Chcesz zgubić zbędne kilogramy przed nadchodzącym latem, a wciąż sięgasz po niezdrowe przekąski? Aby być w dobrej formie i zyskać szczupłą sylwetkę, wystarczy trochę zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia. Nawet, jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie wieloskładnikowych dań, możesz wybierać spośród gotowych produktów te, które zawierają niewielką ilość tłuszczu i pozwolą szybko przygotować smaczny i zbilansowany posiłek. Łącząc je z sezonowymi warzywami i owocami możesz stworzyć niskokaloryczne menu.
W pracy odstaw tłuste i kaloryczne przekąski
Chcąc szybko zaspokoić głód w pracy, często sięgamy po niezdrowe, tłuste przekąski, jak batony czy gotowe fast foody. Jeśli jednak chcesz zadbać o linę i zgubić kilka kilogramów, musisz wykluczyć je ze swojego menu. Okazuje się, że zdrowszy i mniej kaloryczny posiłek wcale nie musi być bardziej czasochłonny. Możesz przygotować danie lub przekąskę z gotowych produktów. – Nie każdy ma tyle czasu, aby poddać się rygorowi normalnej diety (np. przygotowanej przez dietetyka), która często wymaga przyrządzania skomplikowanych posiłków. Dlatego, kiedy chcemy zadbać o swoją sylwetkę, z powodzeniem możemy komponować przekąski z gotowych, dostępnych produktów. W tym celu warto wcześniej zaplanować sobie posiłki, a następnie pod tym kątem robić zakupy. W sklepie analizujmy etykiety, selekcjonujmy produkty i wybierajmy te z niewielką zawartością tłuszczu, ale zawierające inne cenne składniki. Chude wędliny, np. szynka dojrzewająca czy polędwica są bogate w białko, stanowią także cenne źródło żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B. Doskonale sprawdzają się wędliny w plastrach. Odpowiedniej grubości plasterki można położyć na chrupkim pieczywie i podawać ze świeżymi warzywami. To szybka, a zarazem zdrowa i smaczna przekąska. Szynka dojrzewająca świetnie smakuje również w kompozycji z melonem. Taką przegryzkę można jeść nawet bez dodatku pieczywa – mówi Małgorzata Wódkiewicz, ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Białko w służbie jędrnej sylwetki
Będąc na diecie nie warto ograniczać spożywania białek. Jest to częsty błąd żywieniowy, zwłaszcza wśród kobiet, które boją się dużego przyrostu tkanki mięśniowej i rozrostu muskulatury. – Aby sylwetka była jędrna i smukła, organizm musi otrzymywać odpowiednie ilości pełnowartościowego białka, które zawiera aminokwasy potrzebne do budowy tkanki mięśniowej. Pamiętajmy, że podczas restrykcyjnej diety oraz wzmożonej aktywności fizycznej dochodzi do rozpadu białek mięśniowych. Menu ubogie w proteiny negatywnie odbija się na wyglądzie – ciało traci jędrność i wiotczeje. Podobnie dzieje się z mięśniami mimicznymi twarzy, które pozbawione właściwej ilości białka słabną i tracą elastyczność. Dlatego odchudzające się i ćwiczące panie powinny zadbać o jego zwiększoną podaż, która zapewni utrzymanie tkanki mięśniowej. Warto sięgać po chude wędliny, które są źródłem pełnowartościowego białka – mówi Małgorzata Wódkiewicz.
Przygotowuj szybko, ale jedz powoli i regularnie
Korzystając z gotowych produktów możesz szybko przygotować posiłki, ale pamiętaj, aby jeść je bez pośpiechu. Ze względu na brak czasu, coraz częściej jemy przy okazji wykonywania innych czynności. Pamiętajmy jednak, że kiedy nie koncentrujemy się na jedzeniu nasz mózg nie rejestruje tego, że dostarczamy organizmowi energii. Efektem tego jest ciągłe uczucie głodu, a co za tym idzie – sięganie po kolejne porcje. Ponadto jedzenie w pośpiechu utrudnia trawienie i przyswajanie przez organizm cennych składników z pokarmu. Dlatego postaraj się chociaż o chwilę przerwy, aby odejść od komputera i zjeść w spokoju. Nie zapomnij również o regularności – jedz 5 mniejszych posiłków dziennie, zamiast 3 dużych. Pij 3 litry wody, najlepiej mineralnej, niegazowanej, dzięki temu przyspieszysz wydalanie toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu.
Pyszną przekąskę z szynką dojrzewającą „Spiżarnia Dębowa” ZM Pekpol poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:
Składniki:
– 2 bagietki żytnie
– szynka dojrzewająca „Spiżarnia Dębowa” ZM Pekpol
– melon (można zastąpić gruszką)
– sałata czerwona, karbowana,
– świeże zioła: melisa, natka pietruszki i bazylia
Wykonanie:
Sałatę, melona oraz zioła płuczemy pod bieżącą wodą, oddzielamy liście. Melona kroimy w małe półksiężyce, a następnie otulamy zawijając w plastry szynki dojrzewającej. Przekrojoną po długości bagietę wyściełamy sałatą, a następnie przygotowanymi melonem z szynką. Całość dekorujemy listkami ziół. Gotowe. Smacznego!