Masz nadwyżki koperku? Przechowaj go w słoiku z tymi dodatkami

Avatar photo
26 czerwca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Maj to miesiąc wzmożonej uprawy nowalijek. W ogródkach i na balkonach uprawiamy koperek, pietruszkę czy bazylię. Nie zawsze udaje nam się zużyć wszystko na bieżąco i wtedy pozostają nadwyżki, które warto przechować na zimniejsze miesiące. Koperek można nie tylko mrozić. Wiele osób nie zna równie skutecznego sposobu na zachowanie jego świeżości i smaku.

Dodanie koperku do dań obiadowych czy kanapek jest znakomitym sposobem na podbicie ich smaku. Dzięki temu zielonemu akcentowi w potrawie dostarczamy organizmowi także niezbędnych witamin i minerałów. Warto jeść koperek jak najczęściej i niezależnie od pory roku cieszyć się jego pysznym smakiem.

koperek

Tak utrwalisz smak koperku w świeżej formie

Mrożenie ziół powoduje, że tracą one swoją sprężystą formę. Po rozmrożeniu zwykle wyglądają jak ugotowane i zawierają dużo wody, która skumulowała się przez dłuższy czas przebywania w zamrażarce. Nie są też tak apetyczne jak świeżo zerwane z grządki. Warto więc poznać sposób, który pozwoli przechować koperek w atrakcyjniejszej formie i używać go w odpowiednim momencie bez konieczności rozmrażania. Potrzebujemy do tego kilku składników, które zostaną wymieszane z posiekanym koperkiem. To oliwa z oliwek, czosnek oraz sól. Dzięki soli i czosnkowi koperek zostanie ochroniony przez działaniem bakterii i grzybów powodujących pleśnie i rozkład materii organicznej. Oliwa natomiast wytworzy środowisko beztlenowe, w którym każda roślina zachowuje świeżość przez długi czas.

Jak przygotować oliwę z koperkiem?

Na początek należy umyć, wyparzyć i osuszyć dość duży szklany słoik. Pocięty koperek i posiekany drobno czosnek trzeba wymieszać z solą. Całość należy wsypać do słoika i zalać oliwą, mieszając całość przez chwilę. następnie trzeba dolać wierzchnią warstwę oliwy, która przykryje koperek i zamknąć słoik. Pamiętajmy, aby dodać sól niejodowaną, w ilości odpowiedniej do wagi koperku (10 g soli na każde 200 g koperku). Słoik powinien być przechowywany w lodówce – unikajmy ekspozycji na światło i nagłych zmian temperatury przechowywania.Wyjmujmy słoik tylko na czas dodawania go do potrawy i natychmiast po użyciu chowajmy do lodówki.

Dodając tak przygotowany koperek do potraw zyskujemy nie tylko na jego świeżości. Po kilku dniach oliwa przejdzie jego smakiem i zapachem, a dodatek czosnku wzmocni efekt. Taka mieszanka pasuje do wielu zup, zapiekanek, gulaszy i innych dań, które chcemy urozmaicić o ciekawy dodatek.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Jak zabezpieczyć rośliny ogrodowe n…
Jak zabezpieczyć na okres zimowy krzewy ozdobne? Czy macie już wszystko uporządkowane? Jakich używacie...
Ciekawe propozycje filmowe w tv
Czy w tegorocznym świątecznym programie telewizyjnym jest coś, na co czekacie i będziecie oglądać?
Świąteczne filmy i książki
Rzeczywiście, bywają mocno przesłodzone. Zawsze kończą się radośnie i miłośnie, a wszystko się...
Trudny wybór. Dom czy mieszkanie?
Katasia, bywa i tak, niestety. O ile mamy go wystarczająco daleko, żeby udało...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.