Maślanka na ratunek stawom. Dodaj tę przyprawę i przygotuj leczniczy napój
Maślanka z mleka prosto od krowy to prawdziwy eliksir życia, zapewniający dobre zdrowie na długie lata. W przekazach osób wracających z obozów koncentracyjnych często pojawiała się jako sprawdzony przez nie napój wzmacniający organizm po kilkuletnim okresie doświadczania głodu oraz skrajnego wyczerpania ciężką pracą.
Zawarta w maślance bogata kolonia dobrych bakterii probiotycznych pozwalała im odbudować prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zrujnowanego przez obozowe jedzenie, które było słabej jakości i nie obfitowało w składniki odżywcze. Dziś również możemy znacząco poprawić nasze zdrowie dzięki maślance. W dalszej części artykułu zdradzimy, jak to zrobić.
Maślanka to tradycyjny napój naszych przodków, którzy w ogromnej większości wiedli proste życie na wsi. Jak sama nazwa wskazuje, jest to produkt uboczny produkcji masła, bogaty w kwas mlekowy, składniki mineralne i pożyteczne szczepy bakterii. To właśnie one działają cuda w naszym przewodzie pokarmowym, regnerując uszkodzone ścianki jelit, łagodząc stany zapalne i usprawniając procesy trawienne. Walczą one również z chorobotwórczymi bakteriami i szkodliwymi grzybami candida, które przyczyniają się do poważnych dolegliwości, jak zaparcia, biegunki czy zespół jelita drażliwego. Maślanka znacząco obniża poziom cukru we krwi, a zawarte w niej witaminy z grupy B, wapń i fosfor pozytywnie wpływają na budowę układu kostnego i mięśni. Warto wiedzieć, z czym powinniśmy łączyć maślankę, aby wyeliminować powszechne dolegliwości bez przyjmowania leków z apteki i narażania się na ich negatywne skutki uboczne.
Dodaj to do maślanki, aby wzmocnić stawy i odporność
Obecny przedwiosenny czas szczególnie sprzyja infekcjom. Szukamy wówczas skutecznych metod pobudzenia naszego układu immunologicznego do działania. Jednym z naturalnych sposobów na uzyskanie lepszej odporności na wiosenne przeziębienia jest regularne picie maślanki z dodatkiem aromatycznej przyprawy, obecnej w każdej kuchni. Aby przygotować taki zdrowy napój, wystarczy dodać ok. 1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu do 200 ml maślanki ogrzanej do temperatury pokojowej. Całość należy dokładnie wymieszać i niezwłocznie wypić.
Cynamon to rozgrzewająca przyprawa z egzotycznych zakątków świata, która ma wiele zdrowotnych właściwości. Przyczynia się m.in. do obniżenia złego cholesterolu, wpływa na prawidłowy poziom glikemii i uśmierza ból stawów. I właśnie ta ostatnia zaleta, wynikająca z obecności w przyprawie cynamaldehydu i kwasu cynamonowego, jest kluczowa dla osób cierpiących na degenerację tych ważnych stref ciała, które odpowiadają za swobodne i bezbolesne poruszanie się. W grupie ryzyka są najczęściej osoby starsze, u których z racji wieku dochodzi do wysychania mazi stawowej, co powoduje uciążliwy i trudny do zniesienia ból.
Aby wzmocnić leczniczy wpływ napoju na ból stawów, można dodać do niego także kurkumę, która zwiększy jego efekt przeciwbólowy. Systematyczne spożywanie 200 ml cynamonowej maślanki dziennie wystarczy, aby wyeliminować potrzebę sięgania po produkty apteczne na poprawę odporności oraz po tabletki czy maści uśmierzające ból, czy zakup drogich suplementów diety, polecanych osobom z tymi problemami.