Nalewka z kasztanów ostatnio zyskuje sporą popularność. Posiada szereg właściwości zdrowotnych, a dodatkowo świetnie smakuje. Zobaczcie, jak ją przygotować.
Właściwości kasztanów
Głównym składnikiem kasztanowca, jest escyna. Bardzo często używa się jej rzy problemach z naczyniami krwionośnymi. Korzystnie wpływa na ich elastyczność oraz zwiększa dotlenienie tkanek. Dodatkowo działa przeciwzakrzepowo. Ponadto w kasztanowcu znajdują się również flawonoidy oraz kumaryny. Nalewkę z kasztanów trzymajcie w ciemnym miejscu. Pijcie po 10-20 kropli dziennie. Można ją również stosować do nacierania ciała.
Nalewka z kasztanów może pomóc przy:
- przewlekłej niewydolności żylnej
- bólu stawów
- uczuciu ciężkości nóg
- swędzeniu nóg
- dolegliwościach żołądkowo-jelitowych
- skurczach łydek
- obrzękach
Przepis
Co kupić?
- 10-15 kasztanów
- 1 l wódki
- duży słoik
- butelki z ciemnego szkła
Przygotowanie:
Kasztany posiekajcie i włóżcie do słoika. Zalejcie wódką i odstawcie na 2-3 tygodnie. Pamiętajcie, aby co jakiś czas potrząsać nalewką. Po tym czasie przecedźcie ją i przelejcie do butelek. Po otwarciu zużyjcie nalewkę w ciągu miesiąca.