Koktajle mogą przynieść wiele pożytku dla zdrowia i urody. Stanowią skondensowane źródło wartości odżywczych. Możemy w nich przemycić nawet składniki, które niespecjalnie lubimy! Co miksować dla zdrowia i urody oraz jaka jest różnica między koktajlami, a sokami? Czytaj dalej!
Czym się różnią koktajle od soków?
Koktajle miksujemy blenderem, najczęściej kielichowym. Im lepszy model blendera, tym bardziej kremowa i jedwabista konsystencja. Koktajle są bogate w błonnik, wspomagają więc układ pokarmowy, usuwają toksyny i regulują system trawienny. Błonnik powoduje również, że, nie ma aż tak wysokich skoków cukru, jak po spożyciu soku.
Koktajle dodają energii i witalności, a przy tym są sycące i zaspokajają głód, dobrze skomponowane stanowią pełnowartościowy posiłek.
Soki wyciskamy wyciskarką, najlepiej wolnoobrotową, jedno lub dwuślimakową. Jakość soków z wyciskarki zdecydowanie przeważa nad tymi z sokowirówki. Otrzymujemy kwintesencję bogactwa składników odżywczych warzyw i owoców, skoncentrowaną w płynnej dawce soku, pozbawionego pulpy. Sok nie zawiera błonnika i pektyn.
Zalety miksowania koktajli
- Mogą zastąpić praktycznie każdy posiłek.
Koktajl może być śniadaniem, obiadem lub kolacją, ale także deserem, podwieczorkiem czy lekką przekąską. Wszystko zależy od jego składu. Możesz przecież zmiksować zieleninę z jabłkiem i cytryną, ale możesz też dodać superżywność, ziarna, kasze, orzechy, masła orzechowe, mleka roślinne i wiele innych. Zielone koktajle mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek, zwłaszcza jeśli wzbogacimy ich skład o superżywność bogatą w białko i naturalne źródła zdrowych tłuszczów roślinnych.
- Mogą zostać szybkim i pełnowartościowym posiłkiem
Ich przygotowanie wymaga niewiele czasu, więc łatwo i szybko uzyskasz własną bombę witaminową. Koktajl to zdecydowanie zdrowy fast food. Wrzucasz składniki do blendera, chwila i gotowe.
- Wygoda i szybkie dostarczenie organizmowi substancji odżywczych
Nie musisz tracić czasu na gryzienie, a forma płynna koktajlu zdecydowanie przyspiesza proces trawienia, a twoje komórki otrzymują składniki odżywcze w tempie ekspresowym.
- Urozmaicisz dzięki nim swój jadłospis
Pozwalają na spożywanie substancji odżywczych i składników, które rzadziej uwzględniamy w swoim codziennym jadłospisie. Nie lubisz brukselki? Zmiksuj ją w koktajlu, a nawet nie poczujesz, że ją zdałeś. To również sposób na to, by dzieci zaczęły próbować różnych smaków!
- Detoks dla organizmu
Zielone koktajle oczyszczają organizm z toksyn, usuwają złogi z układu pokarmowego, dodają energii i wigoru, a przy tym smakują wyśmienicie. Zielone warzywa liściaste zawierają cenne składniki odżywcze, między innymi chlorofil wspomagający oczyszczanie organizmu, a także kwas foliowy i enzymy roślinne. Przyjmowane w postaci koktajli natychmiast trafiają do organizmu, nie tracą nic ze swojej wartości. Wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają zdrowie oraz zapobiegają wielu chorobom, a nawet wspomagają ich leczenie.
Spróbuj koktajli! Konkretne przepisy:
Zacznij swoją przygodę z koktajlami z naszymi prostymi przepisami! Zmiksuj ze szklanką wody:
Więcej przepisów znajdziesz na naszym blogu: https://zielonekoktajle.blogspot.com/
zobacz również: