Musztarda Kielecka – niezastąpiony dodatek do wielu dań

26 września 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Musztarda rządzi w kuchni! Odkryj smakowite przepisy

Poszukujesz uniwersalnego dodatku do swoich dań? Koniecznie postaw na musztardę! Ta prosta kombinacja ziaren gorczycy, wody i octu jest jedną z najbardziej wszechstronnych przypraw na świecie. Idealna do kanapek, mięsa, ryb i sałatek sprawdzi się w każdej kuchni. Przekonaj się z czym komponuje się najlepiej!
Moda na gotowanie nie mija! Coraz chętniej na różne sposoby łączymy składniki i przyprawy, uwielbiamy eksperymentować. Poszukując inspiracji warto bliżej przyjrzeć się musztardzie. Jej charakterystyczny aromat potrafi odmienić smak potraw, nadając im zupełnie nowe oblicze. Jeśli zastanawiasz się jak wykorzystać musztardę w swojej diecie, przygotowaliśmy dla ciebie kilka nieszablonowych propozycji!

Kuchnia z odrobiną pikanterii
Wielbicielom pikantnej kuchni z pewnością przypadną do gustu musztardy o mocnym, zdecydowanym smaku. Na przystawkę przygotuj zapiekany camembert z czosnkiem i sosem musztardowo-miodowym stworzonym na bazie dwóch łyżek białego wina, łyżeczki miodu i Musztardy Kieleckiej rosyjskiej.

WSP SPOŁEM Musztarda Kielecka rosyjska 190g

Chicken Korma Curry

Jeśli serwujesz jedno danie obiadowe, postaw na łososia w przygotowanej wcześniej marynacie z dodatkiem soku z cytryn, białego wina, kopru i Musztardy Kieleckiej sarepskiej.

WSP SPOŁEM Musztarda Kielecka sarepska 190g

1804381

To jednak nie wszystko! Co powiesz na pierś z kurczaka z dodatkiem sosu o pikantnej pomidorowo-paprykowej nucie? Wystarczy, że na głębokiej patelni usmażysz sześć drobno pokrojonych pieczarek i cebulę, oraz połączysz je z czterema łyżeczkami Musztardy Kieleckiej pikantnej i 200 ml śmietany 18%, aby otrzymać ostry, aromatyczny sos. Do smaku dodaj odrobinę soli, pieprzu, słodkiej papryki i podawaj z ciepłym ryżem oraz zarumienionym na złoto kurczakiem. Na co dzień, ciekawą alternatywą dla popularnej margaryny będzie aromatyczne masło z musztardą. „Tradycyjne” masło połącz z kilkoma łyżkami Musztardy Kieleckiej chrzanowej, następnie z masy uformuj prostokąty i schłodź przed podaniem. Każda kanapka nabierze charakteru!

Sztuka kulinarnej łagodności
Zwolennicy łagodnych smaków powinni wybierać musztardy o delikatnym aromacie i aksamitnej konsystencji. Łącząc Musztardę Kielecką delikatesową stołową z sosem winegret otrzymasz wytrawny dodatek do surówek i sałatek.

WSP SPOŁEM Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 190g

120-Q446J4

Smak mięs z rusztu podkreśli lekko słodkawa Musztarda Kielecka kremska, którą uzupełniono aromatycznym bukietem starannie wyselekcjonowanych ziół. Jeśli szukasz nowych pomysłów na zalewy, wypróbuj ogórki w zalewie musztardowej. Do jej przygotowania będą ci potrzebne: litr wody, szklanka octu i cukru, 3 płaskie łyżki soli i 5 łyżek ulubionej Musztardy Kieleckiej. Dodając marchewkę, nieco chrzanu, koper, ziele angielskie, gorczycę, pieprz w ziarenkach, liść laurowy i czosnek otrzymasz aromatyczną kompozycję, którą będziesz mógł smakować w długie jesienne oraz zimowe wieczory.

Eksperymentując w kuchni i zmieniając smak popularnych dań zaskoczysz przyjaciół i kto wie… może odnajdziesz nowe hobby? Odkryj smakowite przepisy i zostań samozwańczym mistrzem kuchni!



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...