Naleśniki, jakich dotąd nie znałaś! Poznaj 3 przepisy, które pokocha Twoja rodzina

23 sierpnia 2019, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Jednym ze wspomnień dzieciństwa każdego z nas są naleśniki. Idealna kompozycja smaku i prostota sprawiają, że jest to doskonała propozycja zarówno na śniadanie, jak też obiad czy kolację. Czy przepis na naleśniki kryje w sobie jakąś tajemnicę? Bez wątpienia. Poznaj przepisy, dzięki którym przygotujesz idealne danie dla całej rodziny.

Naleśniki jak od babci

Naleśniki klasyczne to podstawowa wersja placków, która jest też wersją najczęściej przygotowywaną w polskich domach. Domowe naleśniki są najlepszym sposobem na tani, ale bardzo smaczny posiłek.

Składniki:

2 jaja

350 gram mąki pszennej/tortowej

150 ml mleka z 3,2 zawartością tłuszczu

150 ml wody (może być woda gazowana, która spulchni ciasto)

4 łyżki cukru

szczypta soli 

dwie łyżki oliwy z oliwek lub masła roślinnego

Aby uzyskać najlepsze ciasto, należy przecedzić mąkę przez sito. To sprawi, że składniki lepiej się połączą. Do misy wsypujemy kolejno przecedzoną mąkę, potem dodajemy mleko, wodę i jaja. Mieszając wsypujemy cukier i sól oraz wlewamy tłuszcz. Składniki mieszamy do uzyskania idealnej konsystencji. Do tego działania można użyć miksera, bądź po prostu dużej, drewnianej łyżki kuchennej, pozwalającej wybrać składniki z dna misy. Naleśniki należy smażyć na rozgrzanej patelni, skropionej olejem. W zależności od wielkości patelni, z tego przepisu na naleśniki otrzymamy od 6 do 8 placków średniej wielkości. Będą one puszyste i  zasmakują każdemu łasuchowi.

 

A co z dodatkami?

Te klasyczne naleśniki można serwować ze świeżymi owocami. Ciasto będzie delikatnie w smaku, ponieważ znajduje się w nim niewielka ilość cukru, także owoce nie muszę być bardzo słodkie. Na naleśniki można położyć na przykład porzeczkę lub jeżyny. Idealnym dodatkiem będzie też bita śmietana lub jogurt naturalny bądź po prostu cukier puder. 

Wskazówka: Kluczem do uzyskania najlepszych naleśników jest nie tylko dobry przepis, a także świeże produkty. Zakupy zrobione online to najprostsze rozwiązanie, dla wszystkich, którzy swój cenny czas wolną przeznaczyć dla rodziny. Produkty zostaną dostarczone prosto pod nasze drzwi.  Wydawana przez Auchan gazetka pozwala trafić na świetne promocje, które sprawią, że naleśniki będą jeszcze smaczniejsze.

 

Idealne amerykańskie pancakes

Amerykańskie pancakes to marzenie niejednego dziecka. Specyficzna struktura, kształt i smak to wywodząca się ze Stanów Zjednoczonych receptura, gwarantująca sukces każdemu domowego kucharzowi. Ich puszystość zapewnia dodany do przepisu na naleśniki proszek do pieczenia. Oto najlepszy przepis na pancakes.

Składniki:

300-350 gram mąki pszennej

2-3 dużych jaj

szczypta soli

300 ml mleka krowiego 3,5 %

3-4 łyżek masła roślinnego

3-4 łyżek cukru (może być to cukier trzcinowy)

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Za pomocą miksera lub łyżki kuchennej rozbijamy jaja. Powinny być delikatnie spienione. Do roztrzepanych jaj dodajemy kolejno mleko oraz roztopione wcześniej masło. Delikatnie mieszając do masy dodajemy suche składniki. Następnie przesianą przez sito mąkę, cukier i sól. Do wymieszanej masy dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy przez kolejne kilka minut, by odpowiednio połączył się z powstałą wcześniej masą.

Wskazówka: Te naleśniki można przygotować również w wersji czekoladowej! Wystarczy w procesie łączenia składników dodać od 3 do 4 łyżek naturalnego kakao. To sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze.

Naleśniki należy smażyć na rozgrzanej patelni skropionej oliwą. By uzyskać specyficzny, amerykański kształt placków, należy lać mniejsze ilości ciasta. Naleśniki będą mniejsze, bardziej okrągłe, a proszek do pieczenia sprawi, że wyrosną i będą bardzo puszyste.

Z czym je serwować?

Klasyczną wersją pancakes są suche naleśniki polane syropem klonowym. To typowe amerykańskie śniadanie, które znamy z filmów. Te placki można podawać również z masłem orzechowym i bitą śmietaną oraz ze świeżymi owocami, na przykład borówkami lub truskawkami. Spróbuj najlepszego przepisu na pancakes!

 

Francja na talerzu

Francuskie naleśniki są cienkie jak kartka papieru. Fenomen crepes spotyka się z uznaniem klientów wielu restauracji. Te placki można przygotować w dwóch wersjach – na słodko i na wytrawnie. Ich struktura sprawia, że są bardziej elastyczne, a smak czyni z nich idealną bazę do wspaniałego posiłku. Jak przygotować je w domu?

Składniki:

3 duże jaja

300 gram mąki pszennej

szczypta soli

4 łyżki masła

szklanka przegotowanej, zimnej wody

W przypadku naleśników francuskich najlepszym sposobem jest włożenie wszystkich składników do misy miksera, w której to wymieszają się odpowiednio na lejącą masę. Jeśli w naszym ekwipunku kuchennym brak dobrego miksera, w gazetce promocyjnej Pepco, znajdującej się na Tipli.pl, wypatrzeć można promocje, które zaskoczą nawet najlepszych kucharzy. Oczywiście ciasto można zrobić też ręcznie, używając łyżki do mieszania. Po wymieszaniu  wszystkich produktów, należy przykryć misę i wsadzić ją do lodówki na około 15 minut. To sprawi, że składniki lepiej się połączą, a tekstura naleśnika będzie bardziej aksamitna.  

Po tym czasie na rozgrzaną i skropioną olejem lub masłem patelnię należy wylać niedużą część ciasta. Masa na naleśniki francuskie jest rzadsza. To sprawia, że łatwiej rozlewa się ją na patelni, w efekcie czego placki są cieńsze.  

Długość smażenia naleśników jest kwestią indywidualnych preferencji. Jeśli naleśnik ma być przypieczony i chrupiący, należy go smażyć dłużej, aby uzyskać pożądany efekt.

Na słodko czy wytrawnie?

Francuskie placki są najbardziej neutralne w smaku. W ich przygotowaniu nie używa się cukru, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się na słodko i wytrawnie. Możliwości ich podania jest nieskończenie wiele!

We Francji te naleśniki najczęściej serwuje się z serkiem mascarpone i świeżymi owocami lub polewą czekoladową. W wersji wytrawnej naleśniki można podać w towarzystwie rozpuszczonego sera camembert i suszonymi pomidorami lub z szynką parmeńską i rukolą. 

Wskazówka: A co jeśli nie lubisz lub nie masz czasu gotować, a Twoje dzieci lub partner kochają naleśniki? Placki można zdobyć bez problemu, zamawiając je online. Na portalu Pyszne.pl znajdziesz swoje wymarzone naleśniki, ale też inne smaczne potrawy! Dodatkowo składając zamówienie przez serwis Tipli.pl możesz otrzymać do 2% zwrotu za zamówione jedzenie. 

Cashback to korzyść dla wszystkich – zarabia klient, serwis cashback i sprzedawca. Odkryj fenomen usługi, którą pokochały miliony!

Śniadanie, obiad i kolacja – te posiłki są ważną częścią każdego dnia. Nie zawsze jednak znaleźć można czas na gotowanie skomplikowanych potraw. Naleśniki są tanią, ale smaczną alternatywą dla rodzinnego posiłku. Z serwisami cashback, takimi jak Tipli.pl można dodatkowo zaoszczędzić na przygotowaniu każdej potrawy. 

Rejestrując się w serwisie Tipli.pl, za zrobione zakupy możesz otrzymać nawet do 25% zwrotu gotówki, zwanego inaczej cashbackiem.

Zwrot gotówki łączy się także z promocjami zawartymi w gazetkach promocyjnych, co dodatkowo pozwala zyskać więcej za mniej. Zarówno rejestracja w serwisie, jak i samo korzystanie z usługi cashback jest w tym serwisie zupełnie darmowe.

Wypróbuj nasze przepisy na naleśniki, które pokochasz zarówno Ty, jak i cała Twoja rodzina. Pamiętaj też, że doskonały smak nie musi iść w parze z wysoką ceną. Korzystaj z najlepszych promocji, gotuj tanio i ciesz się czasem spędzonym z bliskimi.