„Nowe zdrowe przepisy” – recenzja

21 listopada 2011, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny

Beata Pawlikowska: „Nowe zdrowe przepisy”

Tzw. gotowe dania ze sklepów królują w wielu domach, w których brakuje czasu na gotowanie. Firmy wykorzystują nieświadomość klientów, zachwalając w reklamach smakowe walory swoich produktów, al przemilczając ich skład, w dużej części będący mieszanką substancji, mających bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie konsumentów. To one odpowiadają za większość obecnych chorób cywilizacyjnych nękających współczesną ludzkość. Beata Pawlikowska postanowiła wyeliminować je ze swojego menu i w swoim zabieganym życiu znalazła czas na gotowanie według własnych przepisów, niewymagających zbyt wiele czasu i czynności przygotowawczych. Jej dania są gotowe w 20 minut, a przy tym zawierają tylko zdrowe produkty i mają wspaniały smak.

nowe-zdrowe-przepisy-u-iext27204306
Autorka prezentowanej tu książki hołduje starożytnej filozofii pięciu przemian, która wyznacza związki między produktami spożywczymi, a ich działaniem na ludzki organizm. Ciało jest mikrokosmosem, w którym każda część współistnieje i współdziała z innymi.

Dlatego Beata Pawlikowska dba o to, by w swoich przepisach wskazywać właściwą kolejność wkładania do garnka kolejnych składników. Dzięki temu potrawa zyskuje na smaku, a także ma lepszy wpływ na nasze zdrowie. Gdy poznajemy jej pomysły na szybkie i smaczne dania, okazuje się, że gotowanie może być proste i przyjemne, a zdrowa kuchnia może zagościć w życiu każdego z nas i zmienić je na lepsze. Nie trzeba poświęcać jej zbyt wiele czasu, jak błędnie sądzą ludzie, którzy właśnie brakiem czasu usprawiedliwiają swoje zgubne nawyki żywieniowe.

Piękne zdjęcia pobudzające apetyt i przejrzyście zredagowane przepisy sprawiają, że natychmiast chce się wypróbować kolejne dania w swojej kuchni. Tutaj mamy wskazane krok po kroku wszystkie czynności, a także czas gotowania poszczególnych produktów. Autorka stawia na zaskakujące połączenia – np. bobu z brokułami, fasolką i czarnymi jagodami. W jej potrawach nie ma soli, za to królują przyprawy i warzywa – od swojskiego buraka po niezbyt jeszcze rozpowszechnioną u nas ciecierzycę. Sezam podkreśla smak fasolki szparagowej, imbir doskonale pasuje do dyni, a cukinia do buraczków. Sama już wypróbowałam kaszę gryczaną z brokułami i orzechami włoskimi, która bardzo smakowała moim domownikom, a herbata na wzór kolumbijskiej „aromatica” – z pomarańczą i jabłkami, doprawiona m.in. goździkami i listkami bazylii po prostu ich zachwyciła! Polecam Waszej uwadze tę książkę, która inspiruje do zdrowej rewolucji w naszej kuchni i udowadnia, że nigdy nie jest za późno na pozytywne zmiany w naszym życiu!

Kamila

Książkę poleca Wydawnictwo BURDA 

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja