Właściwe odżywianie jest jedną z podstaw zdrowego stylu życia. Ale jak gotować smaczne i zdrowe potrawy, by nie tracić cennego czasu? Warto sięgnąć po urządzenia stworzone specjalnie na miarę tych potrzeb, posiadające nie tylko funkcję gotowania na parze, ale szereg innych możliwości.
Multicooker to nowoczesne, wielofunkcyjne urządzenie gospodarstwa domowego. Jego główną zaletą jest wielofunkcyjność. Dziś w niemal każdej kuchni znajdziemy wiele pozornie niezbędnych sprzętów, takich jak kuchenka gazowa, piekarnik, garnki do gotowania tradycyjnego i na parze, kuchenka mikrofalowa, patelnie, frytkownica, wypiekacz do chleba i inne. Multicooker może zastąpić je wszystkie!
Potrawy przygotowywane w multicookerach, cieszą się coraz większą popularnością gdyż prowadzenie zdrowego stylu życia, czy przygotowywanie potraw dietetycznych z multicookerem są niezwykle proste. W multicookerze mamy możliwość przygotowania różnorodnych posiłków, wychodzących naprzeciw zdrowemu odżywianiu: sałatki, dania na parze, dania duszone, zupy, kasze, jogurt. Możliwości multicookera są niezastąpione. To jedno urządzenie, które wypieka, gotuje, piecze i gotuje na parze.
MULTICOOKER to innowacyjne rozwiązanie w sferze sprzętu AGD, połączenie technologii, designu i zdrowego trybu życia. Multicooker może wprowadzić do kuchni nowoczesność, a jednocześnie pozwoli pozbyć się codziennej rutyny i zaoszczędzić czas. Może być inspiracją do tworzenia kreatywnych posiłków w niezwykle prosty sposób.
Multicookery to urządzenia niezwykle proste w obsłudze, niewymagające stałej obecności w kuchni i czuwania nad procesem gotowania. Wystarczy przygotować produkty, włożyć je do misy i wybrać interesujący nas program. Multicookery tworzą idealne środowisko gotowania. Podczas zwykłego gotowania potrawy tracą zawarte w sobie bezcenne witaminy, zaś sole mineralne po prostu pozostają w wodzie. Modele multicookerów wyposażone są w ogrzewanie 3D, które zapewnia znacznie lepsze rezultaty. Ogrzewanie 3D pozwala dobrać optymalną temperaturę przygotowywania dania, a także zapewnia skrócenie czasu samego procesu gotowania. Potrawy, przygotowywane w multicookerach, dzięki delikatnej obróbce termicznej, zachowują wszystkie witaminy, mikroelementy i składniki odżywcze.
Funkcja podtrzymywania temperatury i opóźniony start umożliwiają przygotowanie posiłku na dowolnie wybraną godzinę, bez konieczności podgrzewania dania. Kaloryczność potraw, przyrządzanych w multicookerze została obniżona, dzięki możliwości gotowania bez użycia oleju, czy tłuszczu lub ograniczenia ich ilości do niezbędnego minimum. Smak posiłków przyrządzanych w multicookerach znacząco przewyższa smak dań, gotowanych tradycyjnie. Produkty gotują się równomiernie, zachowują naturalny aromat i zyskują idealną konsystencję. Temperatura i cykl gotowania są automatycznie dobierane do wybranego programu, więc potrawy nie przypalają się, nie przegotowują i są przyrządzone w odpowiedni sposób. Funkcja utrzymywania ciepła pomaga zachować wartości odżywcze. Multicookery ułatwiają zorganizowanie prawidłowego odżywiania, a urozmaicenie menu to doskonały wstęp do zdrowego stylu życia.
Dzięki multicookerowi oszczędzamy czas, miejsce w kuchni i również pieniądze, gdyż korzystanie z tylko jednego urządzenia pozwoli zmniejszyć wysokość opłat za prąd i gaz. Po gotowaniu oszczędzimy czas również na czyszczeniu multicookera. Wewnętrzną misę możemy myć w zmywarce, a samo urządzenie jest podczas gotowania zamknięte, więc nie brudzi powierzchni wokół siebie.
Multicookery posiadają automatyczne programy gotowania, które ułatwiają korzystanie z niego. Oferują programy niezastąpione dla zdrowego odżywiania:
1. GOTOWANIE – przygotowanie dodatków do obiadu (ryż, kasza, ziemniaki) lub gotowanie potraw typu pilaw
2. KASZA – proces przygotowania kaszy (mannej, jaglanej, kukurydzianej, płatków owsianych)
3. PARA – gotowanie na parze dla dowolnie wybranych produktów (kotlety, ryby, warzywa, owoce morza, drób) i ich połączeń
4. SMAŻENIE – program pozwalający smażyć różnego rodzaju mięsa, warzywa i owoce morza, można dzięki niemu przygotować kotlety, steki, befsztyki a także frytki.
5. DUSZENIE – funkcja dla mięs, w tym drobiu, a także ryb i warzyw, pozwala przygotować gulasz, leczo, a także galarety
6. ZUPA – program do przygotowania wszelkiego rodzaju zup (w tym zupy-kremy), ale również kompotów i innych napojów
7. MULTI-COOK – umożliwia realizację praktycznie każdego pomysłu kulinarnego z możliwością ustawienia przez użytkownika czasu i temperatury, możliwość eksperymentowania podczas przyrządzania potraw, dodatkowo umożliwia pasteryzację i konserwowanie produktów oraz sterylizację naczyń
8. WYPIEKI – program pozwalający na pieczenie nie tylko mięs, ale również ciast, biszkoptów, zapiekanek, pizzy i chlebów
9. JOGURT – przygotowywanie domowego jogurtu, twarogu czy maślanki
Multicooker jest łatwy w obsłudze, a dzięki dołączonej książce z przepisami mogą go używać nawet osoby nie potrafiące gotować. W jednym urządzeniu możemy przygotować najpierw zupę, później drugie danie, a w czasie jedzenia obiadu przyrządzić smaczny deser. To urządzenie jest niczym profesjonalny kucharz i można mu powierzyć szybkie i zdrowe przygotowanie dużej ilości potraw.
Multicookery mogą stać się wiernym przyjacielem każdego, komu zależy na czasie i spożywaniu nie tylko zdrowych, ale i smacznych posiłków. Dania przygotowywane w urządzeniach są niezastąpione dla osób, ceniących zdrowy styl życia. Mogą stać się nieodzownym pomocnikiem na drodze do zdrowego odżywiania przy zachowaniu dynamicznego rytmu życia.