Najlepszy olej do pieczenia, smażenia i sałatek
Ostatnio dodarła do mnie paczka zawierająca olej rzepakowy i bardzo fajny shaker do robienia np. sosów do sałatek. Paczka została wysłana w ramach akcji Pokochaj olej rzepakowy przez portal Uroda i Zdrowie.
U mnie w kuchni wykorzystuje się głównie: oliwę z oliwek – używa jej moją żona (ale ja nie przepadam za oliwą) i oleju rzepakowego, którego używam ja, prawie do wszystkiego, Oczywiście posiadam również inne oleje ale są to głównie oleje smakowe wykorzystywane do konkretnych kuchni.
Pomijając fakt, że ja sobie jakoś nie wyobrażam smażenia czegoś na patelni bez dodatku tłuszczu (jakoś mi takie potrawy nie smakują), a chyba każdy z nas wie, że nasz organizm potrzebuje pewnych ilości tłuszczu, aby poprawnie funkcjonować, to olej rzepakowy posiada wiele zalet i jest bardzo zdrowy, jest bogatym źródłem:
- kwasów omega-3 (10 razy więcej niż oliwa z oliwek) i omega-6 (ponad 2 razy więcej niż oliwa z oliwek)
- witaminy E (zwanej witaminą młodości)
- K (którą przecież kupujemy dodatkowo w kapsułkach i podajemy dzieciom) (witamina K jest rozpuszczalna tylko w tłuszczach)
- prowitaminy A
- steroli roślinnych, które wspomagają nasz organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Lubię używać oleju rzepakowego ponieważ ma neutralny zapach i smak a więc nie zmienia mi smaku gotowanych potraw. Używam go do: smażenia (rafinowany olej rzepakowy posiada wysoką temperaturę dymienia, około 230-240° C), do ciast słodkich i nie tylko, do sosów do sałatek, marynat no i do domowego majonezu, musztardy itd.
Polecam wszystkim stosowanie oleju rzepakowego w swoich kuchniach (ten olej test też ponoć dobrym składnikiem maseczek na twarz, dłonie i w ogóle na całe ciało, ale tego jeszcze nie próbowałem).
Testował:
Michał – Lubię gotować (robię to od dziecka), podróżować, pływać i czytać książki fantasy. Prowadzę bloga który służy mi jako książka kucharska.
Prowadzi bloga: http://paszczakgotuje.blogspot.com/