Monika Mrozowska: Zdrowe przekąski – recenzja

7 marca 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Monika Mrozowska

Zdrowe przekąski – recenzja

Nowa książka Moniki Mrozowskiej pt. Zdrowe przekąski to zbiór 70 autorskich przepisów na przekąski i przegryzki, którymi można zabić zdradliwy głód. Mimo iż dzisiaj nietrudno znaleźć dobrą restaurację, najlepsze i najzdrowsze potrawy to te, które przygotujemy sami. Autorka zaprasza do poznania przepisów na łatwe i małe dania, które możemy przygotować szybko i zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy wybierając się w dłuższą podróż lub na wycieczkę. Prezentowane przez autorkę potrawy mają wiele zalet, w tym zapewnienie, że dania nie tracą ani smaku, ani wyglądu mimo wielogodzinnego (ale odpowiedniego) przechowywania w plecaku, torbie czy w koszyku. Większość dań może też być podstawą menu na przyjecie czy też kolację lub podwieczorek. Jest w czym wybierać, tym bardziej, że autorka podaje nam przepisy na przekąski zarówno wytrawne, jak też te przygotowywane na słodko, a wszystkie mają swoje sprawdzone i rekomendowane walory zdrowotne.

Książka Moniki Mrozowskiej pt. Zdrowe przekąski to jednocześnie propozycje na lekką i zdrową dietę do stosowania na co dzień dla kobiet nowoczesnych, ceniących smak i wygląd potraw oraz dobrze zbilansowane posiłki. Książka prezentuje multum ciekawych przepisów, z których można skomponować wartościowe menu codzienne, jak również przeznaczone na specjalne okazje. Znajdziemy tu pomysły na zdrowe sałatki, dietetyczne kolorowe kanapki, lekkostrawne dania ciepłe oraz różne słodkości w wersji light. Pomiędzy przepisami autorka umieściła garść informacji o wybranych składnikach potraw zdrowych, jak migdały, kokos, dynia, sezam, marchew, papryka, szpinak, awokado, nerkowce, cynamon, buraki, pomidory i orkisz.

Wśród propozycji na lekkie sałatki i przekąski znajdziemy fantastyczne przepisy na babeczki jajeczne z papryką Ramiro, cebularze drożdżowe, pastę z bobu lub czerwonej soczewicy, pesto z rukoli i jarmużu, quiche ze szparagami, sałatkę śniadaniową z fetą, ogórkiem, pomidorem i kaszą bulgur, smalec z fasoli, sushi z omletem oraz tartaletki ze szpinakiem i groszkiem.  Propozycje kanapkowe to między innymi bajgle z jajkiem, grzanki z szalotkami i jajkiem sadzonym,  kanapki z portobello i pomidorami, czy kanapki z wędzoną papryką i parmezanem.

Autorka podaje także recepty na fantastyczne dania z ryżem i kaszami, w tym między innymi: kaszę gryczaną z soczewicą, kaszę orkiszową z papryką, kaszę z rukolą i jajkami na twardo,  omlet z ryżem i pomidorami, kulki z kaszy jęczmiennej w sosie pomidorowym,  paprykowe tofu z kaszą jęczmienną, ryż pięć smaków, sałatka z kaszą jęczmienną oraz ryż z dynią lub soczewicą. Znajdziemy tu także pomysły na różnorodne kotleciki, w tym między innymi kotleciki z fasoli i ryżu, kotleciki z kaszą jęczmienną i miso, kotlety z kaszy gryczanej i grzybów leśnych oraz pulpeciki z kaszy jęczmiennej i marchewki.

Dania z warzywami, to między innymi ciekawe pomysły na babeczki ze szpinakiem i czosnkiem, bakłażany z jajkiem, dynię pieczoną z wędzoną papryką, fasolowy mix, gołąbki z kalafiorem, kalafior z cukinią, makaron orkiszowy z pieczarkami, makaron ryżowy z marchewką lub zielonymi warzywami, omleciki z awokado, czy placki ze szpinakiem. Nam najbardziej do gustu przypadły smakowite calzone z pieczarkami i serem, frittata warzywna z tofu, kebab vege z boczniakami oraz makaron z omletem i nori, a także  pieczone ziemniaki z papryką i fetą.

Wśród różnorodnych deserów i słodkości w książce znajdziemy przepisy na: ciasteczka owsiane z kokosem, muffiny marchewkowe z borówkami, muffiny pomarańczowe z suszonymi owocami, pączki orkiszowe z malinami oraz tarta z malinami i migdałami. Jak widać zdrowa kuchnia light także może być słodka.

Wszystkie przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są ładnymi zdjęciami, które pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy na własny stół. Książka jest naprawdę apetyczna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent dla każdego.

Książka przyda się każdemu, kto lubi domowe, proste, pyszne i zdrowe jedzenie bez względu na rodzaj preferowanej kuchni. Polecamy wszystkim dla odkrywania prawdziwej przyjemności gotowania i jedzenia.

 

Monika Mrozowska – aktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego, ekologicznego odżywiana. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.

Autorka i współautorka książek kulinarnych, m.in. Zupy mocSłodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Ekologiczna, ekonomiczna kuchniaUczta dla dwojga, Uczta dla maluszka (Wydawnictwo Zwierciadło).

Więcej: Wydawnictwo Zwierciadło