Najpiękniejsze torty weselne – kulinarne inspiracje i trendy 2016
Temat ciekawy, pyszny, ale nie taki oczywisty. Tort ślubny to jedna z największych atrakcji każdego wesela i warto się zastanowić nad jego wyborem, wyglądem i smakiem. Tak jak tort podczas przyjęcia urodzinowego jest zwieńczeniem całego wieczoru, tak podobnie tort weselny odgrywa dużą rolę.
Należy zauważyć, że jest to jeden z niewielu elementów, gdzie uwaga wszystkich gości skupia się w tym samym momencie na jednej rzeczy przez około 20 minut. Podczas celebrowania związanego z krojeniem odbywa się sesja zdjęciowa, nagrywany jest film, więc musi nie tylko świetnie smakować, ale też imponująco wyglądać.
Torty weselne, tak jak i inne elementy ślubne podlegają trendom i modzie. Hitem 2016 roku podobnie jak ubiegłego sezonu będą zdecydowanie naked cakes – torty bez lukru i polewy, torty metaliczne oraz rok 2016 będzie należeć do weselnych tortów…z sera.
Torty z sera
Deski serów to na weselach pozycja obowiązkowa. Tymczasem wykorzystanie ich jako weselnego tortu to już duża innowacja! Nie chodzi oczywiście o położenie na sobie kilku kawałków sera różnego typu. Tutaj, jak w przypadku każdego tortu ślubnego, liczy się artyzm. Dobór serów, dekoracje, sposób podania – to wszystko ma znaczenie. Torty serowe dekorowane są też kwiatami, liśćmi, piórami i wstążkami. Tego typu konstrukcję koniecznie trzeba też ozdobić owocami. W tym charakterze doskonale sprawdzą się: figi, gruszki, winogrona, więc to opcja idealna na jesienne wesele.
Serowy tort weselny może być świetną alternatywą, dla tych którzy nie tolerują kremów, marcepanu i słodkości. Uwielbiają za to ostry smak dobrego sera i owoce. Tego typu tort weselny ma jeszcze jedną zaletę: psuje się zdecydowanie wolniej niż bita śmietana. Śmiało można zaserwować go gościom także następnego dnia na śniadanie, albo przez dłuższy czas przechowywać w lodówce i cieszyć się jego smakiem jeszcze długo po weselu popijając dobrym winem, które dostaliśmy w ślubnym prezencie.
Wady? Po pierwsze, taki tort trochę kosztuje. Dobry ser jest drogi, a tylko taki powinniśmy podać naszym gościom (fachowcy twierdzą, że na jednego gościa powinno przypadać 100 g sera). Po drugie, w Polsce nie spotkałam się z firmami, które oferowałyby gotowe torty tego typu, o tą atrakcję weselną musicie więc zatroszczyć się osobiście (brytyjscy eksperci zwracają uwagę na to, żeby koniecznie spróbować wybrane kawałki sera, całość powinna być bowiem smakowo skomponowana, a także zwrócić uwagę na wielkość krążków – zbyt małe bądź zbyt duże nie będą się na sobie dobrze prezentować. Po trzecie, nie każdy musi docenić nasze nowoczesne podejście do sprawy. Chociaż wytrawny smak w połączeniu z wyszukanymi owocami i znakomitym winem może być prawdziwym objawieniem na eleganckim przyjęciu, jakim chcemy, by było wesele.
Metaliczne torty
Metaliczny połysk już od kilku sezonów gości w dekoracji ślubnej. Jednym z najnowszych trendów są złote i srebrne torty weselne. Metaliczne kolory są ponadczasowe i przede wszystkim neutralne. Świetnie komponują się z innymi barwami, zarówno z pastelami, jak i głębokim szafirem lub czerwienią. Złoto najlepiej współgra z ciepłymi odcieniami, natomiast srebro z zimnymi. Jeżeli zastosujecie je z umiarem i w jasnej oprawie tort rozświetli wasze wesele i doda mu blasku. W połączeniu z ciemnymi barwami będzie wyglądać luksusowo i bogato. W zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać możemy ozdobić cały tort, pojedyncze piętro lub poszczególne elementy.
Trend ten bardzo szybko dopasujemy do większości motywów przewodnich i preferencji Pary Młodej. Jeżeli cały złoty, czy srebrny tort to dla was za dużo, możecie zdecydować się na delikatne ornamenty w metalicznych odcieniach, a dzięki jadalnemu brokatowi każdemu tortowi można dodać blasku.
Naked Cake
Czyli nagie torty ślubne bez lukrowych dekoracji czy śmietanowych ozdób. Ten mocny w ostatnich latach trend nadal zagości na polskich przyjęciach weselnych. Nagie torty” to przede wszystkim podkreślenie naturalność i dążenie do eleganckiego minimalizmu. O jego efekcie decydują jego warstwy i ich kolory, czy faktury. Bardzo często obłożone są one sezonowymi owocami np. truskawkami, wiśniami, czy borówkami. Tort ten ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników, dlatego też Para Młoda musi sama zdecydować, czy chce go mieć na swoim weselu.
Nagie ciasta sprawiają wrażenie bardzo organicznych, dlatego do ich ozdoby mogą zostać użyte takie kwiaty jak lawenda, sukulenty, czy rozmaryn zamiast wielkich piwonii czy też róż. Najlepiej prezentuje się ciasto waniliowe z czekoladowym nadzieniem lub waniliowym. Świetnie też będzie wyglądać ciasto czekoladowe z kremowym nadzieniem. Ciekawie wyglądają również nagie torty nawiązujące kolorystyką nadzienia czy też ciasta do ślubnej palety kolorów.
Cukrowe kwiaty na torcie weselnym są nieodłączną ozdobą tortu weselnego. Jednak nowością jest dekorowanie tortów weselnych nie pojedynczymi cukrowymi kwiatami, a całymi bukietami. Oczywiście we wszystkim trzeba zachować umiar i nie można przytłoczyć tortu dużą ilością kwiatów.
Sezon ślubny 2015 był ekscytujący, ale kto powiedział, że sezon ślubny 2016 nie będzie jeszcze lepszy? Nowe trendy ślubne i rozwijające się tradycje są już na horyzoncie. Zabierzcie swoich bliskich na przepiękny dzień ślubu, odzwierciedlający Was i Waszą miłość.
Opracowanie: Marta D.
zobacz również:
- Najpiękniejsze suknie ślubne – trendy na 2016 rok
- Nowoczesna Panna Młoda – co zamiast ślubnego bukietu?
- Fryzury ślubne trendy 2015
- Strefa Ślubu