Próchnica nazywana jest chorobą cywilizacyjną, gdyż szacuje się, że aż co drugi mieszkaniec Ziemi posiada co najmniej jeden ubytek próchniczy. Że stanowi zagrożenie dla naszego uzębienia – to oczywiste. Ale czy zdajesz sobie sprawę, że jej konsekwencje mogą objąć cały organizm?
Zacznijmy jednak od początku.
Skąd bierze się próchnica?
Próchnica jest wynikiem żerowania bakterii na płytce nazębnej. Bakterie żywią się cukrem dostarczanym im przez nas wraz z pożywieniem. Efektem ich przemiany materii jest kwas, który przyczynia się do osłabienia powierzchni szkliwa. A to pozwala wniknąć bakterią do głębszych warstw zębów.
Nie bez znaczenia są też uwarunkowania genetyczne. Posiadanie głębokich bruzd w zębach czy ciasno ustawione zęby nie pozwalają na ich dokładne oczyszczenie podczas mycia.
Pamiętaj, że próchnica jest chorobą zakaźną. Dlatego można ją przenieść lub się zarazić podczas pocałunków, gryząc tę samą kanapkę, picia z jednej butelki czy oblizywania dziecięcego smoczka. Z tego powodu należy leczyć u dzieci zęby mleczne, aby nie doprowadzić do przeniesienia się próchnicy na zęby stałe.
Jak leczyć próchnicę?
Próchnica objawia się ciemniejszymi zmianami na zębie – najczęściej w kolorze brązowym, brunatnym lub czarnym. Jak zapewne wiesz, nie ma domowych sposobów na pozbycie się próchnicy. Stomatolog wykorzystuje do tego specjalistyczne urządzenie do borowania. Ściera ono próchnicę z powierzchni zęba. Im zmiana znajduje się w zębie głębiej, tym zabieg jest dłuższy i mniej przyjemny. Jeśli bakterie wniknęły na tyle głęboko, że zaatakowały miazgę – niezbędne będzie leczenie kanałowe zęba, polegające na usunięciu owej miazgi. Miejsce usunięcia zmiany próchniczej zabezpieczane jest wypełnieniem, tzw. „plombą”, w kolorze zbliżonym do odcienia zęba.
Jak możesz próbować zapobiegać próchnicy?
1. Dbaj o higienę jamy ustnej. Myj zęby co najmniej 2 razy w ciągu doby przez minimum 2 minuty. Używaj nici dentystycznej by pozbyć się bakterii i resztek jedzenia z przestrzeni międzyzębowych.
2. Ogranicz spożywanie cukrów. Pamiętaj, że znajdują się nie tylko w słodyczach. Także w owocach, wodach smakowych czy sokach owocowych.
3. Po posiłkach czy przekąskach umyj zęby. Jeśli nie masz takiej możliwości – przez kilkanaście minut żuj gumę, ale bez cukru.
4. Kontroluj stan swoich zębów u stomatologa. Rób to przynajmniej raz na pół roku.
Próchnica, która nie będzie poddana leczeniu zniszczy nie tylko zęby. Bakterie z ubytków próchniczych po przedostaniu się do krwioobiegu mogą przyczynić się do chorób różnych narządów wewnętrznych. Jakich? Np. zapalenia wsierdzia i mięśnia sercowego, kłębuszkowego zapalenia nerek, zapalenia tęczówki oka czy żył, stanów zapalnych zatok szczękowych i problemów ze stawami.
Jeśli chcesz uniknąć problemów związanych z chorobami zębów, świadomie decyduj się na to, co jesz i jak dbasz o higienę jamy ustnej.
Artykuł został przygotowany przez centrum stomatologiczne ALBUSDENT, Kraków ul. Balicka 73