Masło jest zbyt drogie? Wypróbuj ten tani i zdrowy zamiennik
Maślany smak to dla wielu osób nieodłączny element porannej kanapki. Z miesiąca na miesiąc drożeje jednak coraz bardziej, więc trzeba zastępować go innymi produktami. Dziś przyjrzymy się produktowi, który coraz bardziej zyskuje na popularności. Przemawia za nim nie tylko niższa cena, ale też wyjątkowo zdrowy skład. Sprawdźcie, dlaczego warto smarować kanapki hummusem.
Śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Warto wówczas dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki energii i zjeść coś, co powstrzyma apetyt na niezdrowe przekąski aż do obiadu. Idealnym wyborem jest produkt, którego podstawą jest ciecierzyca. Hummus to źródło cennego białka roślinnego, dzięki któremu śniadanie staje się bardzo sycącym posiłkiem. Z powodzeniem można zastąpić nim masło, którego głównym składnikiem jest tłuszcz zwierzęcy.
Orientalny przysmak z Bliskiego Wschodu
Pasta z ciecierzycy to tradycyjne danie ludów azjatyckich, których podstawą żywienia od wieków jest kuchnia roślinna. To w niej kryje się sekret ich zdrowia i długowieczności. Ciecierzyca zawiera bowiem dużą porcję witamin i soli mineralnych, a także poprawiającego trawienie błonnika i nienasyconych tłuszczów, wspierających zdrowie układu krążenia. Wspiera utrzymanie prawidłowej glikemii i sprzyja osobom dbającym o figurę. Początki przyrządzania hummusu lokalizuje się w starożytnym Egipcie, skąd został zapożyczony przez cywilizację dawnego Orientu. Dziś jest rozpowszechniony także w Europie i jest jedną z podstaw wszelkich diet roślinnych.
Hummus – zdrowe smarowidło dla każdego
Spożywanie masła ma woje ograniczenia, nie tylko cenowe. Odradza się je osobo z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz tym, które są na diecie odchudzającej. Nie powinny go spożywać także alergicy wrażliwi na laktozę. Takich restrykcji nie stosuje się jednak do pasty z ciecierzycy. Nie zawiera ona popularnych substancji uczulających, w związku z czym mogą ją jeść wszyscy bez obaw o przytycie, reakcję uczuleniową czy podrażnienie układu pokarmowego. Taki zdrowy dodatek do śniadania sprawia, że nasza dieta staje się lekkostrawna i bardziej przyjazna dla organizmu.
Jak przyrządzić hummus do smarowania?
Gotowana ciecierzyca to podstawowy składnik tej pasty. Dodatkami są zawsze: dobrej jakości oliwa z oliwek oraz pasta z sezamu. Do tej bazy można dodawać także inne, ulubione składniki, które uczynią smak pasty niepowtarzalnym. Wiele osób dodaje np. posiekany czosnek, gotowane warzywa, sok z limonki, ulubione zioła i przyprawy lub zmielone suszone pomidory. Można również zrobić łagodniejszą wersję, mieszając podstawowe składniki hummusu np. z serkiem wiejskim. Przygotowując smarowidło w domu mamy pewność, że nie zawiera ono żadnych substancji konserwujących, szkodliwych dla zdrowia.
Pasta z ciecierzycy to tańsza i zdrowsza alternatywa dla masła, której regularne spożywanie powinno stać się naszym nawykiem. Jej naturalny, roślinny skład i możliwość urozmaicania smaku różnymi dodatkami sprawia, że śniadanie może stać się prawdziwą kulinarną przygodą i polem do eksperymentów.