Ryż Do Risotto Arborio marki Halina to wyjątkowa odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach, idealnie nadających się do przygotowania tradycyjnego risotto.
Prawdziwe włoskie risotto powinno być zwarte, wręcz kremowe. Ryż gotuje się do konsystencji zwanej przez Włochów all’onda, co można tłumaczyć „z falami”. Zaletą ryżu arborio jest jakość jego ziaren o pękatym kształcie, które podczas gotowania utrzymują odpowiednią spoistość.
Ryż Do Risotto Arborio Halina doskonale łączy się z różnymi przyprawami, wchłaniając ich smak i aromat. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa staje się delikatnie miękka. Ryż Do Risotto Arborio Halina doskonale sprawdza się także jako składnik zup jarzynowych oraz jako uzupełnienie farszów do krokietów i pasztecików.
Kilka cennych wskazówek dotyczących przygotowania ryżu do risotto:
v Nigdy nie płucz ryżu. Skrobia jest bardzo ważna dla utrzymania kleistej konsystencji risotta. Używaj zawsze gorącego bulionu, gdy dodajesz go do ryżu. Zimny bulion znacznie spowolni przygotowanie potrawy.
v Przygotuj wszystkie składniki zanim zaczniesz gotować ryż. Ryż należy obserwować i ciągle mieszać.
v Kiedy dodać więcej płynu do ryżu? Delikatnie przejedź drewnianą łyżką przez rondel. Powinien utworzyć się widoczny rowek – ślad po ruchu łyżką. Jeśli tak nie jest, dodaj płynu.
v Dodawaj płyn porcjami po ¼ filiżanki, każdą następną zaraz po tym, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta.
v Pod koniec gotowania, często próbuj ryżu. Czas przygotowania bywa różny, nawet jeśli używasz tego samego rodzaju ryżu.
v Jeśli ryż wchłonął całą ilość bulionu i nie jest jeszcze odpowiednio miękki, dodaj odrobinę gorącej wody.
Producent: Sawex Foods
Produkt: Ryż Do Risotto Arborio Halina
Gramatura: 300 g
Cena: ok. 3,50 zł