Nowe musztardy Pudliszki

14 grudnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Głębia smaku – w nowych musztardach Pudliszki

Marka Pudliszki wprowadziła na rynek całkowicie odmienioną linię musztard. Wyróżnia je receptura oparta na połączeniu w różnych proporcjach trzech starannie wyselekcjonowanych odmian gorczycy: białej, czarnej i sarepskiej. To właśnie ziarna gorczycy nadały musztardom Pudliszki niepowtarzalnego charakteru.

Musztarda to jedna z ulubionych przypraw Polaków. Pasuje szczególnie do kanapek, mięs, wędlin i serów, jest także składnikiem wielu sosów – choćby klasycznego winegret. Nowe musztardy Pudliszki to cztery kompozycje smakowe czerpiące z najlepszych tradycji polskiej kuchni: musztarda sarepska, delikatesowa, chrzanowa i kremska. Każda z nich swój wyjątkowy aromat zawdzięcza starannemu doborowi ziaren gorczycy. Musztarda sarepska kusi smakoszy swoim charakterystycznym, umiarkowanie ostrym smakiem z silną nutą gorczycy sarepskiej. Szczypta czarnej gorczycy sprawia, że musztarda nabiera ostrości. Tradycyjna musztarda delikatesowa swój kremowy, łagodny smak i jednolitą konsystencję zawdzięcza dominacji gorczycy białej.  Intensywny posmak chrzanu i jasnokremowy kolor to wyróżniki musztardy chrzanowej, z kolei musztarda kremska zachwyca swoim słodkawym aromatem. Nowe smaki musztard Pudliszki zamknięto w nowoczesnych, poręcznych słoiczkach o pojemności 210 g.

Cena detaliczna: ok. 2,49 zł
Opakowanie: słoik 210g

Musztarda – skarbnica smaków

Słoiczek musztardy jest niezastąpiony w każdej kuchni. Musztarda jest bowiem niezrównana nie tylko jako dodatek do pieczeni, dań grillowanych, serów czy wędlin, ale także jest niezwykle popularnym składnikiem sosów do mięs i sałatek. Według opinii szefów kuchni, im mniej wyrazista w smaku jest potrawa, tym ostrzejszą musztardą powinniśmy ją przyprawić. Najlepiej dodawać ją pod koniec gotowania lub do już przyrządzonego dania.

Wielbicielka musztardy, legenda kulinariów, charyzmatyczna Julia Child (w filmie „Julia & Julia” zagrała ją Meryl Streep) zwykła mawiać: „Nie trzeba gotować kosztownych lub skomplikowanych arcydzieł – jedynie dobre jedzenie ze świeżych składników”. Wystarczy zatem użyć prostych dodatków, takich jak np. nowa musztarda, aby wzbogacić smak potraw.

W czasach starożytnych gorczycę stosowano nie tylko jako przyprawę, ale także jako lekarstwo. Zmieszana z miodem, oliwą i octem, stała się podstawowym składnikiem musztardy, która stosowana była niemal do wszystkiego: wyostrzała smak tłustych dań i wspierała procesy trawienne. Największą popularnością musztarda cieszyła się w XVI wieku. Dziś znowu powraca do łask jako niezastąpiony dodatek do potraw.

Mało kto z nas wie, że tak powszechnie stosowana w naszej kuchni musztarda, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjne i stymuluje układ krążenia obniżając ciśnienie krwi. Co więcej, przyprawa ta jest niskokaloryczna i zawiera mikroelementy, magnez, wapń oraz witaminę B. Spożywanie musztardy wpływa również korzystnie na układ odpornościowy organizmu. To czyni z niej przyprawę o leczniczych dla organizmu właściwościach.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...