Naczynia Termisil dla alergików – gotowanie bez obaw

Avatar photo
28 lutego 2014,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Będąc rodzicem alergika, z wielką rozwagą wybieramy produkty, jakie pojawią się na wspólnym stole. A czy zastanawiamy się, w czym przygotowujemy potrawy i jak one wpływają na nasze zdrowie?

herabat rozana 3

W kuchniach Polaków królują garnki wykonane z emalii, są bowiem niedrogie i służą przez wiele lat. To jednak koniec zalet tego typu naczyń. Emalia często odpryskuje, ponadto szybko się rysuje. W uszkodzonych miejscach dochodzi do procesów chemicznych, w efekcie których z materiału znajdującego się pod emalią wydostają się do gotowanej potrawy szkodliwe pierwiastki. Wielokrotnie mówiono również o zaletach smażenia na patelniach pokrytych teflonem, dzięki któremu potrawy nie przywierają do naczynia. Niestety, gdy na teflonowej powierzchni pojawią się zarysowania, patelnia nie powinna być już używana (zwłaszcza, jeśli przygotowujemy na niej posiłki dla dzieci z alergią). Udowodniono, że do potraw smażonych w tak uszkodzonym naczyniu przedostają się opary, będące określane jako czynniki zwiększające ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych. Niedopuszczalne jest również używanie metalowych patelni, gdyż stal tego rodzaju zawiera najczęściej cynę i ołów.

pure termisil2

Aluminiowe naczynia również wydają się być nieodpowiednie dla małych alergików. W ich wnętrzu z pewnością nie należy przygotowywać potraw zakwaszanych, tj. kapuśniak czy bigos. Dlaczego? Naczynia wykonane z aluminium, jak również folia aluminiowa, tak często wykorzystywana w naszych kuchniach, w wyniku kontaktu z kwasami uwalnia do potraw glin. Z uwagą i dużą ostrożnością należy również korzystać z plastikowych opakowań do przechowywania żywności, gdyż mogą one zawierać szkodliwe poliwęglany i ftalany. W niektórych z nich ponadto znaleźć się może bisfenol A (BPA), rakotwórcza substancja, która jeszcze do niedawna stosowana była do produkcji plastikowych butelek dla niemowląt.

Co zatem wybrać, aby mieć pewność, że dbamy o zdrowie małych alergików? Nie od dziś wiadomo, że komfortowa kuchnia to nie tylko taka, która lśni czystością, ale i ta, w której znajdują się produkty przyjazne domownikom. Dlatego też warto wyposażyć ją w naczynia szklane przystosowane do przygotowywania żywności w wysokich temperaturach. Wiele ciekawych propozycji oferuje Huta Szkła Wołomin. Ich wyroby wykonane są ze szkła żaroodpornego TERMISIL, które w swoim składzie nie zawiera kadmu, ołowiu ani innych szkodliwych substancji, co potwierdzone zostało certyfikatem PZH. Jest wysoko odporne na działanie wody, kwasów i zasad. Może być wykorzystywane zarówno jako naczynie do przyrządzania potraw, jak i do ich przechowywania. Naczynia TERMISIL można stosować w lodówce, zamrażarce, w kuchence mikrofalowej oraz w piekarniku. Charakteryzują się idealnie gładką powierzchnią i są odporne na zarysowania i matowienie. Szkło żaroodporne TERMISIL nie wchodzi w reakcje z żywnością, a dodatkowo nie wchłania zapachu ani smaku przygotowywanej w nim potrawy. Dodatkowo szkło nie uczula, jest bezpieczne dlatego jest polecane szczególnie alergikom i najmłodszym.

losos 1
Szkło to doskonała alternatywa dla naczyń emaliowanych, plastikowych czy metalowych. To zdrowie i ekologia, ale i oszczędność. Nie trzeba bowiem myśleć o półmiskach – potrawę można podać w naczyniu, w którym została ona przygotowana. Naczynia szklane są bowiem eleganckie i estetycznie wykonane.
Gotowanie w szkle to także szansa na zmianę niezdrowych nawyków żywieniowych. Dzięki ich wykorzystaniu można zrezygnować z potraw smażonych, które tak często królują w kuchniach Polaków. Dzięki unikalnej formule szkła, składniki wystarczy od czasu do czasu podlać wodą.
W przypadku dzieci z alergią naczynia szklane są idealne do przygotowywania, ale i przechowywania potraw. Wystarczy zadbać o dobrej jakości produkty i bez obaw przyrządzić ulubione danie swojej pociechy. Podglądanie procesu gotowania przez idealnie przeźroczyste szkło może być doskonałą zabawą połączoną z nauką. Może Twoje dziecko da się zarazić pasją gotowania?



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.