Międzynarodowy Dzień bez Mięsa

Avatar photo
20 marca 2012,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zostań jednodniowym wegetarianinem! Jest ku temu okazja – 20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa. Okazja idealna, bo nazajutrz pierwszy dzień wiosny, która na powrót wniesie do naszych kuchni świeże warzywa i owoce!

Idea Międzynarodowego Dnia bez Mięsa (ang. Meatout Day) narodziła się w Ameryce w 1985 roku. Od początku inicjatywa miała na celu wskazywać na zalety wegetariańskiego stylu życia oraz istotną rolę warzyw, owoców i zbóż w naszej codziennej diecie. Obecnie w wielu stanach USA 20 marca organizuje się festiwale propagujące zdrowe odżywianie oraz pokazy i warsztaty uczące przyrządzania dań wegetariańskich. Obecnie Dzień bez Mięsa zyskał popularność także w Europie.

Wiosna na stole
Data nie jest przypadkowa – Dzień bez Mięsa poprzedza pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, a to znak, że nadchodzi czas, kiedy znowu możemy zajadać się świeżymi warzywami! To wielka zachęta, by tego dnia zrezygnować z mięsa, stać się „świątecznymi wegetarianami” i na nowo odkryć cudowne zalety warzyw!
To bomba! Witaminowa bomba!
Warzywa to witaminowa bomba – to hasło każdy słyszał pewnie setki razy. Ale nie ma się czemu dziwić, bo to po prostu prawda! „Kapusta, szczypiorek, natka pietruszki oraz szpinak są bogate w witaminę C. Natomiast warzywa pomarańczowe i żółte, takie jak marchew, dynia, kabaczek, papryka, pomidory, oraz zielone, czyli sałata, brokuły, szpinak i szczypiorek to naturalne źródła prowitaminy A, inaczej beta-karotenu. Witamy E powinniśmy szukać w papryce, a likopenu w pomidorach” – przypomina Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Należy jednak pamiętać, że najwięcej witamin mają warzywa spożywane na surowo. Obróbka termiczna powoduje utratę wielu składników odżywczych. Na przykład kapusta, zawierająca dużo witaminy C, podczas ugotowania traci jej znaczne ilości. Jaki z tego wniosek? Powinniśmy jak najczęściej przyrządzać w kuchni surówki i sałatki! Wybór mamy ogromny – bogactwo dostępnych w naszym kraju warzyw daje niemal nieograniczone możliwości tworzenia warzywnych kompozycji!

Dla zdrowia i urody
Oprócz zasobności w witaminy oraz składniki odżywcze, do jedzenia warzyw powinny zachęcić nas także inne ich zalety. Warzywa charakteryzują się niską wartością kaloryczną i prawie w ogóle nie posiadają tłuszczów. Posiadając stosunkowo dużą objętość, potrafią zaspokoić apetyt na dłuższy czas. Dzięki temu sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. Ponadto warzywa i owoce mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Warzywa i owoce 5 razy dziennie!
Żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska, rekomenduje, zgodnie z międzynarodowymi zaleceniami, jedzenie warzyw i owoców w różnej postaci 5 razy dziennie. Jak to zrobić? To wcale nie takie trudne! Oto krótka ściąga!
Do śniadania wypij szklankę soku wyciśniętego z owoców, np. z pomarańczy.
Na lunch zjedz smakowitą sałatkę.
Propozycje: sałatka z zielonego groszku i pomarańczy, sałatka z zielonej fasoli i pomidorów.
Do obiadu dołącz surówkę.
Propozycje: puszysta surówka z selera, surówka z rzodkiewki, surówka z kapusty z suszonymi owocami lub sałatka colesław z rodzynkami.
Zamiast słodkiej przekąski, wybierz owoc, np. jabłko, banan.
Na kolację na kanapkę zamiast wędliny połóż pomidory, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek lub inne lubiane przez ciebie warzywa.
Zapraszasz znajomych na wieczór? Zamiast serwowania słonych przekąsek, oczaruj ich nietypowymi połączeniami warzyw i owoców.
Propozycje: sałatka z burakiem i truskawkami, sałatka z dressingiem malinowym.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.