Andrzejkowe menu w wersji „Tex-Mex”

29 listopada 2013, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Jak Andrzejki to zabawa! Wróżbom i tańcom będącym podstawą każdego przyjęcia powinny towarzyszyć smaczne dodatki. Świetną propozycją, która zaskoczy znajomych będzie menu w wersji tzw. „Tex-Mex”. Przekąski inspirowane kuchnią z pogranicza Ameryki i Meksyku są smaczne, kolorowe i łatwe w przygotowaniu. Niektóre spośród potraw i zakąsek je się rękami, dzięki czemu ich forma jest idealna na ten wyjątkowy wieczór.

Andrzejki wczoraj i dziś
Tradycja kultywowania dnia, w którym wspominamy Andrzeja, znana jest w Polsce przynajmniej od XVI w. Pierwotnie wszelkie zabawy i gusła z nim związane praktykowane były jedynie przez panny w celu poznania chociażby imienia przyszłego wybranka. Do wszelkich wróżb podchodzono nader poważnie, dopiero z czasem stały się one elementem rozrywki. Dziś wróżą sobie wszyscy, niezależnie od stanu cywilnego i światopoglądu. Nawet tam, gdzie w gronie najbliższych brakuje samego solenizanta – Andrzeja. Niezmiennie, najchętniej podczas domowych imprez lejemy wosk, układamy do progu buty i wróżymy z kart. Wszystkie zabawy są bardzo dobrym pretekstem do wspólnego spędzenia czasu ze znajomymi. Podczas spotkania oprócz muzyki należy zapewnić różnego rodzaju przekąski i smaczne dodatki. Odpowiednie na tę okazję wydaje się menu w wersji „Tex-Mex”, czyli fuzja kuchni meksykańskiej i amerykańskiej.

„Niezły Meksyk” na stole
Nazwa „Tex-Mex” jest wynikiem połączenia słów „Texas” i „Mexico”. Określa kuchnię północnego Meksyku zaadaptowaną w przygranicznym Teksasie (USA). W efekcie „Tex-Mex” to zamerykanizowana kuchnia meksykańska. Sam skrót nie ma rodowodu kulinarnego, „Tex-Mex” to nazwa popularnego połączenia kolejowego łączącego Teksas z Meksykiem.
Kuchnie świata i wszelkiego rodzaju potrawy oraz posiłki, które są z nich zaczerpnięte, są ostatnio bardzo popularne, także w domowym menu. Na andrzejkowej zabawie, która łączy tradycje ludowe z nowoczesnością również świetnie sprawdzą się przekąski i dania zaczerpnięte z kuchni świata, ale bazujące na regionalnych wyrobach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Wszystkim polecam menu w wersji „Tex-Mex”, będące fuzją kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Charakterystyczne dla tej kuchni są zakąski i dania takie jak: Quesadilla, Chili con carne, Fajita, Tortilla, Kiełbasa z salsą czy Nachosy i Chorizo z ostrymi sosami bądź dipami. Wszystkie są łatwe w przygotowaniu, kolorowe, nieco ostre w smaku oraz niedrogie. Co więcej większość z nich je się rękami, dzięki czemu świetnie wpasują się w klimat domowego party – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

Aby zaskoczyć gości i uraczyć ich przekąskami w wersji „Tex-Mex” Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka, poleca 3 przepisy w sam raz na domowe Andrzejki.

1. „Kiełbasa ostrołęcka” ZM Pekpol z salsą paprykową
Składniki: „Kiełbasa ostrołęcka” ZM Pekpol (1 opakowanie), salsa paprykowa
Salsa – składniki: 3 świeże papryki w różnych kolorach, 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 2-3 ogórki konserwowe, 2 łyżki cebulki marynowanej, 100 ml wody, 100 ml keczupu pikantnego, 2 łyżki oleju, płatki chilli, sól, cukier
Wykonanie: Na patelni podsmażyć kiełbasę aż się zarumieni. Następnie paprykę i cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, ogórki konserwowe pokrojone w cząstki i marynowaną cebulkę. Całość podlać wodą i chwilę poddusić. Dodać keczup, płatki chilli, sól i cukier do smaku. Salsę doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Podawać razem z podsmażoną kiełbasą.

2. Tortilla z liśćmi szpinaku i Schabem krotoszyńskim ZM Pekpol
Składniki: 2 placki tortilli, 100g Schabu krotoszyńskiego ZM Pekpol, 100g młodego szpinaku, 8 plastrów pomidora, 1 żółta papryka, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku
Wykonanie: Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.

3. Szybkie Chili con carne
Składniki:
4 parówki Paryżanki ZM Pekpol, puszka czerwonej fasoli – 250ml, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka mielonego kminku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, natka pietruszki
Wykonanie: Każdą parówkę przekrawamy na 4 części. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju do zeszklenia, dodajemy fasolę wraz z zalewą, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy na małym ogniu, dodajemy pokrojone parówki, często mieszając, przez ok. 5 min. Przed podaniem na stół posypujemy natką pietruszki. Smacznego

Pole tekstowe:  Nowy program lojalnościowy Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka S.A. skierowany jest do handlu detalicznego. Akcja „Wieża Marzeń”, po pod takim hasłem prowadzony jest program polega na zbieraniu punktów, które można wymieniać na wartościowe nagrody w dowolnym momencie trwania programu aż do   dnia 15 kwietnia 2014 roku. Główną nagrodą jest wycieczka do Paryża dla dwóch osób!

Celem programu jest budowa pozytywnych relacji firmy z klientami i spełnianie ich marzeń.  Dzięki programowi marzenia naszych klientów mogą zostać spełnione. Na wyznaczonych produktach Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka” umieszczone są etykiety promocyjne  w trzech wersjach tj.: „Mała Wieża Marzeń”, „Średnia Wieża Marzeń” i „Duża Wieża Marzeń”, pod którymi widnieją kody alfanumeryczne o określonej wartości punktowej – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Podczas trwania programu uczestnicy będą mieli możliwość zdobycia większej ilości punktów dzięki udziałowi w dodatkowych promocjach. Dodam, że biorący udział w programie mogą wybierać z puli kilkuset nagród rzeczowych i innych równie ciekawych np. udział w kursie gotowania czy nauka nurkowania. Nagrodą główną jest wycieczka do Paryża dla dwóch osób – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

 

Program „Wieża Marzeń” trwa od 25 listopada 2013 roku do 31 marca 2014 roku (termin wykorzystania punktów upływa 15 kwietnia 2014 r.).

Login i hasło wraz zaproszeniem do programu które umożliwiają rejestrację na platformie obsługującej program, udostępniane są przez organizatora. W razie pytań bądź wątpliwości można kontaktować się z przedstawicielami handlowymi ZM Pekpol Ostrołęka lub za pośrednictwem infolinii o numerze 22 203 54 76 (w godz. 9.00-16.00).

Szczegóły dotyczące programu znajdują się na: www.pekpol.pl i  www.wiezamarzen.pl

file1385714844