„Na zdrowie!” – recenzja

3 maja 2014, dodał: JoannB
Artykuł zewnętrzny

Dr Jan Pokrywka, Filip Żurakowski: „Na zdrowie! Jak osiągnąć harmonię ciała, ducha i umysłu”

Czytając wiele publikacji książkowych czy prasowych na temat polecanych diet, można pogubić się w sprzecznych stwierdzeniach naukowców na temat zasad zdrowego odżywiania. Dlatego propozycja dr. Jana Pokrywki z pewnością przemówi do większości osób starających się pogodzić swoje kulinarne upodobania z dbałością o stan swojego organizmu.

sensusTen specjalista nie zabrania jedzenia smacznych, choć uznanych za niezbyt odpowiednie dla człowieka, potraw czy produktów. Znajduje jednak złoty środek między naszym apetytem i zdrowym rozsądkiem: zaleca jeść wszystko, byle z umiarem. Uznaje za dzienną normę kaloryczną przedział między 1500 a 1800 kcal, warunkując ją naszą budową ciała i trybem życia. Dieta dr. Pokrywki jest więc oparta na filozoficznych podstawach – ograniczenie potrzeb staje się w nich drogą do osiągnięcia stanu szczęścia, a co za tym idzie, także zdrowia.
Autor odwołuje się także do autorytetu dr. Juliana Aleksandrowicza, który widział człowieka jako całość, w której wszystkie elementy powinny właściwie współdziałać.
Jedynymi bardzo krytykowanymi w jego diecie są produktami: cukier, sól i biała mąka oraz ograniczenie spożycia mięsa. Ich eliminowanie z menu w połączeniu z codziennym ruchem, dostosowanym do naszego zdrowia i wieku, to klucz do sukcesu.

Organizm, któremu zostanie to zapewnione, będzie sam dążył do homeostazy – czyli stanu równowagi, który warunkuje nasze zdrowie. Ważne jest też dobranie odpowiednich pod względem energetycznym potraw – to z tej książki dowiadujemy się, które potrawy są rozgrzewające, które neutralne, a które wychładzające. Doktor tłumaczy, dlaczego picie wody mineralnej wcale nie jest tak korzystne dla naszego zdrowia, jak to głoszą reklamy, skąd się bierze najczęściej rak piersi u kobiet i jak sprawić, by nasze życie było pełniejsze i lepsze. W tym celu prowadzi rozmowy z coachem Filipem Żurakowskim, które bardzo urozmaicają jego wywód, wprowadzają element żywej dyskusji i uczą nas, jakie zmiany wprowadzić do naszej codzienności, by być szczęśliwszym.
Znajdujemy tu wiele wskazówek na temat zasad moralnych i wartości duchowych, z których nie warto rezygnować nawet w imię doraźnych celów.
Ważne jest, aby dbać zarówno o ciało, jak i o duszę, o relacje z przyjaciółmi, tryb życia zgodny z własnym zegarem biologicznym, właściwy sen i wypoczynek i dostarczanie organizmowi witaminy C, magnezu oraz ksylitolu. Zwłaszcza ten ostatni – zamiennik cukru, nieposiadający jednak jego negatywnych cech, jest istotnym składnikiem zdrowej diety.
To dzięki temu unikniemy szerzących się obecnie chorób cywilizacyjnych.
Autorzy to specjaliści w swoich dziedzinach: medycynie, tematyce długowieczności i zdrowego odżywiania, coachingu biznesu i rozwoju osobistego. Łączą swoją wiedzę i zainteresowania, by dać kompleksowy poradnik o tym, jak żyć zdrowo i szczęśliwie.
Podkreślają, jak ważne jest życie w harmonii ze sobą, swoimi potrzebami i zasadami. Ciało, dusza i umysł stanowią triadę składającą się na niepowtarzalną jednostkę, jaką jest każdy z nas.
Jak zyskać nową, lepszą jakość życia, czerpać radość z każdego dobrze przeżytego dnia, cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką przez długie lata? Zapraszam do lektury!

Joanna

Książkę poleca Wydawnictwo SENSUS 
Dziękujemy Wydawnictwu za przekazanie egzemplarza do recenzji –
Redakcja