„Nowoczesne zasady odżywiania” – recenzja

3 listopada 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell II: „Nowoczesne zasady odżywiania”

Dr Campbell to uznany, światowej sławy ekspert w tej dziedzinie, który poświęcił życie badaniom niosącym nadzieję, że wreszcie zostanie rozwikłana zagadka, jak przy pomocy tego, co jemy, eliminować choroby z naszego życia. Jeden z recenzentów jego książki nazywa go wręcz „Einsteinem żywienia”.

Wraz z synem Campbell napisał książkę typu poradnikowego, zawierającą ważne informacje na temat żywienia, przydatne każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Poleca w niej dietę wegetariańską jako niosącą najwięcej korzyści zdrowotnych dla ludzkiego organizmu i zapobiegającą m.in. rozwojowi raka. Udowadnia, że regulując ilość białka w diecie, można włączać i wyłączać rozwój nowotworów. Podkreśla ogromną wartość nieprzetworzonej żywności. Prezentuje też swoje ustalenia badawcze, potwierdzające słuszność jego poglądów, że najczęstsze choroby cywilizacyjne, takie jak: cukrzyca, otyłość nowotwory, choroby serca, kości, oczu i mózgu, są w dużym stopniu uzależnione od naszej diety. Wykazuje duże związki między dietą wysokobiałkową, zawierającą produkty pochodzenia zwierzęcego a zachorowalnością na te choroby, podając przykład społeczeństwa amerykańskiego, które hołdując fast foodom i wysoko przetworzonej żywności, „za pomocą łyżki i widelca kopie sobie grób”.  Krytykuje również diety-cud: niskowęglowodanową i niskotłuszczową, pokazując, jak dalece są one  szkodliwe dla naszego organizmu. Wskazuje na potrzebę zdrowego odżywiania, a nie liczenia kalorii. Analizuje nasze najczęstsze błędy żywieniowe, prowadzące do zrujnowania zdrowia. Obala mity medyczne, np. o wielkiej roli błonnika w zapobieganiu rakowi jelita grubego. Dowiadujemy się również wielu kompromitujących faktów na temat środowiska lekarskiego, które w oczach Campbella jest niedoinformowane w kwestiach żywienia i wpędza pacjentów w lekomanię, zbierając profity od koncernów farmaceutycznych

Książkę ubarwiają szczegóły z życia samego autora, np. jego dzieciństwo i wczesna młodość spędzone na amerykańskiej farmie. Dzięki temu poznajemy go nie tylko jako naukowca o wielkim autorytecie, ale też jako człowieka. Dr Campbell ma również dar spójnego i przystępnego pisania, dzięki czemu jego książkę można polecić każdemu, kto chce w świadomy sposób zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Ciesze się, że również mogłam poznać wiele nieznanych mi dotąd faktów na temat żywności i z pewnością wdrożę rady doktora Campbella do swojej diety.

Anita T.

Książkę poleca Wydawnictwo GALAKTYKA – można kupić ją tutaj:

http://www.galaktyka.com.pl/product,,497,6.html

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza do recenzji

Redakcja






FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...