Sałata jest niskokaloryczna, a do tego ma szerokie zastosowanie kulinarne. Dlatego jest produktem, który jako jeden z pierwszych kojarzy się z dietą odchudzającą. Ale to tylko jedna z zalet sałaty masłowej. To także remedium na problemy ze wzrokiem, problemy z miesiączką oraz bardzo dobry antyoksydant.
Sałata masłowa jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, składników mineralnych (magnezu i żelaza), a także błonnika pokarmowego. W związku z tym ma pozytywny wpływ na odporność, zmniejsza ryzyko anemii, usprawnia pracę układu nerwowego, a także pomaga w odchudzaniu. Jest też dobrym źródłem witaminy K, prowitaminy A, kwasu foliowego, potasu i wapnia. Poza tym w sałacie masłowej znajdziemy cenne związki, do których należy zaliczyć: luteinę,
zeksantynę, alkaloidy i chlorofil.
Fitoskładniki zawarte w sałacie mają właściwości antyoksydacyjne, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami, wspomagając funkcjonowanie układu odpornościowego i poprawę kondycji cery. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, a także chorobę Alzheimera, spowalniają również procesy starzenia, dzięki czemu cera dłużej zachowuje młody wygląd. Substancje aktywne obecne w sałacie masłowej wykazują również działanie przeciwzapalne.
Sałata masłowa obniża też poziom cholesterolu we krwi, wpływając na metabolizm. Sałata charakteryzuje się równocześnie wysoką zawartością luteiny. To barwnik roślinny o właściwościach wspomagających prawidłowe widzenie oraz jako zwyczajowa nazwa progesteronu – hormonu kobiecego stosowanego w ciąży i jako lek regulujący miesiączkę. Lekarze bardzo często zalecają spożywanie luteiny osobom, które posiadają zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto stanowi ona naturalny filtr chroniący oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. I co więcej, luteina dobrze oddziałuje na pamięć i koncentrację.
Na bazie sałaty masłowej można przygotować zdrowy zielony koktajl lub dodać do kanapki. Sałatę masłową często dodaje się również do sałatek. My proponujemy zupę z sałaty masłowej, która smakuje wybornie i jednocześnie jej przygotowanie jest banalnie proste.
Zupa krem z zielonej sałaty
Składniki:
– 2 główki sałaty masłowej
– kilka liści endywii
– 1 cebula
– kawałek pora
– 3 ząbki czosnku
– 30 dag ziemniaków
– 2 litry bulionu warzywnego lub rosołowego
– 4-5 kromek pieczywa tostowego
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki śmietany
– biały pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej do smaku
– 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ziemniaki, por i cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować około 30 min. Umytą osuszoną sałatę pokroić w paseczki, dodać do zupy. Gotować wszystko razem jeszcze 10 min. Następnie zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, gałką, pieprzem białym i sokiem z cytryny, zabielić śmietaną zestawić z ognia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, przesmażyć ma maśle na patelni. Kromki tostowe pokroić w kostkę, dodać do czosnku, zamieszać i chwilę smażyć wszystko razem. Zupę rozlać na talerze posypać czosnkowymi grzankami i udekorować ulubionymi ziołami.