Muscat – niezwykłe wino o wielu obliczach

4 sierpnia 2025,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Trudno o wino, które bardziej zachwyca różnorodnością i oferuje cały wachlarz aromatów oraz niesamowitych doznań smakowych. Jeśli to brzmi jak coś, co może przypaść Ci do gustu, to muscat jest zdecydowanie dla Ciebie! To naprawdę wyjątkowy trunek, który potrafi zaskoczyć, ale zawsze pozytywnie. To winny kameleon, który świetnie odnajdzie się w każdej sytuacji i w każdym towarzystwie. Czujesz, że to coś dla Ciebie? Wejdź do tego świata razem z nami!

Skąd wzięły się wina muscat?

Jedna z teorii głosi, że nazwa tego wina wzięła się z greki i pochodzi od słowa “moskos” oznaczającego muchę. Skąd takie nawiązanie? Chodziło tu mianowicie o niezwykle słodki aromat tego rodzaju trunku, który miał wabić owady – w tym muchy. Według innych źródeł nazwa miała nawiązywać do piżma lub do miasta Muscat w Omanie. Jak widać już sama etymologia nazwy pokazuje, że wino to ma wiele oblicz i wymyka się jednoznacznym klasyfikacjom.

Rodzaje win muscat

A skoro o obliczach wina muscat mowa, to nadeszła pora, by przyjrzeć się pięciu jego najpopularniejszym odmianom.

Moscato d’Asti

To prawdziwa włoska gwiazda. Jest aromatyczny, słodki (ale z lekko kwaskowatym twistem) i pełen orzeźwiających, kwiatowo–owocowych nut.

Z czym podawać: Ta kusząco słodka odmiana doskonale odnajdzie się w towarzystwie deserów i świeżych owoców.

Muscat de Beaumes–de–Venise

To z kolei gratka dla wielbicieli francuskich trunków. W tej deserowej odmianie da się wyczuć nuty miodowo–owocowo–kwiatowe. Wytrawni smakosze wyczują tu między innymi jaśmin i lawendę.

Z czym podawać: Sery pleśniowe, foie gras i czekoladowe desery – każdy z nich doskonale odnajdzie się w towarzystwie tej francuskiej odmiany muscata.

Moscatel de Setúbal

Tym razem przyszła pora na smaki rodem z Portugalii. To wino idealnie łączy w sobie słodycz i lekką kwaskowatość, w których dominują aromaty orzechów, pomarańczy i miodu.

Z czym podawać: Ten słodki trunek uwielbia towarzystwo deserów lub równie dobrze może zachwycać solo.

Muscat de Rivesaltes

Ten francuski klejnot zachwyca wachlarzem orzeźwiających owocowych smaków – między innymi arbuza i brzoskwiń.

Z czym podawać: Najlepiej serwować go w towarzystwie słodkich deserów lub jako aperitif.

Rutherglen Muscat

Ta intensywna australijska odmiana podbiła niejedno serce swoją intensywnością, w której mieszają się nuty rodzynek, fig, daktyli oraz karmelu.

Z czym podawać: Z racji jego niezwykłej intensywności, wino to najlepiej pić małymi łyczkami, delektując się jego smakiem.

Muscat jako idealna baza do drinków

Wino to uwielbia być w centrum uwagi, co nie znaczy jednak, że nie odnajdzie się jako baza do drinków. Przygotowaliśmy kilka przepisów, które to udowadniają.

Muscat Sparkler

Muscat i bąbelki? Czemu nie! To doskonałe połączenie słodyczy i orzeźwienia, które polecamy zwłaszcza na letnie wieczory.

Składniki:

  • 100 ml wina muscat
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka listków mięty
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:
1. W wysokiej szklance umieść kostki lodu i listki mięty.
2. Wlej wino i sok z cytryny.

  1. Całość delikatnie uzupełnij wodą gazowaną.
  2. Wymieszaj drink. .

Golden Punch

Z racji swoich kwiatowo– owocowych nut to wino doskonale nadaje się do stworzenia pysznego, orzeźwiającego ponczu.

Składniki:

  • 200 ml wina muscat
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml likieru brzoskwiniowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z limonki
  • 1 brzoskwinia
  • 1 pomarańcza
  • lód

Sposób przygotowania:
1. Owoce pokrój w kostkę.
2. W dużym kieliszku wymieszaj muscat z sokiem pomarańczowym i likierem brzoskwiniowym.

  1. Dodaj miód i sok z limonki.
  2. Całość wymieszaj aż do rozpuszczenia miodu.
  3. Dodaj lód i kawałki owoców.

Autumn Muscat Warmer

Muscat pasuje nie tylko do letnich miesięcy. Warto pamiętać o nim także w zimowe wieczory, w których sprawdzi się doskonale jako baza do rozgrzewającego wina grzanego.

Składniki:

  • 150 ml wina muscat
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 plasterek pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
1. W małym garnku delikatnie podgrzej sok jabłkowy z przyprawami.

  1. Dodaj wino muscat i miód.
    3. Całość delikatnie wymieszaj.
  2. Przelej drink do kubka i udekoruj plasterkiem pomarańczy oraz laską cynamonu.

Muscat, czyli smak różnorodności

Jak widać muscat niejedno ma imię, ale zdecydowanie warto poznać je wszystkie, bo to wino naprawdę potrafi zaskoczyć i… zachwycić! Tym bardziej, żę naprawdę jest w czym wybierać. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Cię do spróbowania szerokiego wachlarzu jego smaków. Uwierz nam – naprawdę warto!