Masa orzechowa Helio – przepis na pyszne ciasto

12 listopada 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Umiejętność przyrządzania smakowitych deserów to najczęściej skutek nabytego doświadczenia polegającego na odpowiednim dobieraniu składników i ich połączeniu w optymalnych proporcjach. Kulinarne doświadczenie to też efekt często wieloletniego eksperymentowania z recepturami, ich modyfikowania i urozmaicania. Jeśli nasz status kulinarnego eksperta jest dopiero potencjałem do zrealizowania, lub nie mamy czasu i środków na podejmowanie ryzyka eksperymentowania to w doborze składników do słodkich deserów warto wspomóc się wiedzą i doświadczeniem eksperta.

masa_orzechowa_HELIO_biale_tło

 

Marka HELIO, ekspert w świecie bakalii, suszonych owoców oraz dodatków do ciast, proponuje nowość – masę orzechową z kawałkami orzeszków. Nowy smakołyk HELIO to produkt bezglutenowy co potwierdza znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniu – masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO jest licencjonowana przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Nowość bakaliowego potentata nie zawiera także konserwantów.

Chrupiąca gładkość

Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to odpowiednio dobrane proporcje składników. W składzie nowości HELIO prócz orzeszków ziemnych znajdziemy także mleko, które nadaje smakołykowi gładkości oraz sprawia, że czujemy różnicę pomiędzy masą orzechową a masłem orzechowym.

Wszechstronny dodatek

Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to wszechstronny dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków. Sprawdzi się w przekładańcu z wafli lub herbatników, jako nadzienie do rogalików, wierzchnia warstwa do sernika lub biszkoptu, krem do naleśników lub bułki „chałki”. Masą orzechową z kawałkami orzeszków można także z powodzeniem zastąpić polewę na świątecznym mazurku lub makowcu, oraz może stanowić warstwę popularnej szarlotki po królewsku oraz nadzienie strucli i tart.

Jeśli mamy ochotę na szybki i słodki deser możemy nałożyć warstwę masy orzechowej HELIO na budyń waniliowy lub zjeść bezpośrednio z puszki łyżeczką lub po dziecięcemu palcem. W duecie z dostępnymi na rynku gotowymi ciastami, czy kruchymi babeczkami będą stanowić także smakowite „koło ratunkowe” na niezapowiedzianych gości, czy niedobór czasu na kulinarne przygotowania w okresie przedświątecznym.

 

Przekładaniec z masą orzechową z kawałkami orzeszków HELIO

Składniki:
3 paczki herbatników 200 g, (kakao)
2 puszki masy orzechowej HELIO,
2 budynie śmietankowe bez cukru,
1 galaretka cytrynowa,
kostka masła roślinnego,
1,5 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix,
500 g śmietana 30 %,
200g orzechów ziemnych HELIO bez soli
Przygotowanie:
1. Budynie rozpuścić w szklance zimnej wody.

2. Zagotować 2 szklanki wody, wsypać galaretkę cytrynową, rozpuścić, pozostawić na ogniu i wlać rozpuszczone budynie, mieszając zagotować. Pozostawić masę do wystygnięcia.

3. Chłodną masę budyniowo-galaretkową zmiksować z masłem roślinnym w kostce.

4. Śmietanę 30 % ubić na bitą śmietanę, dodać rozpuszczone 1,5 łyżeczki
żelatyny (w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuszczoną żelatynę delikatnie
podgrzać). Wystudzoną żelatynę dodać do śmietany i ubić, w miejsce żelatyny można
dodać śmietan-fix.

Układanie:
warstwa herbatników
krem (budyń+galaretka+masło)
warstwa herbatników
1 puszka masy orzechowej HELIO
warstwa herbatników
bita śmietana
ciasto schłodzić (ok. 1 godziny przed położeniem kolejnej warstwy masy orzechowej),
1 puszka masy orzechowej HELIO
skruszone orzechy ziemne HELIO

Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO to produkt bezglutenowy. Powyższy przepis z łatwością można zatem wykonać również w wersji bezglutenowej zastępując herbatniki tradycyjne tymi bezglutenowymi, a pozostałe składniki również będą bezpieczne i nie będą zawierały nawet śladowych ilości glutenu.

Orientacyjna cena w sklepie:
Masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO (560g) – ok. 9 zł