składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1/3 szklanki mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki kurkumy
2 szklanki płatków kukurydzianych
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak zrobić nuggetsy z kurczaka
Fileta z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na małe, w miarę możliwości, podłużne kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Płatki kukurydziany wsypujemy do mocnego woreczka i kruszymy za pomocą tłuczka do mięs. Do jednego naczynia wlewamy mleko, do drugiego wbijamy jajko które roztrzepujemy i doprawiamy kurkumą, a do trzeciego wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane. Kawałeczki mięsa namaczamy w mleku, następnie w jajku i w panierce z płatków kukurydzianych. Smażymy równomiernie na złoty kolor przez kilka minut, obracając mieso na patalni aby się nie przypaliło. Podajemy jako zakąskę lub jako danie obiadowe np. z frytkami i sałatką.
Smacznego!