Nalewka z kasztanów

11 grudnia 2023, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Nalewka z kasztanów ostatnio zyskuje sporą popularność. Posiada szereg właściwości zdrowotnych, a dodatkowo świetnie smakuje. Zobaczcie, jak ją przygotować.

Właściwości kasztanów

Głównym składnikiem kasztanowca, jest escyna. Bardzo często używa się jej rzy problemach z naczyniami krwionośnymi. Korzystnie wpływa na ich elastyczność oraz zwiększa dotlenienie tkanek. Dodatkowo działa przeciwzakrzepowo. Ponadto w kasztanowcu znajdują się również flawonoidy oraz kumaryny. Nalewkę z kasztanów trzymajcie w ciemnym miejscu. Pijcie po 10-20 kropli dziennie. Można ją również stosować do nacierania ciała.

Nalewka z kasztanów może pomóc przy:

  • przewlekłej niewydolności żylnej
  • bólu stawów
  • uczuciu ciężkości nóg
  • swędzeniu nóg
  • dolegliwościach żołądkowo-jelitowych
  • skurczach łydek
  • obrzękach

Przepis

Co kupić?

  • 10-15 kasztanów
  • 1 l wódki
  • duży słoik
  • butelki z ciemnego szkła

Przygotowanie:

Kasztany posiekajcie i włóżcie do słoika. Zalejcie wódką i odstawcie na 2-3 tygodnie. Pamiętajcie, aby co jakiś czas potrząsać nalewką. Po tym czasie przecedźcie ją i przelejcie do butelek. Po otwarciu zużyjcie nalewkę w ciągu miesiąca.