Naturalne leczenie – przygotuj niezawodne leki w swojej kuchni

16 lipca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Na przełomie ostatnich lat medycyna poszła bardzo do przodu, a półki w aptece aż uginają się pod ciężarem leków. Są w zasadzie na wszystko, mało tego, jest mnóstwo preparatów na to samo. Obok składników, które faktycznie mają wspierać nasze zdrowie, jest wiele syntetycznych. Do tego dochodzą różne barwniki, konserwanty itd. Tymczasem Matka Natura dała nam potężne narzędzia do walki z chorobami, a zamiast kolejnych tabletek, można sięgnąć po coś naturalnego.

Medycyna naturalna od wieków pomagała w leczeniu licznych schorzeń. Dopiero wiek XX był okresem, kiedy odstawiliśmy naturalne składniki na rzecz antybiotyków, sterydów i innych leków. Miały leczyć, ale często działają destrukcyjnie na inne narządy, niejednokrotnie obniżają odporność. Ważne było i jest to, że w krótkim czasie można pozbyć się dolegliwości. Tymczasem naturalne leki, które powstają z tego, co dała natura, też są skuteczne, a na pewno bezpieczniejsze. Kiedy i po co warto sięgnąć?

Naturalne syropy

Wiele z naturalnych leków ma postać syropów. Można je kupić w dobrych sklepach zielarskich, czy ekologicznych. Warto je wziąć pod uwagę, kiedy w ich składzie byłyby wyciągi roślinne z gatunków, których się u nas nie uprawia lub dostęp do nich jest ograniczony. Jednocześnie jest wiele naturalnych syropów, które można zrobić samodzielnie w domu. Chyba większość z nas pamięta, jak w dzieciństwie do buzi wędrowała łyżka z syropem z cebuli. Działało? Działało, więc dlatego teraz sięgamy po syntetyczne syropy?
Wśród syropów naturalnych, największą popularnością cieszą się syropy na przeziębienie, wzmocnienie odporności i na kaszel. Sporo przepisów, dzięki którym bez trudu można przygotować lekarstwo w domu, jest na stronie https://www.gazetamedycyna.pl/dieta-i-zywienie/naturalne-syropy/ Wśród najczęściej stosowanych składników naturalnych syropów, jest mniszek lekarski, sosna, cebula, miód, burak, czy pokrzywa. Każdy będzie mieć inne właściwości, więc zanim przystąpi się do przyrządzenia, trzeba określić, na co ma pomóc.

Zdrowe oleje

Oprócz syropów wśród naturalnych leków są też różne inne mieszaniny i produkty, które można traktować jak lekarstwo. Zaliczyć tutaj trzeba m.in. różnego rodzaju oleje. Trudno powiedzieć, które z nich są najzdrowsze, bo mają inne właściwości. Istotne jest, by były tłoczone na zimno. Kiedy myślimy o olejach, przychodzi do głowy skojarzenie głównie z oliwą z oliwek, czy olejem rzepakowym. Jednak jest ich znacznie więcej.
Mało tego, mogą być stosowane w leczeniu zapaleń błon śluzowych, wzmacnianiu odporności. Są też źródłem witamin, kwasów omega-3 i omega-6. Wiele zależy od tego, po jaki olej się sięgnie. Więcej na temat właściwości tych, które są szczególnie warte uwagi, można znaleźć na stronie https://www.gazetamedycyna.pl/dieta-i-zywienie/zdrowe-oleje/. Czasem wystarczy zaledwie kilka łyżek do sałatki, by nie tylko urozmaicić ją pod względem smakowym, ale też wzbogacić o potężną dawkę antyoksydantów.

Właściwa dieta

Najczęściej po witaminy i preparaty lecznicze sięga się wtedy, kiedy jest już źle i jakieś dolegliwości się pojawiają. Zamiast tego, lepiej skoncentrować się na tym, by dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość białka, witamin i soli mineralnych. Prawda jest taka, że jeśli postawimy na zbilansowaną dietę, to wielu chorób można uniknąć. Począwszy od osłabienia odporności, przez pogorszenie kondycji skóry, po przeziębienia, infekcje, osłabienia, aż po nowotwory – to wszystko może być efektem złego odżywiania. Dieta ma wpływ na samopoczucie, ciało i zdrowie. Ważne, by odpowiednio skomponować składniki wszystkich posiłków i unikać żywności przetworzonej, z barwnikami i innymi konserwantami.
Aby jednak mówić o tym, że nasza dieta jest zbilansowana, jej składniki muszą być w prawidłowych proporcjach. Pieczywo, mięso, nabiał, warzywa i owoce powinny być w różnej częstotliwości. Wystarczy, że zaburzy się proporcje, gdzie przykładowo mięsa jest za dużo, a warzyw za mały i już nazwanie diety zbilansowanej jest raczej wątpliwe. Mało tego, nie wszystkie należy ze sobą łączyć, bo mogą utrudniać wchłanianie poszczególnych związków. Tak się dzieje na przykład wtedy, kiedy łączymy na kanapce pomidora z ogórkiem – ogórek utrudnia wchłanianie witamin znajdujących się w pomidorze. Poza tym jest szereg produktów typu super food, które zawierają wybitnie dużo składników odżywczych. Często są to oleje, pestki i warzywa. Już niewielka ich ilość w posiłku sprawia, że nasze danie to prawdziwa zdrowotna bomba.