Napoje i dania na Halloween – przepisy z dyni
Dynia nazywana jest królową jesieni. Nic dziwnego! Jest uniwersalna, ma intensywny kolor i łagodny smak. Pozwala na przyrządzenie wielu dań – od rozkosznie słodkich po intensywnie pikantne – dlatego prawdziwy sezonowy hit to przepisy z dyni. Halloween to również coraz popularniejszy element jesiennego października. Warto połączyć te dwa elementy i szykując imprezę halloweenową, przygotować napoje i dania z dyni.
Dynia jest cennym i uniwersalnym warzywem. Nadaje się do gotowania, pieczenia, marynowania. Na jej bazie można przygotować różnorodne napoje i dania. Halloween sprawia, że dynie kojarzą się głównie z dekoracjami. Nic bardziej mylnego! Choć dynia to symbol Halloween, przepisy z dyni są przede wszystkim smaczne i bogate w cenne składniki odżywcze.
Dyniowe ABC
Nasza królowa jesieni jest warzywem bogatym w witaminy i minerały takie jak wapń, magnez, selen, potas, cynk. To także świetne źródło białka i błonnika pokarmowego, co sprawia, że łatwiej utrzymać sytość, a także uniknąć zaparć. Dynia jest też bogata w witaminy antyoksydacyjne (A, C i E), a także kwas foliowy i niacyny.
To jednak nie wszystkie dobroci związane z dynią. Jej wielką zaletą jest to, że dostarcza stosunkowo niewielu kalorii. 100 g dyni to jedynie 26 kcal (na surowo, a po ugotowaniu nawet 20 kcal). Można ją zaliczyć do warzyw niskokalorycznych, które sprawdzą się również podczas odchudzania. Jest dobra na co dzień i na Halloween. Przepisy z dyni są po prostu dla każdego!
Zupa dyniowa na Halloween i nie tylko
Przepisy z dyni choć są sezonowe, sprawdzą się nie tylko na Halloween. Zupa z dyni – chyba najbardziej klasyczny przepis z wykorzystaniem tego warzywa – doskonale sprawdzi się także jako codzienny obiad. Głównie dzięki łatwemu i szybkiemu procesowi przygotowania.
Do przyrządzenia aromatycznego, sycącego kremu z dyni wystarczy baza w postaci bulionu (warzywnego lub wołowego) oraz dynia w dowolnej postaci (świeża, mrożona, pieczona). Smak zupy można modyfikować według indywidualnych preferencji. Popularne jest stosowanie imbiru, batatów lub ziemniaków oraz curry.
Stawiając na proste danie, jakim jest zupa dyniowa, warto pomyśleć o sposobie zaserwowania. Do podania wystarczą głębokie talerze i łyżki stołowe, obiadowe ze stali nierdzewnej. Ale jeśli szykujemy zupę dyniową na Halloween, kreatywnym pomysłem jest wykorzystanie wydrążonej dyni jako miski (sprawdzi się szczególnie odmiana hokkaido, która jest niewielka). Smak dania podbiją dodatki. Do kremu z dyni świetnie nadadzą się grzanki, prażone nasiona, chipsy z boczku, śmietana, a nawet ser pleśniowy.
Pumpkin Spice Latte – dyniowa kawa na Halloween
Aromatyczna kawa na bazie sezonowej dyni i rozgrzewających przypraw to idealna propozycja na chłodne, jesienne dni. Pumpkin Spice Latte to oryginalne połączenie smaków. Powstaje na bazie espresso i spienionego mleka, a swoją wyjątkową esencję zawdzięcza puree z pieczonej dyni oraz połączeniu cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków. Absolutny faworyt na liście napojów na Halloween.
Kawa dyniowa jest gęsta, aromatyczna, bogata w smaku, a przy tym rozgrzewająca. Dodatkowo, często serwuje się ją z bitą śmietaną i posypaną korzennymi przyprawami. To idealna kawa na Halloween, a także na jesienne dni dla wszystkich miłośników mocno mlecznych napojów oraz korzennych smaków.
Pumpkin Spice Latte podawane jest w bardzo wysokiej szklance lub kubku. Koniecznie z łyżeczką, ponieważ aby poczuć pełnie aromatu kawy dyniowej tuż przed wypiciem należy ją dokładnie wymieszać. Ze względu na gabaryty szklanki najlepiej sprawdzi się do tego długa łyżeczka do latte.
Dania z dyni na Halloween – garść inspiracji
Jeśli szykujesz halloweenową imprezę, to na pewno przyda Ci się kilka inspiracji, czym możesz poczęstować gości. Potrawy z dyni na Halloween sprawdzą się idealnie. Będą smaczne i kolorowe, a także nawiążą tematycznie do symbolu tej tradycji – pozwolą pozytywnie zaskoczyć przybyłych. Dynia to znakomity jesienny posiłek. Szczególnie o tej porze roku wszyscy potrzebują dodatkowej energii i dawki witamin.
Potrawy z dyni, które sprawdzą się na halloweenowej imprezie i nie tylko, to chociażby przekąski takie jak: hummus z dynią, zapiekana dynia hokkaido czy sałatka z pieczoną dynią. Warzywo to świetnie nada się także do stworzenia dania głównego. Będzie pasować jako dodatek do makaronów i mięs, sprawdzi się jako baza sosów czy składnik aromatycznego, orientalnego curry.
Dynia może być także jednym z głównych składników deserów. Placki z dyni serwowane na słodko, cynamonowy chlebek dyniowy, muffiny, sernik dyniowy, marmolada – to tylko niektóre z propozycji na słodkie potrawy z dyni. Niezależnie od tego, co postanowisz zaserwować, na stole nie może zabraknąć zastawy. Najbardziej uniwersalne będzie postawienie na łyżki, widelce obiadowe, stołowe ze stali nierdzewnej oraz talerzyki. Pamiętaj, że sztućce nierdzewne elegantsze, wygodniejsze i bardziej ekologiczne od plastikowych.
Napoje na Halloween – jak ugasić piekielne pragnienie?
Łagodny smak warzywa sprawia, że potrawy z dyni na Halloween często są intensywnie przyprawione. Do ich przygotowania wykorzystuje się aromatyczne, rozgrzewające, a czasem też ostre przyprawy, dlatego po jedzeniu może dokuczać pragnienie. Zwykła woda, herbata, kompot, lemoniada czy koktajl owocowy to świetne napoje na Halloween, bowiem skutecznie gaszą pragnienie.
Dla fanów dyni oraz bardziej oryginalnych smaków strzałem w dziesiątkę może być koktajl dyniowy (np. przygotowany z dodatkiem mango, imbiru i herbaty jaśminowej). Można również postawić na sok lub kompot z dyni, których konsystencja będzie nieco rzadsza. Warto pamiętać o dyniowych herbatach, latte i milkshake’ach. Takie niecodzienne kompozycje na pewno sprawdzą się jako napoje na Halloween, które z założenia ma być straszne, zabawne i nieco szalone.
Do przygotowania halloweenowych drinków przydadzą się długie łyżeczki ze stali nierdzewnej. Umożliwią one łatwe wymieszanie całości. Imprezowe napoje często serwowane są w dzbankach o dużej pojemności, a najlepiej prezentują się w wysokich szklankach. Długa łyżeczka ułatwi sięgnięcie do samego dna naczynia.
Renesans królowej jesieni
Jak widać dynia to niezwykle uniwersalne, „plastyczne” warzywo, które da się wykorzystać na wiele sposobów. Po latach zapomnienia wraca do łask. Nic dziwnego! Jest dobra dla zdrowia, smaczna, a przy tym niskokaloryczna. Warto wykorzystać ją w swojej kuchni nie tylko szykując potrawy na Halloween, ale także w całym sezonie dyniowym, który zaczyna się w lipcu i trwa aż do pierwszych przymrozków.