Głębia smaku – w nowych musztardach Pudliszki
Marka Pudliszki wprowadziła na rynek całkowicie odmienioną linię musztard. Wyróżnia je receptura oparta na połączeniu
Musztarda to jedna z ulubionych przypraw Polaków. Pasuje szczególnie do kanapek, mięs, wędlin i serów, jest także składnikiem wielu sosów – choćby klasycznego winegret. Nowe musztardy Pudliszki to cztery kompozycje smakowe czerpiące z najlepszych tradycji polskiej kuchni: musztarda sarepska, delikatesowa, chrzanowa i kremska. Każda z nich swój wyjątkowy aromat zawdzięcza starannemu doborowi ziaren gorczycy. Musztarda sarepska kusi smakoszy swoim charakterystycznym, umiarkowanie ostrym smakiem z silną nutą gorczycy sarepskiej. Szczypta czarnej gorczycy sprawia, że musztarda nabiera ostrości. Tradycyjna musztarda delikatesowa swój kremowy, łagodny smak i jednolitą konsystencję zawdzięcza dominacji gorczycy białej. Intensywny posmak chrzanu i jasnokremowy kolor to wyróżniki musztardy chrzanowej, z kolei musztarda kremska zachwyca swoim słodkawym aromatem. Nowe smaki musztard Pudliszki zamknięto w nowoczesnych, poręcznych słoiczkach o pojemności 210 g.
Cena detaliczna: ok. 2,49 zł
Opakowanie: słoik 210g
Musztarda – skarbnica smaków
Słoiczek musztardy jest niezastąpiony w każdej kuchni. Musztarda jest bowiem niezrównana nie tylko jako dodatek do pieczeni, dań grillowanych, serów czy wędlin, ale także jest niezwykle popularnym składnikiem sosów do mięs i sałatek. Według opinii szefów kuchni, im mniej wyrazista w smaku jest potrawa, tym ostrzejszą musztardą powinniśmy ją przyprawić. Najlepiej dodawać ją pod koniec gotowania lub do już przyrządzonego dania.
Wielbicielka musztardy, legenda kulinariów, charyzmatyczna Julia Child (w filmie „Julia & Julia” zagrała ją Meryl Streep) zwykła mawiać: „Nie trzeba gotować kosztownych lub skomplikowanych arcydzieł – jedynie dobre jedzenie ze świeżych składników”. Wystarczy zatem użyć prostych dodatków, takich jak np. nowa musztarda, aby wzbogacić smak potraw.
W czasach starożytnych gorczycę stosowano nie tylko jako przyprawę, ale także jako lekarstwo. Zmieszana z miodem, oliwą i octem, stała się podstawowym składnikiem musztardy, która stosowana była niemal do wszystkiego: wyostrzała smak tłustych dań i wspierała procesy trawienne. Największą popularnością musztarda cieszyła się w XVI wieku. Dziś znowu powraca do łask jako niezastąpiony dodatek do potraw.
Mało kto z nas wie, że tak powszechnie stosowana w naszej kuchni musztarda, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjne i stymuluje układ krążenia obniżając ciśnienie krwi. Co więcej, przyprawa ta jest niskokaloryczna i zawiera mikroelementy, magnez, wapń oraz witaminę B. Spożywanie musztardy wpływa również korzystnie na układ odpornościowy organizmu. To czyni z niej przyprawę o leczniczych dla organizmu właściwościach.