Nowe musztardy Pudliszki

Avatar photo
14 grudnia 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Głębia smaku – w nowych musztardach Pudliszki

Marka Pudliszki wprowadziła na rynek całkowicie odmienioną linię musztard. Wyróżnia je receptura oparta na połączeniu w różnych proporcjach trzech starannie wyselekcjonowanych odmian gorczycy: białej, czarnej i sarepskiej. To właśnie ziarna gorczycy nadały musztardom Pudliszki niepowtarzalnego charakteru.

Musztarda to jedna z ulubionych przypraw Polaków. Pasuje szczególnie do kanapek, mięs, wędlin i serów, jest także składnikiem wielu sosów – choćby klasycznego winegret. Nowe musztardy Pudliszki to cztery kompozycje smakowe czerpiące z najlepszych tradycji polskiej kuchni: musztarda sarepska, delikatesowa, chrzanowa i kremska. Każda z nich swój wyjątkowy aromat zawdzięcza starannemu doborowi ziaren gorczycy. Musztarda sarepska kusi smakoszy swoim charakterystycznym, umiarkowanie ostrym smakiem z silną nutą gorczycy sarepskiej. Szczypta czarnej gorczycy sprawia, że musztarda nabiera ostrości. Tradycyjna musztarda delikatesowa swój kremowy, łagodny smak i jednolitą konsystencję zawdzięcza dominacji gorczycy białej.  Intensywny posmak chrzanu i jasnokremowy kolor to wyróżniki musztardy chrzanowej, z kolei musztarda kremska zachwyca swoim słodkawym aromatem. Nowe smaki musztard Pudliszki zamknięto w nowoczesnych, poręcznych słoiczkach o pojemności 210 g.

Cena detaliczna: ok. 2,49 zł
Opakowanie: słoik 210g

Musztarda – skarbnica smaków

Słoiczek musztardy jest niezastąpiony w każdej kuchni. Musztarda jest bowiem niezrównana nie tylko jako dodatek do pieczeni, dań grillowanych, serów czy wędlin, ale także jest niezwykle popularnym składnikiem sosów do mięs i sałatek. Według opinii szefów kuchni, im mniej wyrazista w smaku jest potrawa, tym ostrzejszą musztardą powinniśmy ją przyprawić. Najlepiej dodawać ją pod koniec gotowania lub do już przyrządzonego dania.

Wielbicielka musztardy, legenda kulinariów, charyzmatyczna Julia Child (w filmie „Julia & Julia” zagrała ją Meryl Streep) zwykła mawiać: „Nie trzeba gotować kosztownych lub skomplikowanych arcydzieł – jedynie dobre jedzenie ze świeżych składników”. Wystarczy zatem użyć prostych dodatków, takich jak np. nowa musztarda, aby wzbogacić smak potraw.

W czasach starożytnych gorczycę stosowano nie tylko jako przyprawę, ale także jako lekarstwo. Zmieszana z miodem, oliwą i octem, stała się podstawowym składnikiem musztardy, która stosowana była niemal do wszystkiego: wyostrzała smak tłustych dań i wspierała procesy trawienne. Największą popularnością musztarda cieszyła się w XVI wieku. Dziś znowu powraca do łask jako niezastąpiony dodatek do potraw.

Mało kto z nas wie, że tak powszechnie stosowana w naszej kuchni musztarda, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjne i stymuluje układ krążenia obniżając ciśnienie krwi. Co więcej, przyprawa ta jest niskokaloryczna i zawiera mikroelementy, magnez, wapń oraz witaminę B. Spożywanie musztardy wpływa również korzystnie na układ odpornościowy organizmu. To czyni z niej przyprawę o leczniczych dla organizmu właściwościach.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.