„Nowoczesne zasady odżywiania” – recenzja

3 listopada 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell II: „Nowoczesne zasady odżywiania”

Dr Campbell to uznany, światowej sławy ekspert w tej dziedzinie, który poświęcił życie badaniom niosącym nadzieję, że wreszcie zostanie rozwikłana zagadka, jak przy pomocy tego, co jemy, eliminować choroby z naszego życia. Jeden z recenzentów jego książki nazywa go wręcz „Einsteinem żywienia”.

Wraz z synem Campbell napisał książkę typu poradnikowego, zawierającą ważne informacje na temat żywienia, przydatne każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Poleca w niej dietę wegetariańską jako niosącą najwięcej korzyści zdrowotnych dla ludzkiego organizmu i zapobiegającą m.in. rozwojowi raka. Udowadnia, że regulując ilość białka w diecie, można włączać i wyłączać rozwój nowotworów. Podkreśla ogromną wartość nieprzetworzonej żywności. Prezentuje też swoje ustalenia badawcze, potwierdzające słuszność jego poglądów, że najczęstsze choroby cywilizacyjne, takie jak: cukrzyca, otyłość nowotwory, choroby serca, kości, oczu i mózgu, są w dużym stopniu uzależnione od naszej diety. Wykazuje duże związki między dietą wysokobiałkową, zawierającą produkty pochodzenia zwierzęcego a zachorowalnością na te choroby, podając przykład społeczeństwa amerykańskiego, które hołdując fast foodom i wysoko przetworzonej żywności, „za pomocą łyżki i widelca kopie sobie grób”.  Krytykuje również diety-cud: niskowęglowodanową i niskotłuszczową, pokazując, jak dalece są one  szkodliwe dla naszego organizmu. Wskazuje na potrzebę zdrowego odżywiania, a nie liczenia kalorii. Analizuje nasze najczęstsze błędy żywieniowe, prowadzące do zrujnowania zdrowia. Obala mity medyczne, np. o wielkiej roli błonnika w zapobieganiu rakowi jelita grubego. Dowiadujemy się również wielu kompromitujących faktów na temat środowiska lekarskiego, które w oczach Campbella jest niedoinformowane w kwestiach żywienia i wpędza pacjentów w lekomanię, zbierając profity od koncernów farmaceutycznych

Książkę ubarwiają szczegóły z życia samego autora, np. jego dzieciństwo i wczesna młodość spędzone na amerykańskiej farmie. Dzięki temu poznajemy go nie tylko jako naukowca o wielkim autorytecie, ale też jako człowieka. Dr Campbell ma również dar spójnego i przystępnego pisania, dzięki czemu jego książkę można polecić każdemu, kto chce w świadomy sposób zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Ciesze się, że również mogłam poznać wiele nieznanych mi dotąd faktów na temat żywności i z pewnością wdrożę rady doktora Campbella do swojej diety.

Anita T.

Książkę poleca Wydawnictwo GALAKTYKA – można kupić ją tutaj:

http://www.galaktyka.com.pl/product,,497,6.html

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza do recenzji

Redakcja