Na dziko
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
3/4 szklanki dzikiego ryżu
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki złotych rodzynek
sok z jednej pomarańczy
olej z orzechów włoskich lub orzechów laskowych
1 mała bulwa kopru włoskiego, pokrojona na małe kwadraty
1 kwaśne jabłko
Sos: starta skórka z jednej dużej pomarańczy
4 łyżki świeżego soku pomarańczowego
4 łyżeczki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki soli
3 młode cebulki
1/4 łyżeczki nasion kopru
5 łyżek oleju
1 łyżka oleju orzechowego
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka kopru włoskiego
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki złotych rodzynek
sok z jednej pomarańczy
olej z orzechów włoskich lub orzechów laskowych
1 mała bulwa kopru włoskiego, pokrojona na małe kwadraty
1 kwaśne jabłko
Sos: starta skórka z jednej dużej pomarańczy
4 łyżki świeżego soku pomarańczowego
4 łyżeczki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki soli
3 młode cebulki
1/4 łyżeczki nasion kopru
5 łyżek oleju
1 łyżka oleju orzechowego
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka kopru włoskiego
Przygotowanie:
Przepłukać dziki ryż i moczyć w zimnej wodzie przez 1/2 godziny, odcedzić. Dodać 4 szklanki wody, sól, i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż ziarna napęcznieją. Odcedzić na durszlaku i odstawić. Rozgrzać piekarnik do 350 stopni C. Prażyć orzechy włoskie w piekarniku przez ok. 7-10 min. Wyjąć z pieca i odstawić. Przepłukać rodzynki w gorącej wodzie i osuszyć. Wrzucić do soku pomarańczowego i odstawić. Przygotować winegret – wymieszać skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, sok z cytryny i ocet w misce z solą, cebulką i nasionami kopru. Dodać olej i zioła. Sos powinien być świeży. Dodać namoczone rodzynki i koper do ciepłego ryżu i wymieszać z sosem. Tuż przed podaniem, dodać jabłko pocięte w małe kawałki. Dodać także orzechy włoskie i wymieszać. Doprawić pieprzem i solą, w razie potrzeby.