Mycie truskawek po zakupie to konieczność. Wiele osób robi to źle


dodał: Ewelina Szadkowska
Apetycznie wyglądające truskawki już kuszą nas na straganach. Gdy przynosimy je do domu, obowiązkowo trzeba je umyć przed spożyciem. Sama woda to za mało, choć wiele osób ogranicza się tylko do opłukania owoców pod kranem. Jak umyć je skutecznie, by były bezpieczne dla nas i naszych bliskich?
Uprawa truskawek przeznaczonych do masowej sprzedaży już od dawna nie ma nic wspólnego z ekologią. Krzaczki rosnące na plantacji są od wczesnej wiosny nawożone i opryskiwane chemikaliami, które mają poprawić ich owocowanie, a następnie zapobiec chorobom roślin, które mogłyby uszkodzić owoce. Konsument, który kupuje je w sklepie i na rynku, widzi tylko efekt końcowy wszystkich tych zabiegów. Nie ma świadomości, jak wiele chemii pozostało w samych owocach, tylko zachwyca się ich pięknym wyglądem.
Woda nie usunie większości bakterii i pestycydów
Truskawki do momentu zerwania przebywają swoim naturalnym środowisku. Mają więc kontakt z wieloma drobnoustrojami i grzybami, a także większymi zwierzętami, które pozostawiają na nich swój ślad biologiczny. Jedząc je na surowo, jesteśmy narażeni nie tylko na pestycydy, bakterie i wirusy, które mogą na nich przebywać, ale także na pasożyty, które mogły pozostać np. po wizycie lisów na plantacji. Czasem na owocach widać pozostałości gleby, na której rosły, a to także jest źródło groźnych bakterii. Dlatego tak ważne jest właściwe oczyszczenie owoców, które spowoduje, że wszystkie niezdrowe substancje znikną. W dalszej części artykułu dowiecie się, jakiego sposobu użyć, aby truskawki były sterylnie czyste i gotowe do spożycia.
Myj truskawki tylko w ten sposób
Zwykle mycie truskawek rozpoczynamy od usunięcia z nich zielonych szypułek, pod którymi mogą kryć się dodatkowe zabrudzenia. To błąd, gdyż owoce bez tego zabezpieczenia łatwo chłoną wodę do środka i stają się mniej smaczne. Warto ją zostawić i zerwać dopiero przed ostatnim, krótkim płukaniem. Najskuteczniej umyjemy owoce w mieszance wody i sody oczyszczonej. Wystarczy do litra wody dodać łyżkę sody i dobrze wymieszać. Po chwili można już myć w tym płynie owoce, dodatkowo pozostawiając je w nim na kilka minut. Soda zabije w tym czasie szkodliwe bakterie i zneutralizuje pestycydy, dzięki czemu nie wprowadzimy ich do naszego przewodu pokarmowego. Na koniec należy opłukać truskawki pod bieżącą wodą, aby zmyć z nich pozostałości sody.
Wykorzystanie sody jako taniego, domowego sposobu na skuteczne umycie truskawek, cieszy się dużą popularnością. Cenią ją zwłaszcza osoby, które szukają trików na uzyskanie zdrowszego jedzenia. W czasach, gdy masowa produkcja żywności polega głównie na stosowaniu sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, soda okazuje się wspaniałym antidotum na ich nadmiar w naszych potrawach.