Najmodniejsze dania kuchni japońskiej

15 września 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kuchnia japońska jest nie tylko bogata i różnorodna, ale też bazuje na świeżych produktach i niewielkiej ilości przypraw. Większość Polaków kojarzy ją przede wszystkim z częstym użyciem surowych ryb i owoców morza oraz niską kalorycznością. I trudno się z tym nie zgodzić. Od dłuższego czasu chcesz spróbować w kuchni czegoś nowego? Zależy Ci na daniach prostych, ale bogatych w składniki odżywcze i witaminy? A może po prostu lubisz dania orientalne? W takim razie konieczne przeczytaj poniższy tekst! Przedstawiamy w nim przepisy na najmodniejsze dania kuchni japońskiej.

najmodniejsze-dania-kuchni-japonskiej

Okonomiyaki

Okonomiyaki to nic innego jak wytrawny naleśnik do przygotowania którego potrzebujesz 1,5 szklanki mąki pszennej, ¾ szklanki wody, czerwoną cebulę, czerwoną paprykę, szklankę poszatkowanej kapusty, 3 jajka, kilka cienkich plasterków wędliny (choć najlepszy byłby boczek), 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, trochę cukru i kilka kropel soku z limonki. Ketchup, sos sojowy, cukier i sok z limonki podgrzej w jednym garnku, aż do uzyskania płynnej konsystencji (jeśli będzie za gęsty dodaj trochę zimnej wody). Następnie w miseczce zmiksuj wodę (możesz też użyć dashi – specjalnego bulionu, ale jest on trudno dostępny), mąkę, szczyptę soli i 1 jajko. Do ciasta dodaj poszatkowaną kapustę, paprykę pociętą w paski, oraz posiekaną dymkę. W międzyczasie rozgrzej patelnię. Wlej na nią połowę ciasta i ułóż na wierzchu wędlinę. Smaż 5 minut i tak samo postępuj z drugą połową. Okonomiyaki podawaj z jajkiem sadzonym i wcześniej przygotowanym sosem.

Sushi

Dla Ciebie kuchnia japońska to przede wszystkim ryby? W takim razie w Twoim menu nie może zabraknąć sushi. Chcesz, że Twoje sushi wyglądało jak to z http://www.sushi-tokyo.pl/nasza-oferta? W takim razie potrzebujesz wędzonego łososia (2-3 duże kawałki), octu ryżowego, cukru, ryżu, glonów nori, wasabi, świeżego ogórka, sosu sojowego, pomidorów i serka śmietankowego. Najpierw ugotuj ryż – pamiętaj, żeby go nie przegotować (musi być sypki). Potem skrop go sosem przygotowanym na bazie cukru, octu ryżowego i soli. W wolnej chwili pokrój łososia, awokado, ogórka, pomidory w cienkie paski i posmaruj glonu nori serkiem śmietankowym. Na tak przygotowanych glonach ułóż wystygnięty ryż, rybę i warzywa. Następnie mocno zwiń i ostrym nożem pokrój na mniejsze kawałki. Podawaj z sosem sojowym i wasabi.

Zupa miso

Lubisz od czasu do czasu zjeść zupę? Orientalne miso z pewnością przypadnie Ci do gustu! Przygotuj 500 ml wody (lub bulionu dashi), kapustę pak choy, 3-4 łyżki pasty miso, 1 opakowanie glonów nori, 100 g serka tofu oraz 3 cebule dymki. W garnku zagotuj wodę (bądź bulion) i dodaj pokrojone w plastry glony nori. Zagotowało się? Zmniejsz ogień i dodaj pastę miso – mieszaj aż całość pozbawiona będzie grudek. Następnie pokrój tofu, posiekaj dymkę i pak choy, a potem dodaj je do gotującej się wody. Jeśli lubisz, możesz do zupy dodać łyżkę sosu sojowego. Wywar gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Podawaj w małych miseczkach.

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...