Chciałabyś urządzić imprezę w prawdziwie meksykańskim stylu?? Nic prostszego! Zaproś kilkoro przyjaciół, którzy lubią gorącą zabawę nawet w zimne wieczory! Przede wszystkim zastanów się, gdzie impreza ma się odbyć. Jeśli w mieszkaniu – zadbaj o wystrój pokoju. Z czym kojarzy wam się Meksyk? Z piaskiem, kaktusami, kolorami…
Powycinaj z papieru kaktusy i poustawiaj je w pokoju, zrób kolorowe girlandy, lampiony i porozwieszaj gdzie się tylko da. Pamiętaj również by stół mienił się różnymi kolorami w stylu meksykańskim. Serwetki i obrus muszą być w wyraźne, geometryczne wzory. Naczynia bardzo kolorowe, duże, kolorowe świece oraz kwiaty. Jeśli dekoracje już gotowe czas zastanowić się nad daniami i muzyką idealną na fiestę. Jako przekąski zaproponuj nachos, tortillę czy burrito i zupe mole z mielonym indyczym mięsem. Pamiętajcie, że jedzenie musi być ostre i pyszne!Pamiętajcie, że jedzenie musi być ostre i pyszne!
Możecie skorzystać z tych przepisów:
- Zupa meksykańska na ostro
- Sałatka meksykańska
- Zupa krem z kukurydzy z tortillą
- Pałeczki kurczaka po meksykańsku z fasolą
- Kurczę po meksykańsku z kukurydzą
- Salsa z papryką Tortilla z chorizo
- Pikantne tortille
- Chili con carne
-
Meksykański pikantny omlet
Do picia obowiązkowo tequila!
Do zabawy przyda się piniata umocowana pod sufitem z mnóstwem słodyczy w środku. Zawiążcie sobie oczy i próbujcie rozbić osiołka z papieru (albo zastapcie go glinianym dzbankiem). Możecie także przy wspólnym stole zabawić się w wycinanie sombrero z papierulub malowanie białych świec, a nawet t-shirtóww meksykańskie wzory. To wyjątkowa pamiątka po udanej imprezie.
Po zrobieniu tych kapeluszy, załóżcie je na głowy i narysujcie sobie wąsika. Wybierzcie króla i królową meksykańskiej fiesty. Musi być kolorowo, stylowo, oryginalnie i bardzo, bardzo meksykańsko. Pani domu może przyrządzić potrawę z wielu składników i zaproponować by goście pobawili się w zgadywanie składników potrawy. Można się przekonać, kto z gości najlepiej odróżnia smaki.
Kto zgadnie najwięcej – wygrywa… dokładkę. Weźcie dużo nachos i zróbcie konkurs na najwyższą wieżę z tych pysznych trójkącików. Składajcie tortille tak, by złożyć, jak najmniejszą. Gdy nastrój będzie gorący, fiesta na pewno się uda! Ole!
Zobacz również:
- Kuchnia brazylijska
- Kuchnia chorwacka – przepisy
- Jak podawać owoce morza?
- Kuchnia hiszpańska
- Kuchnia wietnamska
- Kuchnia irlandzka
- Kuchnia litewska
- Kuchnia turecka
- Kuchnia ormiańska
Pierwsze skojarzenia z kuchnią meksykańską przywołują na myśl tortillę, nachos i mięsne Enchiladas. Kuchnia tego kraju nie ogranicza się jednak tylko do tych powszechnie znanych potraw, ale kryje w sobie bogactwo smaków nieznanych i nietypowych – tak różnorodnych jak przyroda, kultura i ludność tego intrygującego kraju.
Kuchnia meksykańska łączy wpływy Starego i Nowego Świata – wraz z upływem wieków klasyczne składniki tej kuchni, takie jak papryka, fasola czy kukurydza, stopniowo wzbogacano o przywożoną przez Hiszpanów i Francuzów cebulę, pszenicę czy czosnek. Właściwie można powiedzieć, że każdy z regionów w Meksyku ma swoje własne smaki, które – mówiąc prawdę – nie zawsze mogą przypaść do gustu europejskim podniebieniom. Wystarczy wymienić mrówcze jaja, pająki, pasikoniki oraz inne insekty, by wielu smako
Meksykanie, podobnie jak i my, uwielbiają biesiadować i spędzać czas przy suto zastawionym stole. Tak jak u nas elementarną częścią letnich, kulinarnych spotkań jest zawsze świetnie sprawdzający się grill, bez którego nie potrafimy wyobrazić sobie wspólnego ucztowania, tak w Kraju Kontrastów podstawą są kolorowe i aromatyczne dania na bazie fasoli, papryki i wołowiny. Jedną z nich jest Chilli con carne, jedna z najbardziej popularnych dań międzynarodowej kuchni meksykańskiej. To rodzaj gulaszu łączącego w sobie smak mielonej wieprzowiny, fasoli i gęstego, pomidorowego sosu. W tym przypadku sekret całej potrawy tkwi właśnie we wcześniej wspomnianych starannie dobranych ziołach i przyprawach, które połączone w unikalnych proporcjach nadają temu daniu niepowtarzalnego charakteru. Co ciekawe Chilli con carne wywodzi się z Teksasu, gdzie szybko się rozprzestrzeniała, do tego stopnia, że zaczęto interesować się jego produkcją na skalę masową. W 1898 roku William Gebhardt z New Braunfels wyprodukował pierwszą puszkę tego dania, która do dnia dzisiejszego sprzedawana jest pod marką Gebhardt. Teksańczycy nie zapomnieli o swoim kulinarnym dorobku i w 1977 roku ogłoszono Chilli con carne „oficjalnym daniem stanu Teksas”. Obecnie co roku w San Antonio odbywa się „Festiwal królowych chilli”, podczas którego wszystko toczy się właśnie wokół Chilli con carne. U nas potrawa ta jest znana od dość niedawna i zapewne nie wszyscy zdążyli ją wypróbować. Dla tych, którzy są jej ciekawi marka Łabimex wprowadziła właśnie nowość – fasolę z wieprzowiną „Chilli con carne” w słoiku. Wystarczy ją podgrzać i gotowe. Ta lekko ostra potrawa to urozmaicenie i odskocznia od typowo fasolowych produktów. Duże, gotowane ziarno białej fasoli w połączeniu z mniejszym czerwonym ziarnem w sosie pomidorowym, aromatyczną i pełną smaku wieprzowiną, wszystko doprawione tajemniczą mieszanką meksykańskich ziół – to coś dotąd nieznanego w takiej formie na naszych stołach.
Na zakończenie wypada dodać, że nazwa Chilli con carne (w skrócie chilli) pochodzi od hiszpańskiego “chille con carne”, co oznacza “papryki z mięsem”, i najlepiej smakuje z ryżem lub tortillą. Smacznego!
Zobacz również:
- Kuchnia węgierska czyli gotowanie w kociołku
- Kuchnia chorwacka
- Kuchnia hiszpańska
- Jak podawać owoce morza?
- Kuchnia brazylijska – przepisy
- Kuchnia wietnamska
- Kuchnia irlandzka
- Kuchnia litewska
- Kuchnia turecka
- Kuchnia ormiańska