Na św. Marcina gęsina ponownie w Halce

10 listopada 2016, dodał: OKK
Artykuł zewnętrzny

Restauracja Halka wprowadza sezonową kartę dań z polską gęsiną owsianą w roli głównej od 11 listopada 2016 r. Lokal od lat bierze udział w akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, a od tego roku również w kampanii organizowanej przez Slow Food Polska – „Gęsina na św. Marcina”.

gesina-w-halce9

W trosce o najlepszy smak dań z menu sezonowego restauracja Halka już w październiku opracowała receptury z gęsiną. Do ich przedpremierowej oceny zaprosiła wspólnie z Zomato blogerów kulinarnych i użytkowników tego portalu. Mieli oni możliwość jako pierwsi spróbować propozycji szefa kuchni i ocenić ich walory smakowe. Zebrane opinie i sugestie gości zostały wzięte pod uwagę przy tworzeniu właściwej karty dań, która pojawi się 11 listopada. Menu z gęsiną będzie liczyło aż 6 pozycji, wśród nich pieczone gęsie pipki, krupnik na gęsich żołądkach, sałata z chrustem z gęsiny czy konfitowana noga z gęsi w sosie z rokitnika.

Gęsina w warszawskiej restauracji Halka pojawia się od początku jej istnienia. Co roku na dzień świętego Marcina i Święto Niepodległości przygotowywane jest tu sezonowe menu z tym tradycyjnym polskim przysmakiem z najlepszej gęsi owsianej. Ta odmiana drobiu uznawana jest za wyjątkowy rarytas dzięki hodowli według ściśle określonych zasad. Zanim trafi na stoły, gęsi karmione są prawie wyłącznie paszami zielonymi, a przez ostatnie 3 tygodnie tylko owsem. To powoduje, że gęsina jest wyjątkowo delikatna, smaczna i ceniona nie tylko przez koneserów. To jedno z najzdrowszych mięs – jest źródłem wysokiej jakości białka i posiada NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), a jej tłuszcz ceniony jest za wyjątkowe właściwości lecznicze.gesina-w-halce2

Restauracja Halka specjalizuje się w daniach kuchni polskiej. Można zjeść tu m.in. ręcznie robione podlaskie kartacze, babę ziemniaczaną czy pierogi o rożnych smakach. Właścicielom lokalu – znanym warszawskim architektom – zależy na tym, aby polskie smaki przetrwały w gastronomii, dlatego nie podążają za zmieniającymi się trendami, choć nie oznacza to, że nie wprowadzają nowinek do menu. Doceniają to goście Halki, dzięki czemu od lat otrzymuje ona liczne nagrody w konkursach kulinarnych i jest wysoko oceniana przez bywalców lokali gastronomicznych. Na opiniotwórczym portalu Tripadvisor od lat otrzymuje Certyfikat Jakości, choć to nie jedyne wyróżnienie. W październiku 2016 restauracja zdobyła dwie nagrody. Po raz trzeci z rzędu została wyróżniona tytułem Grand Award 100 Best Restaurants Poland i tym samym znalazła się wśród 20 najlepszych restauracji z Warszawy. Drugą nagrodę w październiku Halka wygrała podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych Warsaw Gastro Show 2016 w konkursie Ligii Mistrzów Zomato jako „Najlepsze miejsce z polską kuchnią”.

Więcej o tym lokalu: www.restauracjahalka.pl

Fot. Anna Jabłońska



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...