Naturalne francuskie wina czerwone

28 lutego 2023, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Wino czerwone to jeden z najstarszych napojów w historii świata. Jego udokumentowania historia sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego. Można także przypuszczać, że było ono wytwarzane znacznie wcześniej. Obecnie wina czerwone w dalszym ciągu odgrywają bardzo ważną rolę w wielu kulturach, stając się nieodłącznym elementem codziennego stylu życia, kulinariów oraz… pomysłem na trafiony prezent.

winogrona

Wina czerwone dostępne w sprzedaży

Sklepowe półki uginają się pod ciężarem butelek czerwonego wina. Znajdziemy wśród nich wina kosztujące od kilkunastu do kilkudziesięciu, a czasem i kilkuset złotych. Niestety, w zdecydowanej części są to wina będące efektem masowej, komercyjnej produkcji, mającej na celu błyskawiczne wytworzenie, zabutelkowanie i dystrybucję, tak aby wino czerwone w krótkim czasie pojawiło się w sklepie i przynosiło oczekiwane zyski. Dotyczy to najczęściej sklepów sieciowych, z bardzo mocno rozbudowanym portfolio win z całego świata. Te najchętniej kupowane to oczywiście wina czerwone wytrawne z Francji, jednej z kilku światowych stolic winiarstwa.

Jak powstają wina czerwone wytrawne do sklepów sieciowych?

Przyspieszony proces produkcji win rozpoczyna się już na gruntach, na jakich  będą rosły winorośle. Są one użyźniane nawozami sztucznymi, mającymi zagwarantować oczekiwane zbiory. Również sam proces produkcji odbywa się zupełnie inaczej niż w uprawach ekologicznych, w których wino ma czas na to, aby w swoim naturalnym tempie dojrzewać, uzyskując pełen bukiet smaku i aromatów. Wina czerwone przemysłowe, pomimo zachęcających i uwiarygadniających je etykiet, prezentują zupełnie inny standard i jakość, o czym może przekonać się nawet początkujący degustator, porównując oba gatunki win.

Jak poznać najlepsze czerwone wino z Francji?

Francja to kolebka takich gatunków win jak np. czerwone wino wytrawne bordeux — jedno z najchętniej kupowanych na całym świecie. Wino to można kupić jednakowo w sklepach sieciowych, przy czym trzeba się liczyć, że otrzymujemy wino będące efektem złożonych procesów przetwórczych, w efekcie których zostaje pozbawione wielu swoich walorów. Możemy także zakupić wina czerwone z ekologicznych upraw z Francji. Są to wina pochodzenia naturalnego, wytwarzane tradycyjnymi metodami, co potwierdzają udzielane im certyfikaty i atesty. Wina tego typu dojrzewają niespieszno, w najlepszych dla siebie warunkach i tak też powinny być degustowane. Każdy łyk takiego wina to szansa na budowanie o nim ciekawej i barwnej wypowiedzi. Nie trzeba tu być wybitnym znawcą sztuki winiarstwa, aby samodzielnie stwierdzić kolosalną przepaść pomiędzy oboma rodzajami francuskich czerwonych win — ekologicznych i tych masowo produkowanych.

Ile kosztuje dobre czerwone wino francuskie?

Ceny jakościowych win francuskich to bardzo szeroki temat. Powszechna opinia jest taka, że dobre francuskie wina muszą kosztować kilkaset złotych za butelkę. Nic bardziej mylnego. Za najlepsze wina wytrawne z Francji zapłacimy taką samą cenę  za wina z marketu. Ich cena rozpoczyna się bowiem od kilkudziesięciu złotych jak np. butelka wyśmienitego Bordeaux Cuvee Campardon za niecałe 50 zł Oczywiście dostępne są także wina droższe, w cenie powyżej 100 złotych, co stanowi dobry balas pomiędzy ich wysoką jakością i kosztem produkcji.