urozmaiceniem każdego jadłospisu. Dzięki nim możemy dostarczyć organizmowi codziennej dawki witamin i składników mineralnych, niezbędnych w diecie. Dania z warzyw pozwalają na dostarczenie organizmowi witamin, między innymi witaminy A, C oraz E. Są również źródłem błonnika, który ułatwia perystaltykę jelit i pozytywnie wpływa na metabolizm. Dzięki temu potrawy z warzyw będą doskonałe w trakcie odchudzania. Dania z warzyw, do których włączymy rośliny strączkowe (fasolę, ciecierzycę, soczewicę) to także doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Takie potrawy warzywne są potrzebne szczególnie osobom, które nie jedzą mięsa. Pozwalają bowiem na uniknięcie groźnych dla zdrowia niedoborów składników mineralnych. Dania z warzyw mogą być zamiennikiem dla potraw mięsnych, które często goszczą na naszych stołach, a przy tym są dużo bardziej kaloryczne. Dania z warzyw to również dobry sposób na włączenie do swojej diety dań kuchni włoskiej, indyjskiej czy chińskiej. Dania z warzyw nie muszą być nudne i ograniczać się do sałatek lub zup jarzynowych. Poszukując przepisów na dania z warzyw warto sięgać po te, które staną się urozmaiceniem naszego jadłospisu i sprawią, że chętniej włączymy je do swojej diety. Wśród dań warzywnych w książce Obiad znajdziemy przepisy na: ratatuja, gołąbki w liściach z buraka, zapiekankę z bakłażana i pomidorów, zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i boczkiem, czy placki z cukinii.

Prawidłowo skomponowane drugie danie powinno zawierać porcję lekkostrawnego białka, np. białe drobiowe mięso lub delikatną, chudą rybę z dodatkiem gotowanych warzyw. Istotne jest, aby w drugim daniu występował wysokowartościowy produkt białkowy, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso zwierząt rzeźnych, drób, ryby, jaja, mleko i przetwory mleczne), produkt skrobiowy (ziemniaki, kluski, kasza) oraz dodatek witaminowy w postaci warzyw surowych i gotowanych, jako dodatek do drugiego dania. Ten, kto chce popisać się przed gośćmi kulinarnym talentem, powinien skorzystać z wybranego przepisu na dania mięsne w tym: kurczaka nadziewanego wątróbką lub winogronami, skrzydełka kurczaka w grubej panierce, udka glazurowane, pierś indyka w marynacie żurawinowej, uda gęsi z czerwoną kapustą, roladę cielęcą, gulasz wołowy z pieczarkami i fasolą, klopsiki w sosie pomidorowym, roladki z mozzarellą w wędzonym boczku, albo wieprzowinę z gruszkami i cebulą lub królika pieczonego w ziołach.

Ryba na obiad to smaczny i zdrowy wybór. Jest lżejsza i delikatniejsza niż mięso, a przy tym łatwiej i szybciej można ją przygotować, bo subtelne mięso ryby staje się miękkie zaraz po zetknięciu z wysoką temperaturą. Ponadto dania z ryb są nie tylko smaczne, lecz także niesamowicie zdrowe. Wśród dań obiadowych rybnych w książce znajdziemy pomysły na przygotowanie: dorsza w cieście piwnym, labraksa z pikantnym sosem, soli z ziołami i pomidorkami, łososia w marynacie miodowo-musztardowej, dorady z sosem ziołowym, morszczuka z porem i pistacjami, czy pstrąga na wędzonym boczku.

Dania mączne to w naszym przypadku grupa przepisów bez których nie wyobrażamy sobie życia. Są podstawą tradycyjnej kuchni polskiej i nigdy się nie nudzą. Dania mączne, czyli przygotowane na bazie porządnych węglowodanów to także mnóstwo siły i wcale nie mniej smaku. W książce królują przepisy na ciekawe zestawienia, jak kopytka dyniowe, pierogi gryczane z białym serem, kluski leniwe, knedle z truskawkami oraz naleśniki ze szpinakiem zapiekane, czy naleśniki z wątróbką. W książce znajdziemy także dania, w których królują makarony i kasze – idealne na szybki obiad. Wśród propozycji kulinarnego szaleństwa obiadowego w książce znajdziemy przepisy na przygotowanie, m.in.: spaghetti carbonara, rurki z sosem arrabiata, spaghetti z krewetkami i pesto, świderki z jarmużem i parmezanem, cannelloni ze szpinakiem i ricottą, pęczotto z brokułem i migdałami, czy kaszę jaglaną z cukinią i kozim serem, albo risotto ze szpinakiem lub ryż z potrawką z ciecierzycy.

Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Nasz zachwyt nad fotografiami kulinarnymi prezentowanymi w tej książce jest nieskończony. Właśnie wydanie tego niezwykłego, obiadowego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem, obiadowej rozpusty zarówno recepturowej, jak też graficznej.

Przygotowanie posiłków, a później wspólne jedzenie cementują członków rodziny. To często jedyna okazja w ciągu dnia, aby spotkać się ze wszystkimi. Jedną z najważniejszych zalet wspólnego spędzania czasu przy stole jest to, że mamy czas, by porozmawiać. Jest czas, by podzielić się z resztą osób tym, co zdarzyło się w danym dniu, można wymienić się spostrzeżeniami na tematy ważne i nie tylko. Jest to pora na rozmowę o wszystkim. Taka sytuacja zbliża ludzi, sprawia, że jesteśmy jeszcze bardziej ze sobą, o co coraz trudniej w dzisiejszych czasach. Jedzmy wspólne posiłki zwłaszcza – obiady. Pomysły z książki kulinarnej Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Obiad, są do wykorzystania w każdym domu.

Polecamy serdecznie.

Book&Cook to innowacyjny portal kulinarny wspierający proces zakupów produktów spożywczych. Jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Pozwala jednocześnie zaplanować menu i zakupy. Book&Cook zawiera kilka tysięcy sprawdzonych przepisów, pomaga w szybkim planowaniu domowych posiłków i automatycznie generuje listę zakupów. Tygodniowe zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste!

Wydawnictwo Olimp Media i Studio Kulinarne Book&Cook