Nie marnuj żywności! Co robić, by nie wyrzucać jedzenia

14 października 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Statystyki dotyczące marnowania żywności porażające. Na świecie, według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO (2013), rocznie marnuje się 1,3 mld ton jedzenia. Światowy Dzień Żywności, przypadający 16 października, jest doskonałą okazją, by zastanowić się nad własnym niechlubnym udziałem w tych statystykach oraz podjąć starania do zmiany tego stanu rzeczy.

RB38J7215SR-EF-58-0

Masowy problem marnowania żywności

Niemal 1/3 Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności. W koszu na odpady najczęściej lądują wędliny (43 %), pieczywo (36 %), warzywa (32 %) i owoce (27 %), poza tym jogurty, mięso, mleko, ser. Jakie przyczyny marnowania jedzenia? Najczęstsza to przegapienie terminu przydatności do spożycia (38 %). Kolejnymi są: zbyt duże zakupy (15 %), zbyt duże porcje posiłków (13 %), niewłaściwe przechowywanie żywności (11 %), zakup złego jakościowo produktu (9 %), produkt lub danie jest niesmaczne (6 %), brak pomysłów na wykorzystanie resztek (3 %).1

Przeanalizowanie tych przyczyn pokazuje, że można je całkowicie wyeliminowaćwystarczy więcej uważności i świadomości w planowaniu zakupów, przechowywaniu żywności i przygotowywaniu posiłków.

EU_Chef_Collection_Lifestyle_29

Proste zasady

Wdrożenie w codzienne życie kilku prostych zasad powinno pomóc uporać się z problemem marnowania jedzenia.

  1. Planuj z głową

Warto przyzwyczaić się do planowania posiłków na kilka dni oraz zaplanowania zakupów do nich. Żywność kupujmy rozsądnie, nie róbmy wielkich zapasów i zawsze sprawdzajmy termin przydatności do spożycia.

  1. Właściwie przechowuj żywność

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak kolosalne znaczenie ma właściwe przechowywanie żywności. Tu z pomocą przychodzą eksperci Media Markt, którzy wyjaśniają, w jaki sposób innowacyjne funkcje nowoczesnych lodówek pomagają w walce z problemem marnowania żywności.

Jaki jest sekret świeżości produktów trzymanych w lodówce? Przede wszystkim odpowiednia temperatura i wilgotność mówi Anna Chruściel, Dział Zakupu AGD Media Markt (Kupiec)W ofercie Media Markt mamy wiele lodówek z zaawansowanymi technologicznie rozwiązaniami, służącymi przedłużeniu świeżości żywności.

Takie działanie mają między innymi systemy hyperFresh i hyperFresh plus dostępne w lodówkach Siemens (modele KG36NXI35iQ 300 oraz KG39NAI35iQ500) oraz systemy VitaFresh i VitaFresh plus w lodówkach Bosch (modele KGN36XL35Seria 4 oraz KGN39AI35Seria 6). Warto również zwrócić uwagę na system chłodzenia Samsung No Frosteliminuje on z wnętrza lodówki wilgoć, która jest powodem rozwoju pleśni i bakterii oraz przyspiesza psucie się żywności. Doskonałe działanie mają też inne technologie Samsunga Convertible Zone (pozwala dostosować temperaturę do aktualnie przechowywanych w niej produktów, aby zapewnić im optymalne warunki) czy Cool Select Zone(szuflada, w której możemy ustawić niezależną temperaturę). W wygodnej, przestronnej lodówce łatwiej też utrzymać porządek i nie przegapić mijającego terminu ważności produktów.

11

Wszystkie te modele znaleźć można na stronie www.mediamarkt.pl ­- mówi Anna Chruściel. Każdego, kto poszukuje fachowych informacji na temat technologii przedłużających świeżość żywności, zapraszam do odwiedzenia centrum Media Markt. Nasi przeszkoleni pracownicy wyjaśnią działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta.

  1. Kuchnia kreatywna

I wreszcie – gotujmy kreatywnie. Starajmy się wykorzystać to wszystko, co mamy w lodówce czy szafkach kuchennych. Kulinarne eksperymenty przynieść mogą pomysły na znakomite dania, a jeśli brak nam takiej inwencji – zajrzyjmy choćby na blogi kulinarne. Znaleźć tam można mnóstwo pomysłów na twórcze wykorzystanie resztek jedzenia.

1 Raport „Nie marnuj jedzenia 2016”, Federacja Polskich Banków Żywności



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...