Najlepsze książki kulinarne dla każdej Mamy

14 maja 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Gotowanie stało się modne! Coraz częściej traktujemy je nie jako przykry obowiązek, ale okazję do zabawy i spotkania z przyjaciółmi. Polacy zainspirowani m.in. popularnymi kulinarnymi programami telewizyjnymi z chęcią eksperymentują w kuchni. Jednak aby eksperymenty były skuteczne, potrzebne są sprawdzone przepisy. Często szukamy ich na blogach i portalach internetowych, ale nic nie zastąpi sczytanej i ubrudzonej mąką książki kucharskiej! Książki kulinarne to nie tylko zbiory przepisów, ale również często świetnie albumy z dopracowanymi w każdym detalu zdjęciami.

Książka kucharska to znakomity pomysł na prezent dla każdej Mamy, nie tylko dla miłośników gotowania. To obszerna kategoria książek, w której znajdują się książki z przepisami, poradniki poświęcone zdrowemu odżywianiu oraz różnorodne diety. W tej kategorii znajdują się również książki poświęcone leczeniu schorzeń poprzez dietę oraz inspiracje kulinarne z całego świata. Na półce każdej szanującej się gospodyni znaleźć możemy już nie tylko tradycyjne książki o kuchni polskiej, ale również książki kulinarne dotyczące kuchni włoskiej, francuskiej czy azjatyckiej. Często sięgamy także po pozycje napisane przez światowych kulinarnych guru, dużą popularnością cieszą się też książki napisane przez blogerki kulinarne.

Przedstawiamy ranking najlepszych i polecanych książek kulinarnych. Pełne pyszności, doskonałych zdjęć, kipiące pasją autorów. To wyjątkowy dział książek, który jest bliski naszemu sercu. Przecież książki kucharskie są po prostu idealne! Edukują, zarażają pasją, zawsze są pieknie wydane i są po prostu dla każdego – bez wzgledu na to czy potrafi się gotować czy nie. Dzisiaj zebraliśmy dla Was te pozycje, które naszym zdaniem są absolutnym must have książkożerców i kuchennych zapaleńców. To także książki, które mogą być idealnym pomysłem na prezent dla każdej Mamy z okazji zbliżającego się Dnia Matki.

Czekamy też na wasze opinie i komentarze. Dla autorów najlepszych i najciekawszych listów czekają nagrody – paczki z książkami kulinarnymi. Listy prosimy wysyłać na adres: [email protected] z dopiskiem „Książki kulinarne”. Przedstawiamy zarówno poradniki dotyczące tego, jak krok po kroku zaczynać swoją przygodę z gotowaniem, jak i pełne inspiracji albumy zawierające wyrafinowane i wymyślne dania do powtórzenia w swojej kuchni.

Czekolada. Smak miłości

Nie ma bardziej zmysłowego składnika od czekolady. W naszej książce znajdziesz całą gamę przepisów na czekoladowe rozkosze. Na spotkanie z osobą bliską sercu przyrządź wyrafinowane babeczki z białej czekolady. Romantyczną kolację we dwoje uwieńcz deserem pełnym afrodyzjaków, np. gruszkami w czekoladowym sosie.

Wydawnictwo Olimp Madia

Skutecznie.TV. Nowe przepisy

Magdalena Grzegorczyk

Lubisz gotować, ale możesz na to poświęcić niewiele czasu? Ta książka jest dla ciebie! Oto wybór najnowszych przepisów Magdy Grzegorczyk. Znajdziesz tu pomysły na proste i szybkie dania, które smakują każdemu, a nie wymagają wielogodzinnych przygotowań.

Przepisy posegregowane są w działy, dzięki czemu łatwo wybierzesz propozycję na śniadanie, obiad czy kolację, przygotujesz deser i ciasto, a także rozmaite dania na spotkanie w gronie przyjaciół.

Rano przygotuj szybkie placuszki śniadaniowe, na obiad przyrządź kotlety drobiowe z cukinią, jako deser wybierz miniserniczki z owocami. Gości uracz klopsikami drobiowymi w sosie chrzanowym z mascarpone oraz wspaniałym creme brulée.

Wydawnictwo Olimp Madia

Skuteczny detoks. Dieta oczyszczająca

Na detoks zawsze jest dobry moment, jednak w zależności od pory roku, aby oczyścić organizm z toksyn, wykorzystuje się inne produkty żywnościowe o właściwościach przeciwutleniających, wspomagających pracę wątroby oraz regulujących trawienie. Wiosną i latem najlepiej sięgać po sezonowe owoce i warzywa – np. truskawki, porzeczki, szparagi, ogórki gruntowe… Gdy zdecydujemy się przeprowadzić detoks jesienią, postawmy na jabłka i kapustę, zimą natomiast doceńmy moc cytrusów, buraka czy takich przeciwzapalnych przypraw, jak imbir i kurkuma.Dowiedz się, co przyrządzać z produktów detoksykacyjnych. Podajemy przepisy na napoje, sałatki oraz solidniejsze dania o dużej wartości odżywczej, które pomogą ci odzyskać dobre samopoczucie, siły i energię.

Wydawnictwo Olimp Madia

Mięso. Wielka księga zdrowia

Wieprzowina, wołowina i drób serwowane są w najrozmaitszych konfiguracjach smakowych, przyrządzane różnorodnie, w zależności od regionu oraz zmieniających się mód. Czy warto jeść mięso? Tak, gdyż jest ono źródłem białka, składników mineralnych i witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Mięso i wędliny ze sprawdzonego źródła, dobrze przyrządzone, zawsze świeże i zawsze z warzywami to znakomite składniki dobrej kuchni. Poznajcie doskonałe pomysły na dania z mięsa pieczonego i duszonego, na grilla i szybkie stir-fry. Wśród naszych propozycji znajdziecie także przepisy na domowy wyrób wędlin.

Wydawnictwo Olimp Madia

Nowa kuchnia polska

Współczesny styl życia nie sprzyja kultywowaniu tradycjom kulinarnym, wyniesionym z domu rodzinnego. Dziś, z braku czasy, staramy się przyrządzać posiłki szybko i prosto oraz coraz większą wagę przywiązujemy do wartości dietetycznej jedzenia. Dbając o sylwetkę i zdrowie częściej sięgamy po produkty roślinne i rezygnujemy z niektórych dań mięsnych czy słodyczy. Jednocześnie chętnie wracamy do tradycyjnych smaków, szczególnie w święta czy przy okazji rodzinnych spotkań. Jak to wszystko razem pogodzić? Wystarczy skorzystać z NOWEJ kuchni polskiej.

Wydawnictwo Olimp Madia

Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Kuchnia zero waste! Przyjrzyj się temu, co twoim zdaniem nie nadaje się do zjedzenia, i przekonaj się, jak zdrowo i naprawdę pysznie możesz to wykorzystać w kuchni. Wykorzystaj, nie marnuj!

Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy.

Wydawnictwo Pascal

Zaletą naturalnych kaw i herbat jest nie tylko ich niewielki koszt, ale przede wszystkim pozytywny wpływ na zdrowie: ułatwiają zasypianie, detoksykują, łagodzą stres, uspokajają, wspomagają leczenie chorób. Kawy i herbaty mogą być niezwykłe i bardzo zaskakujące, więc nie ograniczaj się do tego, co znajdziesz w sklepach! Kreuj unikalne smaki, zbieraj rośliny wokół siebie, odkrywaj nowe połączenia!

Książka zawiera mnóstwo przepisów na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu napary z łatwo dostępnych dzikich roślin, które rosną wokół nas. Już nie musisz być skazany na mieszanki proponowane przez producentów.

Wydawnictwo Pascal

Zdrowe łakocie. Domowe słodycze dla dzieci

Jolanta Naklicka-Kleser

Wyjątkowe smakołyki – nie tylko pyszne, ale zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Trudno odmówić maluchom tego, co lubią najbardziej. A zazwyczaj są to… słodycze.

Jak sprawić, żeby słodycze były wartościową częścią diety dzieci? Żeby nie zawierały szkodliwych składników? I nadal wywoływały na twarzach maluchów uśmiech? Najprostszym sposobem będzie przygotowywanie pysznych, ale zdrowych łakoci w domu. A pomogą w tym proste przepisy Jolanty Naklickiej-Kleser, pasjonatki gotowania, w tym dla trójki swoich dzieci.

W książce znajdą się też przepisy na słodkie, ale zdrowe dania – doskonałe na obiad lub kolację.

Wydawnictwo Zwierciadło

Zdrowe stawy. Leczenie dietą. 140 przepisów

Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Wszystko, co musisz wiedzieć o chorobach stawów oraz 140 przepisów na pyszne posiłki. Masz zdiagnozowane reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) lub inną chorobę stawów? Dokuczają ci bóle stawów? Kolana nie pozwalają o sobie zapomnieć? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Sposób odżywiania, sprzyja zarówno leczeniu chorób stawów, jak i ich zapobieganiu.

W książce Zdrowe stawy znajdziesz dawkę niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne a także aż 140 prostych przepisów, dzięki którym Twoje posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone. W prawidłowym zestawieniu potraw pomoże Ci zbilansowana kuracja.

Wydawnictwo Zwierciadło

SuperLunche. Zdrowe, ekspresowe, sezonowe

Karolina i Maciej Szaciłło

SuperLunche to 70 dań, które przygotujesz w maksymalnie 30 minut, bez problemu zapakujesz i zabierzesz do pracy.

W książce znajdziesz przepisy na każdą porę roku: oczyszczające, lekkie ale odżywcze dania wiosenne, orzeźwiające, delikatnie wychładzające lunche na lato, odżywcze, rozgrzewające jesienne obiady, rozgrzewające, energetyczne posiłki zimowe.

Ponadto menu na każdą porę roku podzielone będzie na dwa typy dań: lekkie, ale dobrze przyprawione przeznaczone dla osób, które chcą oczyścić organizm, nabrać energiii i  schudnąć oraz superodżywcze – zapewniające poczucie sytości na dłuższy czas.

Wydawnictwo Zwierciadło

Zdrowe przekąski. Praca, szkoła, podróż

Monika Mrozowska

Zdrowe i smaczne przekąski, które zawsze możesz zabrać ze sobą. Podobno najbardziej zdradliwy jest wilczy głód, który dopada nas w najmniej spodziewanych momentach. Nie pozwól się zaskoczyć – zawsze miej przy sobie zdrową i sycącą przekąskę. Wytrawną lub słodką. Łatwą do przygotowania.

Zdrowe przekąski to 70 autorskich przepisów Moniki Mrozowskiej na małe przekąski i niewielkie dania, które z łatwością przygotujesz, by zabrać je do pracy, do szkoły, na piknik lub w podróż.

Wydawnictwo Zwierciadło

Bez glutenu. Bez wyrzeczeń

Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata. Wydanie II rozszerzone

Weronika Madejska

Książka Weroniki Madejskiej nie jest kolejną pozycją z wegetariańskimi przepisami dla bezglutenowców. Oprócz sprawdzonych receptur na pyszne potrawy znajdziesz w niej informacje na temat tego, jak się odnaleźć w świecie, w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Dowiesz się, jak upiec dobry chleb, przygotować pizzę, wrapy czy ciasto czekoladowe, a także jak modyfikować przepisy o zamienniki jajek, mleka i cukru. Odkryjesz spektrum interesujących smaków i fantastycznych aromatów doprawione szczyptą dobrego humoru i życzliwego zainteresowania problemami osób na różnych dietach. Z tą książką będzie Ci łatwiej zaakceptować własną sytuację i znaleźć w niej dobre strony. A jeśli nie musisz przejmować się glutenem, możesz po prostu poszukać tu natchnienia!

Wydawnictwo Septem

Domowe wypieki

Joanna Niedobecka

Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj i rozpływaj się z zachwytu. Napełnij dom aromatem świeżego ciasta!

Wydawnictwo Septem

Delicje i łakocie

Paulina Krajewska

Desery, łakocie, pyszności sezonowe i całoroczne… Któż z nas jest w stanie oprzeć się oszałamiającym aromatom bananów w czekoladzie, przejść obojętnie obok marcepanu, ciepłych lodów czy orzeźwiającej owocowej lemoniady? Każdy deser smakuje jednak o niebo lepiej, jeśli przygotujesz go własnoręcznie, dodasz ulubionych przypraw i szczypty kulinarnego szaleństwa. Jeśli szukasz inspiracji albo gotowych, sprawdzonych, odlotowych przepisów — zajrzyj do książki Delicje i łakocie . Jej autorka to specjalistka od łakoci, odważna eksperymentatorka i hedonistka zarazem. Wśród jej niebanalnych propozycji znajdziesz grillowane ananasy z miętą, czekoladowe ciasto z płynnym środkiem i… bezalkoholowe piwo imbirowe!

Wydawnictwo Septem

Paleo na słodko. Bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Naturalnie i ze smakiem!

Katarzyna Karus-Wysocka

„Uwielbiam przygotowywać słodkości i kocham dzielić się nimi z innymi. Uwielbiam też wyzwania i nie boję się podejmować kolejnych prób mimo niejednego fiaska. Dlatego oddaję w Wasze ręce książkę dla mnie wyjątkową, wypełnioną po brzegi recepturami, za którymi kryje się wiele anegdot, osobistych historii i doświadczeń. Mogą z nich korzystać również weganie oraz osoby borykające się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, m.in. chore na celiakię i z nieceliakalną nietolerancją glutenu. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby z moich przepisów korzystali smakosze lubiący wyzwania. W końcu nie codziennie piecze się ciasto bez mąki albo suszy bezę bez cukru!” (Kasia Karus-Wysocka, autorka książki oraz bloga Cook it Lean).

Wydawnictwo Publicat

Dieta na wynos. 100 przepisów na zdrowy lunch

Viola Urban

Nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych posiłków, także tych zabieranych do pracy czy szkoły. Niezależnie od tego, czy masz możliwość podgrzania dania poza domem, możesz jeść mądrze i zdrowo. Plastikowe pudełka nie są dobrym rozwiązaniem. W takim razie jak zapakować jedzenie, żeby można je było bezpiecznie przenosić z miejsca na miejsce? Co nadaje się do zjedzenia na zimno, a co nie, a także jak wykorzystać produkty z innych posiłków, aby zaoszczędzić czas? Co jeść w pracy i szkole, aby mózg lepiej funkcjonował? Książka daje odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Znajdziesz tu pomocne wskazówki oraz 100 przepisów na odżywcze lunche na wynos. Mogą to być zarówno owsianka w słoiku lub szybka sałatka, jak i składniki z poprzedniego obiadu czy kanapka „na bogato”. Zróbmy razem coś naprawdę smacznego! (Viola Urban – autorka bloga Okiemdietetyka.pl)

Wydawnictwo Publicat

Poranne inspiracje. Zdrowe śniadania w 15 minut

Viola Urban

Zastanawiasz się, jak dobrze rozpocząć dzień? Mam na to niezawodny sposób – pozwól sobie na pełnowartościowe śniadanie, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut. Powiedz „nie” monotonnemu odżywianiu i smakowej rutynie! W książce znajdziesz aż 100 przepisów na zbilansowane śniadania pełne najbardziej wartościowych produktów, jakie znam. Zrobimy razem coś naprawdę smacznego! (Viola Urban, autorka bloga Okiemdietetyka.pl)

Wydawnictwo Publicat

Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska

Marek Łebkowski

Porady Marka Łebkowskiego to prawdziwa „biblia polskiej kuchni”! Znajdziesz tu najpopularniejsze potrawy w kilku inspirujących wariantach, a dzięki tej książce odkryjesz sekrety rodzimych receptur i zobaczysz, jak je wykorzystać współcześnie! Mistrz sztuki kulinarnej Marek Łebkowski zaprasza do podróży po „domowym gotowaniu”. Przez krainę domowych śniadań i kolacji oraz świat obiadów aż po smakowitą wędrówkę pośród podwieczorków i dań świątecznych.

Wydawnictwo Publicat