Naczynia żaroodporne – charakterystyka

27 stycznia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przypalone garnki, osmolona patelnia czy zwęglony rondel – ten problem zna każda gospodyni domowa. Najczęstszym powodem przypaleń dań jest posługiwanie się starymi brytfankami, które nie są odporne na wysoką temperaturę. Chwila nieuwagi i obiad ląduje w koszu, a osmolony garnek w zlewie. Chcąc uniknąć takich sytuacji należy iść z duchem czasu. Pozbyć się starych garów i zainwestować w nowoczesną porcelanę. Naczynia żaroodporne będące przyszłością kuchni.

Kaczka pieczona,

Wysoka jakość i niezawodność

Naczynia żaroodporne wyprodukowane są ze szkła odpornego na bardzo wysoką i niezwykle niską temperaturę. Posiadają niewielki współczynnik rozszerzalności cieplnej, która chroni przed stopnieniem materiału nawet w granicach 560-590°C. Odporne na działanie wody, kwasów i wielu związków chemicznych, a także pozbawione kadmu, ołowiu i innych szkodliwych substancji. Konsystencja materiału składa się z pierwiastków chemicznych, takich jak: tlenek krzemu (SiO2), tlenek boru (B2O3) czy tlenek glinu (Al2O3). Właściwości porcelany gwarantują odporność na gwałtowne i nagłe zmiany temperatur. Naczynie nie ulega zniszczeniu nawet podczas przekładania z zamrażalnika posiadającego -40°C, do piekarniku rozgrzanego do +50°C. Garnków może używać również w mikrofali. W skład żaroodpornego zestawu wchodzą: szklanki, filiżanki, dzbanki, garnki, salaterki, brytfanny, grubościenna porcelana do zapiekania oraz specjalne naczynia grill&dopr posiadające system nawilżania potraw. Odporne na wysokie temperatury i przeznaczone do pieczenia żywności. Tegio rodzaju naczynia można kupić np. w sklepie internetowym Porcelana24.pl.

Marzenie każdego kucharza    

Naczynia żaroodporne przeznaczone są dla osób, które kochają gotować, piec i dusić. Przybierają różnorodny kształt i formy by móc dostosować się do każdej potrawy. Można w nich piec rybę, kurczaka, warzywa, mięso oraz inne artykuły spożywcze. Wiele z nich przystosowanych jest do pieczenia pizzy bądź babki z ciasta. Żaroodporny materiał można wykorzystać do tworzenia każdego rodzaju naczynia oraz pojemnika, takich jak szklanki, kubki, pojemniki na żywność i wielu innych. Naczynia żaroodporne są najczęściej wykorzystywaną porcelaną wśród kucharzy amatorów i profesjonalistów. Gwarantują bezpieczeństwo i wysoką jakość przyrządzania potraw. Idealna alternatywa dla starych brytfanek nieposiadających żaroodpornych właściwości. Koniec zatem z przypalonym garnkiem, osmoloną patelnią i zwęglonym rondlem. Naczynia żaroodporne to komfortowe i bezpieczne gotowanie.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.